North Sentinel Island.
North Sentinel Island. Foto: (Wikimedia Commons)

North Sentinel Island

Et besøk til denne øya kan koste deg livet

Ingen kjenner til hvem som bor der eller hva de driver med.

Publisert

I august 1981 går lasteskipet Primerose på grunn i Bengalbukten i Det indiske hav. Dårlig sikt og høye bølger får båten til å grunnstøtte på et korallrev rett utenfor en øy med det engelske navnet North Sentinel.

Etter at kapteinen har fått sendt ut nødsignal og det viser seg at det ikke er noen umiddelbar fare for at skipet vil synke, velger kaptein og mannskapet å vente på hjelp om bord i lasteskipet.

Morgenen etter har uværet lagt seg, men sjøen og bølgene er fortsatt høy.

Noen hundre meter fra skipet skimter mannskapet en øy. Så vidt de kan se er den ubebodd.

Det er ingen hus, ingen veier, ingen lys og ingen havn. Alt de kan se er en kritthvit strand og jungel. Mannskapet er ivrige på å ta seg inn til stranden. Det vil være mye bedre å vente på hjelp på stranden enn på skipet, mener de.

Kapteinen derimot vil ikke ta sjansen på å fire ned de små livbåtene ned i den høye sjøen omringet av potensielt livsfarlige korallrev.

Det strandete mannskapet holder posisjon på skipet.

Uønsket

Noen dager går, men hjelpen har enda ikke kommet. Skipet sitter fast i korallrev vest for Andamanene - og Nicobareneøyene, og været gjør redningsarbeidet vanskelig.

En morgen oppdager mannskapet på Primrose en gruppe mennesker på stranden. Var øya allikevel bebodd og har bestemt seg for å sende en redningspatrulje?

Minuttene går og gruppen med mennesker setter seg i båter med retning mot skipet. Da båtene nærmer seg, oppdager mannskapet til sin skrekk at menneskene fra øya er nakne - og bevæpnet.

ALENE: Den røde prikken viser hvor øya ligger. Den store øygruppen til høyre er Andamanene - og Nicobarenøyene, en tidligere britisk koloni.
ALENE: Den røde prikken viser hvor øya ligger. Den store øygruppen til høyre er Andamanene - og Nicobarenøyene, en tidligere britisk koloni. Foto: (Wikimedia Commons)

Kapteinen kaster seg over radioen og melder inn at rundt 50 menn, bevæpnet med spyd og andre primitive våpen nærmer seg skipet. Han frykter at de aggressive innfødte vil forsøke å borde Primrose.

Heldigvis for mannskapet om bord gjør de høye bølgene og villmennenes primitive utstyr en bording umulig. 

En uke etter Primrose gikk på grunn, og flere intense dager med ville og potensielt farlige villmenn drivende i båter rundt skipet, blir mannskapet hentet ut av et redningshelikopter.

Mannskapet har hatt flaks.

De har nettopp støtt på kanskje verdens mest isolerte folkeslag som vil gjøre alt for å holde seg adskilt fra omverden.

Etterkommere fra Afrika

Til tross for at man har kjent til North Sentinel i flere hundre år, er det knyttet flere spørsmål enn svar til den rundt den 70 kvadratkilometer store øya.

Noen antropologer og historikere tror at menneskene på øya kan ha bodd der så lenge som i 65.000 år. Det vil i så fall bety at de er direkte etterkommere av de første menneskene på jorden som vandret ut fra  Afrika.

Man anslår at stammen som bor på North Sentinel er av typen jeger og samler, og at deres avskjerming fra resten av verden har gjort at de lever slik den dag i dag.

Ingen vet hva slags språk de snakker eller hva de kaller seg selv - ingen har noensinne hatt sjansen til å spørre. Man anslår at mellom 50 og 400 personer bor på øya, men det store spriket i anslaget er selv en pekepinn på hvor lite man faktisk vet.

Til tross for å ikke ligge langt unna øygruppen Andamanene - og Nicobareneøyene, en tidligere britisk kolonoi, ble North Sentinel aldri kolonisert.

Øyen er omringet av potensielt livsfarlige korallrev og gjør det umulig for større skip å legge til land. Kun mindre båter kan manøvrere seg gjennom korallrevene, og selv dette er en utfordring. God sikt og rolig sjø er en forutsetning for å komme seg trygt igjennom revene, og slikt finvær er sjelden kost i kystområdet rundt øya. Alt dette har gjort det vanskelig å komme øyboerne nærmere inn på livet.

INDISK EIENDOM: Etter India fikk sin selvstendighet, falt North Sentinel under indisk styre. Indiske myndigheter lar øye være i fred.
INDISK EIENDOM: Etter India fikk sin selvstendighet, falt North Sentinel under indisk styre. Indiske myndigheter lar øye være i fred. Foto: (Wikimedia Commons)

At mange av øyene i området i flere hundre år hadde rykte på seg for å huse kannibaler, bidro heller ikke til at oppdagelseslystne utenforstående turte å ta sjansen på komme seg i land.

Noen forsøk har det dog vært opp gjennom historien, uten spesielt hell.

Fanget seks, men bare fire kom tilbake

Første kjente observasjon av North Sentinel, er i 1771 da et handelsskip fra Det britiske Østindiske handelskompani observerer lys på øya i det de seiler forbi. Noe forsøk på å gå i land blir ikke gjort.

I 1867 går et britisk skip på grunn utenfor øya, og 106 overlevende passasjerer og mannskap kommer seg i land. Her må de overlevende kjempe mot de innfødte før de blir reddet av et marinefartøy.

Det er først i 1880 man gjør et helhjertet forsøk på å komme i kontakt med de innfødte på North Sentinel. Den 20 år gamle britiske sjømannen Maurice Vidal Portman får æren av å lede ekspedisjonen.

Portmans mannskap sliter med å komme i kontakt med de innfødte, da de rømmer inn i den tette jungelen hver gang britene nærmer seg. Etter flere dager har ekspedisjonen «flaks» da de støter på to eldre personer, en mann og en kvinne, samt flere unge barn.

I god koloniånd tar Portman med seg stammemedlemmene tilbake til Port Blair, hovedstaden på Andamanene - og Nicobareneøyene.

Her tar det ikke lang tid før det eldre paret dør, mest sannsynlig av vestlige og ukjente sykdommer for stammefolket.

Dødsfallene fører til at Portmann velger å ta barna tilbake til øya.

Etter dette blir North Sentinel mer eller mindre overlatt til seg selv de neste tiårene.

Indias tur

Da India får sin selvstendighet i 1947, følger Andamanene - og Nicobareneøyene med på kjøpet. Til tross for dette skal det gå enda 20 år før inderne velger å utforske North Sentinel.

En væpnet ekspedisjon med en antropolog på slep blir sendt til øya, men de kommer ikke noe klokere tilbake. De innfødte velger å gjemme seg for de uvedkommende, og i løpet av ekspedisjonen møter ikke inderne en eneste innfødt.

Foto: (Wikimedia Commons)

Etter dette blir besøk til øya sjeldnere og sjeldnere. Indiske myndigheter vil en gang i året ta sjansen på å nærme seg stranden og  slenge inn gaver fra småbåter i form av bananer og kokosnøtter.

Disse korte møtene har ingen effekt på de innfødte i forhold til å bedre sitt syn på fremmede.

Bruker uvedkommende for lang tid, er sjansen stor for å bli angrepet. I 1975 forsøker National Geographic å filme til en dokumentar om øya, men må avbryte opptakene da regissøren ble skutt med en pil i låret.

Kamerateamet hadde nemlig oppholdt seg for lenge i båten utenfor stranden, noe en av de innfødte ikke satte pris på. Vitneobservasjoner skal ha det til at avsenderen gliste fra øre til øre etter han så hvor pilen traff.

Fortsatt farlig

Utover 90-tallet innså inderne at tvungen sosialisering med North Sentinel ikke var den beste veien å gå, spesielt ettersom de innfødtes immunsystem neppe ville overleve møtet med sykdommene.

Per dags dato er North Sentinels beboere den eneste kjente stammen i øygruppen som har overlevd møtet med uvedkommende, dette selvfølgelig mye takket være deres avskjerming fra verden utenfor korallrevene.

Øyas beboere later til å tåle en trøkk. Selv etter tsunamien i 2004 som tok livet av over 230.000 personer, nektet øya å ta i mot hjelp utenfra. Da et helikopter fra den indiske marinen forsøkte å slippe mat og nødproviant ned på øya dager etter katastrofen, ble han møtte med pil og bue av en av øyas beboere.

Etter den tid har kontakten med omverden vært minimal, men verdens kanskje mest isolerte folkeslag klarer dog fortsatt å stjele overskrifter.

For å beskytte øya og dens beboere, opprettholder indiske myndigheter i dag en eksluderingssone med radius på fem kilometer rundt øya. Sonen blir jevnt overvåket av marinen og eventuelle brudd kan føre til fengselsstraff og heftige bøter.

INGEN HJELP: De innfødte ville ikke ha hjelp etter tsunamien som herjet i Asia i 2004. En innfødt avfyrer sin pil og bue mot et indisk helikopter da det kom med nødprovianter.
INGEN HJELP: De innfødte ville ikke ha hjelp etter tsunamien som herjet i Asia i 2004. En innfødt avfyrer sin pil og bue mot et indisk helikopter da det kom med nødprovianter. Foto: (Skjermdump Youtube)

Men det er ikke indiske myndigheter man burde frykte, men de innfødte på North Sentinel. Dette fikk to fiskere tragisk erfare i 2006.

Etter å ha snikfisket innen for sonen, valgte de to fiskerne å ankre opp for natten. Etter litt for mange runder med flasken sovnet de to fiskerne, samtidig som båten deres slet seg løs og drev inn mot land.

Her skal de ha blitt møtt av illsinte innfødte, som tok livet av de to uaktsomme fiskerne.

Da et indisk marinehelikopter forsøkte å lande på øya for å hente ut de to likene, ble luftfartøyet pepret med piler og spyd. Til slutt måtte inderne gi opp aksjonen og fiskerne ligger mest sannsynlig fortsatt begravet på stranden.

Isolert

Siden hendelsen i 2006, har det for det meste vært stille rundt North Sentinel og dens beboere.

Helt til i år.

Utrolig nok ble øya igjen satt i medias søkelys, men denne gangen i forbindelse med det savnede Malaysian Airlines flyet. Røyk ble observert på bilder fra øya, og noen spekulerte i om North Sentinel kunne være stedetdet savnede flyet hadde krasjet.

En ulykke på øya virker for mange usannsynlig og ingenting er så langt bekreftet.

Skulle teorien allikevel stemme, vil det bli spennende å se hvor lenge North Sentiels klarer å holde seg avskjermet omverden.

(Kilder: Neatorama, Youtube, Wikipedia, The Telegraph, Eternalidol, Atlas Obscura, News.Yahoo,)

Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her