VERDIFULLT: En medarbeider i gullsmedforhandleren Wartski inspiserer et sjeldent Fabergéegg. Egget ble kjøpt på et loppemarked for 80.000 kroner av en skraphandler. Det skulle vise seg å være en lur investering. Den reelle verdien var på over 200 millioner kroner.
VERDIFULLT: En medarbeider i gullsmedforhandleren Wartski inspiserer et sjeldent Fabergéegg. Egget ble kjøpt på et loppemarked for 80.000 kroner av en skraphandler. Det skulle vise seg å være en lur investering. Den reelle verdien var på over 200 millioner kroner. Foto: Olivia Harris (Reuters/NTB Scanpix)

Skatt

Fant gullegg på loppemarked. Var verdt 220 millioner kroner

Seks personer som har hatt skikkelig, skikkelig griseflaks.

Publisert

Har du noen gang tatt på deg en jakke du ikke har brukt på lenge, for så å finne noen hundrelapper glemt i lomma?

Finnes det en bedre følelse?

Hva om du kjøper en antikk klokke på et loppemarked og oppdager at den er verdt flere millioner kroner? Eller, du arver et hus og finner, bokstavelig talt, gull gjemt i kriker og kroker?

Det er kanskje en hakket bedre følelse.

Her er noen heldige personer som fant mer enn de lette etter.

Gullegget

En amerikansk skraphandler skjøt gullfuglen da han kom over en gullgjenstand formet som et egg på et loppemarked for flere år tilbake.

Med mål for øye om å smelte om gjenstanden, betalte skraphandleren cirka 8000 britiske pund, rundt 80.000 norske kroner, for egget. Prisen ble målt ut fra gullgjenstanden basert på dens dekorasjon, vekt og størrelse.

Årene gikk, men skraphandleren klarte aldri å få summet seg til å smeltet om egget. Ved flere anledninger var han også nær ved å selge gjenstanden, men potensielle kjøpere mente prisen var for høy.

Tiden gikk og gullegget forble utstilt på skraphandlerens kjøkkenbenk, helt til en natt i 2012 da han kom over en artikkel i britiske avisen The Telegraph.

Artikkelen omtalte et myteomspunnet gullegg av typen Fabergé. Egget var designet av Carl Fabergé for tsar Alexander III av Russland i 1887, men ble beslaglagt av bolsjevikene under den russiske revolusjonen.

Siste kjente spor av gullegget var fra en auksjon i New York i 1964. Skraphandleren endte opp med å kontakte eksperten i artikkelen om at han kanskje var i besittelse av det verdifulle egget. Det viste seg å stemme.

Gullsmedforhandleren Wartski i Mayfair i London, endte opp med å kjøpe egget på vegne av en fabergésamler. Prislappen var på 20 millioner pund, rundt 220 millioner norske kroner i dagens kurs.

LITEN, MEN STOR VERDI: Gullegget er ikke større enn en muffins, men er verdt noen få kroner mer.
LITEN, MEN STOR VERDI: Gullegget er ikke større enn en muffins, men er verdt noen få kroner mer. Foto: Wartski

Gullklump

Du har kanskje sett dem på film eller på ferie om sommeren, personer med hodetelefoner over ørene og en metalldetektor i hendene på jakt etter fortapte skatter.

Sjansen for å finne gull er kanskje ikke så stor, men noen ganger treffer man jackpot - noe en mann i Australia opplevde i 2013. På en strand i nærheten av Ballard sørøst i landet, kom nemlig en hobby-gulljeger og hans metalldetektor over en gullklump. Gullklumpen lå begravet rundt én meter under bakken og hadde en vekt på cirka 5,5 kilo.

Ifølge eksperter var dette den største gullklumpen funnet i området på mange år, og hadde en verdi på rundt 300.000 australske dollar - litt over 1,8 millioner norske kroner i dagens kurs.

Lette etter datterens ring, fant skatt

I 2009 hadde den engelske bonden Terry Herberts datter mistet en ring på en åker i Hammerwich nær Staffordshire i West-Midlands. Som den ansvarlige faren han er og med en metalldetektor i skapet, dro Herbert ut for å lete etter ringen. Det tok ikke lang tid før han fikk utslag på apparatet, men da han lette i gresset var det ikke ringen til datteren han fant. Det var en flere hundre år gammel skatt.

Etter fem dager med metalldetektoren i hendene, hadde bonden avdekket over 240 forskjellige objekter -  blant annet gullringer, armbånd og kjeder. Herbert kontaktet myndighetene som iverksatte en utgraving i området. Til slutt fant man over 1000 forskjellige objekter som ble datert tilbake til det 7. århundre.

Totalt ble skatten taksert til 3,2 millioner pund - 34 millioner kroner etter dagens kurs. Ifølge engelsk lov, må eventuelle museum eller kjøpere betale taksten i finnerlønn.

Pengene ble fordelt mellom Terry Herbert og landeier Fred Johnson.

FINNERLØNN: Den britiske bonden Terry Herbert inspiserer noen av objektene han fant på en åker da han lette etter datterens ring.
FINNERLØNN: Den britiske bonden Terry Herbert inspiserer noen av objektene han fant på en åker da han lette etter datterens ring. Foto: (Wikimedia Commons)

Fant diamantring i stolen

Et ektepar i Skottland var på jakt etter en ny spisestol. Dda de kommer over et røverkjøp til hele fem pund (54 kroner) på en auksjon, slo de til. Uheldigvis tilsvarte prisen på stolen også forfatningen den var i.

På dette tidspunktet hadde ikke ekteparet råd til å få stolen reparert eller trekke den om. Valget ble å lagre den på loftet.

Etter å ha samlet støv i flere år, tenkte ektemannen at nok var nok. Det var på tide å få stolen reparert og trukket over. Og det var under denne operasjonen at mannen fant en diamantring, et par diamantøredobber og en brosje gjemt i stolen. I stedet for å si noe til kona om funnet, valgte han å overraske henne med smykkene på Valentine's Day.

Noen år senere var BBC-programmet «Antiques Roadshow» i byen. Ekteparet bestemte seg for å ta med smykkene for å få det hele vurdert av eksperter. Det viste det seg at det til sammen var verdt mellom 4000 og 5000 pund - 43.000 til 54.000 kroner.

Ikke dårlig for en investering på rundt en femtilapp.

Penger i hus

En franskmann visste lite hva som ventet han da han arvet et hus i Normandie etter en avdød slektning.

Da mannen begynte å flytte rundt på noen av møblene i huset, oppdaget han noe rart. En boks var skrudd fast og gjemt under en av stolene i stua. I boksen fant han flere gullmynter. Etter hvert som franskmannen begynte å lete rundt, oppdaget han flere avanserte gjemmesteder. I en eske han trodde inneholdt flasker med whiskey, fant han i stedet flere gullbarer.

Totalt fant mannen gull for 3,5 millioner euro - over 33 millioner norske kroner i dagens kurs.

Men lykken varte ikke evig. Ifølge fransk lov, måtte mannen betale 45 prosent i arveavgift. Som om ikke det var nok, måtte han i tillegg betale restskatt for tre år, da den avdøde arvingen ikke hadde opplyst til skattemyndighetene om gullverdiene i huset.

Penger i klaveret

FANT SKATT: Pianoreparatøren Martin Backhouse visste lite om hva han hadde i vente da han ble tilkalt for å sette i stand et over 100 år gammelt piano.
FANT SKATT: Pianoreparatøren Martin Backhouse visste lite om hva han hadde i vente da han ble tilkalt for å sette i stand et over 100 år gammelt piano. Foto: (Youtube)

Det var på våren i 2017 at pianorepartøren Martin Backhouse ble kontaktet av Bishop’s Castle community college i Shropshire i West-Midlands. Høyskolen hadde fått et 110 år gammelt piano i donasjon fra en familie og ville at Backhouse skulle sette det i stand.

Det er under arbeidet at reparatøren kommer over gullmynter gjemt forskjellige steder i pianoet.

- Jeg oppdaget at tangentene var litt «trege», så jeg begynte å demontere dem. Da var da jeg fant en hvit, tung pose i kordfløyel. Jeg tenkte «hva er dette?» og åpnet den med kniven min. Oppi posen var det gullmynter, fortalte Backhouse til The Guardian etter oppdagelsen.

Totalt finner reparatøren rundt 900 gullmynter, som blir datert tilbake til perioden mellom 1847 og 1915. Myntene var av 91 prosent rent gull og ble taksert til en verdi på 500.000 britiske pund - over 5,4 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Britiske myndigheter forsøkte å spore opp eierne av pianoet, men uten hell. Ettersom det var skolen som eide pianoet og Backhouse som gjorde oppdagelsen, delte de pengene.

Kilder: Wikipedia, Izismile, The Guardian, The Mirror, Wikipedia, Youtube, The Telegraph.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.