OPERATION CATAPULT: 1: Mannskapet på Destroyeren Mogador kjører skipet på land etter en fulltreffer. 2: Krigsskipet Bretagne eksploderer. 1297 franske seilere blir drept i angrepet.
OPERATION CATAPULT: 1: Mannskapet på Destroyeren Mogador kjører skipet på land etter en fulltreffer. 2: Krigsskipet Bretagne eksploderer. 1297 franske seilere blir drept i angrepet. Foto: Wikimedia Commons

HISTORIE

Det verste Churchill gjorde under krigen

Av alle ting Churchill ga ordre om under krigen, var ingen så smertefulle som dette angrepet.

Publisert
Dette var den mest hatefulle beslutningen, den mest unaturlige og smertefulle som jeg noen gang har måttet gjøre.
Winston Churchill

Den 22. juni 1940 underskrev Tyskland og Frankrike en fredsavtale. Avtalen ga en fransk regjering delvis selvstyre over et lite område, og regulerte også at den relativt store franske marinen skulle avvæpnes, men ikke overgis til Tyskland.

Britene, som hadde blitt sjokkert over den tyske krigsmaskinen ved Dunkirk, var absolutt ikke overbevist om at flåten ikke ville havne som en del av Hitlers forventede angrep på den britiske øya.

VERDENS STØRSTE: Den franske ubåten Surcouf var verdens største ubåt fra den var ferdigstilt i 1927 fram til Japan sjøsatte sin I-400 i 1943. Surcouf sank for øvrig etter en ulykke i 1942.
VERDENS STØRSTE: Den franske ubåten Surcouf var verdens største ubåt fra den var ferdigstilt i 1927 fram til Japan sjøsatte sin I-400 i 1943. Surcouf sank for øvrig etter en ulykke i 1942.

LES OGSÅ: 60.000 livredde soldater må forlates på stranden: «De sårede skriker og griper om anklene våre. Men vi kan intet gjøre»

Natt til 3. juli 1940 bordet britiske styrker de franske skipene som hadde søkt tilflukt fra det tyske angrepet i Portsmouth. Blant annet det som da var verdens største ubåt, Surcouf, ble tatt.

Mesteparten av den franske marinen var stasjonert i havnen Mers-el-Kébir i Algerie. Dagen etter bordingen av de franske båtene i Portsmouth overleverer Storbritannia et ultimatum til Frankrike: Overgi marinen.

Frankrike nekter.

Rett før klokken 18.00 åpner britene ild mot de franske båtene. Operation Catapult, som britene kalte det, var i gang. Beskjeden den britiske viseadmiralen Sir James Sommerville hadde fått sier mye om den sure smaken britene hadde i munnen:

You are charged with one of the most disagreeable and difficult tasks that a British Admiral has ever been faced with, but we have complete confidence in you and rely on you to carry it out relentlessly.

Sommerville holdt igjen angrepet så lenge han kunne. I det lengste håpet han å se hvite flagg på de franske skipene, men han visste ikke at de franske styrkene hadde fått beskjed om å holde igjen fordi forsterkninger var på vei.

Klokken fem på seks var det for sent.

Skipene til den franske marinen var enkle mål. De lå i havnen, og britiske fly hjalp til med siktingen. Den tredje runden traff Bretagne, som eksploderte og sank. 977 av det franske mannskapet døde.

De franske skipene Provence, Dunkerque og Mogador var så ødelagt at mannskapene ombord kjørte båtene på land. Strasbourg og fire andre båter klarte å unnslippe.

Til sammen ble 1297 franske seilere drept. På britisk side døde 2.

Slik rapporterte den franske Vichy-regjeringen om angrepet:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.