HISTORIE:

Den amerikanske legen som invaderte Nicaragua, Mexico og Honduras

Publisert

Nashville, Tennesee

Nashvillle ble først omtalt i The Times (London, England) i 1787, som et sted som riktignok vokste, men likevel svært langt fra annen bosetning.
Nashvillle ble først omtalt i The Times (London, England) i 1787, som et sted som riktignok vokste, men likevel svært langt fra annen bosetning.

Det hele hadde startet med fortet Fort Nashborough i 1780. Fortet skulle beskytte lokale innvandrere mot indianere og ville dyr, noe den gjorde relativt bra. Kun fire år senere ble Nashville etablert som et samlingspunkt rett ved.

Staten North Carolina, som styrte området, gjorde følgende vedtak:

two hundred acres of land, situate on the south side of Cumberland River, at a place called the Bluff, adjacent to the French Lick, in which said Lick shall not be included, to be laid off in lots of one acre each, with convenient streets, lanes, and alleys, reserving four acres for the purpose of erecting public buildings, on which land, so laid off according to the directions of this act, is hereby constituted and erected,and established a town, and shall be known and called Nashville, in memory of the patriotic and brave Gen. Nash.

Fortsatt et veldig lite sted i 1806, men sentralt plassert, gjorde Nashville offisielt til en by - da i staten Tennessee.

Seks år senere ble byen midlertidig hovestad i Tennessee, og samme år klarte general Andrew Jackson å slå Creek-indianerne i det som kalles Battle of Horshoe Bend, og en britisk hær i Battle of New Orleans. Jackson ble senere president i 1826.

To år før lokalhelten Jackson ble president ble William Walker født. Hans far var en skotsk innvandrer, mens moren var datteren av en offiser fra den amerikanske revolusjonen.

Walker ble født i en by som hadde en enorm vekst, både i økonomi, prestisje og befolkning. En sterk patriotisme, og en enda sterkere tro på at hver mann måtte klare seg selv gjennomsyret hele byen.

Nashville i 1860. En by som hadde vokst fort, med mye rikdom.
Nashville i 1860. En by som hadde vokst fort, med mye rikdom.

Allerede som fjortenåring gikk William Walker ut av University of Nashville, med strålende karakterer. Han studerte så medisin i Edinburgh, Paris og Hedelberg før han gikk ut med en grad i medisin som 20-åring. Legevirket varte en kort stund før han dro til New Orleans for å studere til å bli advokat, men sluttet for å bli redaktør for avisen New Orleans Crescent.

San Francisco Daily herald var den første daglige avisen i San Francisco. Den levde kun i årene 1850-1856.
San Francisco Daily herald var den første daglige avisen i San Francisco. Den levde kun i årene 1850-1856.

Med gullrushet flyttet han til San Francisco, og ble redaktør for avisen San Francisco Daily herald (også kalt Daily herald eller Daily San Francisco herald).

Som redaktør for avisen ble han, ufrivillig eller ei, en del av det framvoksende kriminelle miljøet i byen. San Francisco var den gangen regnet som en av verdens mest kriminelle byer, og Walker la seg ut med en av dommerne i byen. Dommeren hadde den velkjente pistolmannen William Hicks Graham ansatt, og Walker ble utfordret til duell. Duellen endte med at Walker tapte etter å ha blitt skutt i armen uten å avfyre ett eneste skudd, men den førte også samtidig til at Walker ble nasjonalt kjent for "å stå opp for loven og rettferdigheten i den lovløse byen".

Les også:San Francisco - det store jordskjelvet i 1906

President i Lower Republic of California

Sommeren 1853, som 29-åring, dro Walker til Guaymas - nordvest i Mexico. Målet var å skape en amerikansk koloni på meksikansk territorie. Ikke overraskende sa Mexico nei.

Walker ga seg ikke, og rekrutterte amerikanere som støttet slavehold (California hadde ikke slavehold) samt den såkalte Manifest Destiny - overforenklet tanken om at USA har rett til å styre det meste av verden. Med 45 menn klarte han å ta over La Paz, og Baja California (se kart under).

Den 3.november 1853 erklærte han seg selv for den første presidenten i Republikken Lower California, og senere fra 21.januarPresident i Republikken Sonora.

Ikke overraskende var de meksikanske styresmaktene ikke like enige i at hans framgangsmåte var helt grei, og han flyktet i mai 1854 tilbake til San Francisco.

Overtagelsen av Nicaragua

Nicaragua hadde nærmest vært i konstant borgerkrig etter at landet hadde frigjort seg fra Spania, og i en politisk volatil situasjon så Walker sitt snitt til å utnytte dette for sin egen gevinst.

William Walker skrev bok om krigen i Nicaragua etter at han kom hjem.
William Walker skrev bok om krigen i Nicaragua etter at han kom hjem.

Nicaragua var svært viktig område som transittland for ferden mellom New York og San Francisco, og mange penger fløt gjennom landet. Store damskip med gull kom fra byen i øst mens folk og forsyninger kom fra vest.

William Walker så på Nicaragua både som en mulighet til å få makt, tjene penger og for å fremme amerikanske interesser. Kanskje likevel først og fremst sine egne.

Walker dro fra San Francisco med rundt 60 menn den 3.mai 1855, og etter at han kom fram klarte han å få støtte av mange lokale gjennom å alliere seg med en side i borgerkrigen.

Den 13.oktober inntok han hovedstaden- Granada - ble han utnevnt kommandør over hæren og senere defacto president/diktator i landet etter at den amerikanske presidenten - Franklin Pierce - erkjente Walkers regjering som den legitime.

Problemet var bare at Walker hadde fått mektige uvenner, deriblant det som var en av verdens rikeste menn - Cornelius Vanderbilt. Vanderbilt var nemlig direktør i firmaet som drev transporten gjennom Nicaragua, og Walker hadde overtatt selskapets damskip for å få forsyninger fram til sin hær. Det førte til at Vanderbilt ga sin støtte til Costa Rica, et land for øvrig Walker hadde prøvd å invadere, for å få tilbake sine dampskip og muligheten til å frakte passasjerer gjennom Nicaragua.

At Walker også innførte slaveri igjen i Nicaragua ble ikke godt mottatt i nabostatene, og en slags allianse mellom Guatamala og Costa Rica oppstod. Den 14.desember 1856 ble Granada omringet, og generalen til Walker - Charles Frederick Henningsen - ga ordre om å brenne ned byen.

Noen måneder senere overgir Walker seg, men reiser tilbake igjen til Nicaragua med nye menn etter å ha kommet til New York. Denne gangen blir han arrestert av den amerikanske hæren. En rettsak mot ham varer kun i noen få dager, og han blir frikjent. Frikjennelsen bruker han til å skrive en bok om sine dager i Nicaragua før han samler igjen nye menn for å denne gangen prøve å invadere Honduras.

Den britiske marinen arresterer han i Honduras, og overgir ham til myndighetene. Walker blir henrettet for forræderi, og senere gravlagt i landet.

Kilder: Encyclopedia of Frontier Biography, T. J. Stiles - The First Tycoon, William Walker - The War in Nicaragua

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.