<b>TIL KEY WEST:</b> Seven Mile Brigde er en del av Overseas Highway som her krysser over den vesle øya Pigeon Key. 
TIL KEY WEST: Seven Mile Brigde er en del av Overseas Highway som her krysser over den vesle øya Pigeon Key.  Foto: Andy Newman/Florida Keys News Bureau

Reisetips

Syv høydepunkter i Florida

Det er enormt mye å oppleve i Florida. Vi har plukket ut syv høydepunkter.

Publisert Oppdatert

Straks vi er ferdige i leiebilskranken, er vi ikke sene om å kaste bagasjen i en Toyota 4Runner, taste inn Ocean Drive, South Beach, på GPS-en og fare av sted.

<b>ATLANTIS:</b> På Kennedy Space Center kan du blant annet se romfergen Atlantis. 
ATLANTIS: På Kennedy Space Center kan du blant annet se romfergen Atlantis.  Foto: foto: Kennedy Space Center

Første stopp: Miami Beach

Rundt seks kilometer nordøst for Miami ligger Miami Beach. Dit drar vi for å starte vår rundtur med litt rolig strandliv i den delen som kalles South Beach. Stedet er berømt for sine strender og sitt natteliv.

Gaten langs strendene heter selvfølgelig Ocean Drive og er kjent for sin art deco-arkitektur. Dersom du vil vite hvor de beste badestrendene er, uansett hvor du er, lønner det seg nesten alltid å finne ut hvor lokalbefolkningen drar for å bade, surfe og sole seg.

I Miami Beach vil du finne ut at de henger på strendene Street Beach, Lummus Park Beach og Haulover Beach. Når kveldsmørket senker seg, blir South Beach opplyst av tusenvis av neonlys akkompagnert av støyende musikk fra klubber og konsertscener langs hele Ocean Drive samt gatene Collins og Washington Avenue.

LES OGSÅ: Michelle fra Florida har tusenvis av fiskefans - vi tror vi vet hvorfor

<b>OVAL:</b> Å oppleve et løp på Daytona International Speedway er en stor opplevelse. 
OVAL: Å oppleve et løp på Daytona International Speedway er en stor opplevelse.  Foto: Sarah Crabill/Daytona International Speedway

Andre stopp: Daytona International Speedway

Den berømte banen sto ferdig i 1959 og fyller 60 år i år. Om du ikke er fryktelig interessert i motorsport, så er det likevel en opplevelse å være til stede på tribunene som har plass til 101 000 mennesker.

Daytona er et episenter for NASCAR (National Association Stock Car Racing), og er regnet som den farligste arenaen i sporten. Siden åpningen har over 20 sjåfører mistet livet på Daytona-banen.

NASCAR-sportens store forgrunnsfigur Dale «The Intimidator» Earnhardt mistet livet på Daytona i 2001. Earnhardt var kjent for sin aggressive kjørestil noe som gjorde ham svært populær. Han vant hele 34 ganger på Daytona.

Fokuset på sikkerhet er blitt langt strengere etter 2001. I tillegg til Earnhardt mistet ytterligere tre sjåfører livet på Daytona det året.

<b>SPACE COAST:</b> Vehicle Assembly Building (bak), hvor de amerikanske romfergene er blitt ferdigstilt. 
SPACE COAST: Vehicle Assembly Building (bak), hvor de amerikanske romfergene er blitt ferdigstilt.  Foto: Kennedy Space Center

Tredje stopp: Kennedy Space Center

Fra Daytona kjører vi litt sørover igjen til Space Coast – Romkysten. Der ligger det gigantiske Kennedy Space Center-komplekset (hele området er på 582 km²) som er blant Floridas mest populære turistattraksjoner.

Siden desember 1968 har KSC og tilstøtende Cape Canaveral Air Force Station vært NASAs viktigste forsknings- og oppskytningssted for de amerikanske romprogrammene. Selv om store deler av komplekset er forbudt for publikum, er det mye å se og oppleve på KSC.

Her finner du blant annet Launch Complex 39, hvor Apollo 11 startet sin ferd mot Månen i 1969 – for 50 år siden. Her finner du også den ikoniske Vehicle Assembly-bygningen (VAB), som er blant verdens største konstruksjoner i volum.

<b>BEST BEACH:</b> Clearwater Beach er flere ganger kåret til USAs beste strand.
BEST BEACH: Clearwater Beach er flere ganger kåret til USAs beste strand. Foto: Nicholas A Collura-Gehrt

Fjerde stopp: Clearwater Beach

<b>FILMSTJERNE:</b> Delfinen Winter holder til i Clearwater Marine Aquarium.
FILMSTJERNE: Delfinen Winter holder til i Clearwater Marine Aquarium. Foto: Clearwater Marine Aquarium.

Etter Daytona-banen og Kennedy Space Center trenger vi å roe litt ned. Da er feriebyen Clearwater Beach et godt valg. Det er ikke uten grunn at byen er blitt kåret til «Best Beach Town», og flere ganger kåret til USAs beste strand av Tripadvisor.

Med sine hvite sandstrender og mange vannhull, har Clearwater Beach aldri mistet småby-atmosfæren. Og det er det som gjør stedet så innbydende. Bli med på en pub crawl langs The Beach Walk Promenade etter mørkets frembrudd. Det er trøkk på barene og fullt kjør gatelangs med gatemusikanter, alskens entertainere og kremmere.

Og har du tid, anbefales en tur innom Clearwater Marine Aquarium hvor delfinen Winter holder til. Winter ble verdensberømt etter filmen «Dolphin Tale» hvor den spiller seg selv. Delfinen ble funnet skadet og med halen revet av da den bare var et par måneder gammel. Den svømmer i dag rundt med protese.

<b>ALLIGATOR ALLEY:</b> Alligatorene er sjefene i Everglades. 
ALLIGATOR ALLEY: Alligatorene er sjefene i Everglades.  Foto: Visit Florida

Femte stopp: Everglades Nasjonalpark

Nasjonalparken Everglades er USAs største subtropiske villmark og havnet på verdensarvlisten til UNESCO i 1979. Everglades er hjemmet til flere utrydningstruede dyrearter, men hovedrollen innehas av alligatoren.

Rundt 140 kilometer av Interstate 75 kalles Alligator Alley og går tvers gjennom Everglades. Sumpene og de menneskeskapte kanalene på hver side av veien huser titusenvis av alligatorer. Kjører du sakte gjennom sumpene og bruker øynene godt, kommer du til å se flere alligatorer enn i en dyrepark.

Alligatorene ligger gjerne ved vannet og gaper med sine enorme kjefter og nyter varmen fra solen. Det er derfor smart å velge sine toalettstopp med omhu. Du ønsker garantert ikke å bli overrasket av en alligator i det høye gresset eller sette fast bilen i våt gjørme.

Det er flere steder på strekningen med både toaletter og egne utkikksplattformer med glimrende fotomuligheter. Og husk at dette er en del av Florida som er utenfor allfarvei med veldig dårlig dekning når det gjelder legehjelp, ambulanser og politi.

<b>SØRLIGSTE PUNKT:</b> Det er populært å bli fotografert ved USAs sørligste punkt. 
SØRLIGSTE PUNKT: Det er populært å bli fotografert ved USAs sørligste punkt.  Foto: Rob O'Neal/Florida Keys News Bureau

Sjette stopp: Key West

Du kan ikke være så nær Key West, fastlands-USAs sørligste punkt, uten å ta turen ut dit. Den cirka 18 mil lange bilturen over 42 broer sørover på Highway 1 er garantert en av de mest spektakulære bilturene du noen gang kommer til å kjøre. Det er så mye fantastisk natur og så mange merkverdigheter å se på underveis at du bør planlegge en hel dag bare til kjøreturen.

Bare den imponerende brokonstruksjonen Seven Mile Bridge er alene verdt turen. Du bør også legge inn en pause ved John Pennenkamp Coral Reef State Park ved Key Largo for å ta en dukkert i det varme, krystallklare vannet.

LES OGSÅ: Her fester hundretusener hver vår. Ikke alle kommer tilbake

Stedet er godt skiltet og lett å finne. John Pennenkamp Coral Reef State Park var USAs aller første nasjonalpark under vann, og er et glimrende sted å sette på seg maske og snorkel og oppleve naturens eget akvarium. Den 2,7 meter høy Jesus-statuen – Christ of the Deep – ved Key Largo Dry Rocks-revet, er et populært mål for dykkere.

<b>KAKE:</b> Key West er kjent for sin lime pie, men ikke så stor som denne.  
KAKE: Key West er kjent for sin lime pie, men ikke så stor som denne.   Foto: AP Photo/Florida Keys News Bureau, Rob O'Neal

Når du til slutt ankommer Key West, er du i byen som en gang var Floridas største. I dag er den en småby. Med sin beliggenhet bare 13–14 mil fra Cuba, sanser du umiddelbart at dette stedet er en blanding av latinsk, cubansk og amerikansk kultur.

Mye ved Key West minner også om Sørstatene, som New Orleans. Kveldene er dampende varme, folk feststemte og drinkene rikholdige. Men Key West er ikke for den som er ute etter strandferie. Det er steinete rundt øya.

Havet rundt Key West er mer berømt for sine korallrev og som et reisemål for sportsdykkere enn for sine strender.

<b>TEGLSTEIN: </b>Fort Jefferson er en del av Dry Tortugas nasjonalpark. Fort Jefferson ble påbegynt i 1846 og består av mer enn 16 millioner teglstein.
TEGLSTEIN: Fort Jefferson er en del av Dry Tortugas nasjonalpark. Fort Jefferson ble påbegynt i 1846 og består av mer enn 16 millioner teglstein. Foto: Laurence Norah/Florida Keys News Bureau

Syvende stopp: Fort Jefferson

<b>HURTIGBÅT:</b> Katamaranen Yankee Freedom 3 tar deg ut til Fort Jefferson på litt over to timer. 
HURTIGBÅT: Katamaranen Yankee Freedom 3 tar deg ut til Fort Jefferson på litt over to timer.  Foto: Yankee Freedom

Cirka 113 kilometer ut i havet vest for Key West ligger nasjonalparken Dry Tortugas som består av syv små øyer. Det er et flott sted å ta med dykkemasken til, men hovedattraksjonen er den uferdige, men like fullt imponerende festningen Fort Jefferson.

Den sekskantede festningen består av mer enn 16 millioner teglstein, noe som plasserer Fort Jefferson blant de størstet eglsteinskonstruksjonene i verden.

Murene er 2,4 meter tykke og nesten 14 meter høye. Fort Jefferson ble påbegynt i 1846, og formålet var å beskytte USAs sørlige kystlinje og innseilingen til den viktige handelsåren Mississippi-
eleven. Turen ut til Fort Jefferson tar drøyt to timer med hurtigbåten Yankee Freedom III.

Det er ingenting å få kjøpt av mat og drikke på Fort Jefferson, men hurtigbåten har flere serveringssteder.

<b>NASJONAL-PARK:</b> Christ of the Deep-statuen ved Key Largo.
NASJONAL-PARK: Christ of the Deep-statuen ved Key Largo. Foto: Stephen Frink/Florida Keys News Bureau
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her