REDSKAPER: Til venstre i bildet over ser vi steinredskaper som ble brukt i flere hundre tusen år uten å endre seg. Til høyre ser vi mer langt nyere verktøy.
REDSKAPER: Til venstre i bildet over ser vi steinredskaper som ble brukt i flere hundre tusen år uten å endre seg. Til høyre ser vi mer langt nyere verktøy. Foto: (Human Origins Program, Smithsonian)

Oppdagelse

De første moderne menneskene var mer kulturelt avanserte enn vi tidligere trodde

Nye funn vekker stor oppsikt.

Publisert

Nye arkeologiske funn i Olorgesailie i Kenya tyder på at Homo sapiens benyttet seg av avanserte verktøy og store sosiale nettverk for 300.000 år siden.

Funnene, som er publisert som tre studier i tidsskriftet Science, vekker stor oppsikt i det arkeologiske miljøet.

For 320.000 år siden hadde man sluttet å bruke de gamle steinredskapene som hadde blitt brukt i hundretusenvis av år (se til venstre i bildet over). I stedet begynte man å lage mer spesialiserte redskaper (se til høyre). De var mindre, flatere og skarpere. Det var en stor revolusjon på et felt som ikke hadde endret seg på lang, lang tid.

Les også: Verdens største familietre – disse 13 millioner personene er i slekt med Kevin Bacon

Ustabilt klima i Øst-Afrika for rundt 360.000 år siden kan ha bidratt til å dytte i gang den menneskelige utviklingen. Jordskjelv, tørke og kraftig regnfall endret både det afrikanske landskapet og dyrene. Det tvang de første moderne menneskene til å spre seg, etablere handelsruter og lage nye verktøy for å overleve.

Les også: Astronautene på Den internasjonale romstasjonen får snart besøk av et svevende robothode

Forskerne fant også at spesielle typer stein ble fraktet over store avstander, trolig så mye som 90 kilometer. Det leder forskerne til å tro at de må ha blitt gitt fra hånd til hånd i store og langstrakte sosiale nettverk.

Dersom dette stemmer, startet mennesker med slik handel nær 100.000 år tidligere enn man tidligere har trodd, skriver The Atlantic.

Les også: Stor studie: Nei, meditasjon gjør deg ikke til et bedre menneske

Det ble også funnet fargede steiner som ble brukt til kroppsmaling.

– Det vi ser i Olorgesailie, er roten til Homo Sapiens. Det virker som om pakken med kognitiv og sosial oppførsel var der fra starten, sier arkeolog Rick Potts til The Atlantic.

Da han startet å grave ved Olorgesailie i 1985, tenkte han at jobben bare kom til å ta tre år. 33 år senere, graver han fremdeles.

En hodeskalle fra en hule i Marokko skjøv i fjor starten på Homo sapiens langt bakover i tid. Forskere daterte hodeskallen til å være 300.000 år gammel, noe som er 100.000 år eldre enn fossiler fra Etiopia som lenge har vært vidt akseptert som de eldste levningene etter begynnelsen på vår art.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Derfor har denne slangen to hoder

De første moderne menneskene var mer kulturelt avanserte enn vi tidligere trodde

Så kraftig må en atombombe være for å utslette en asteroide på kollisjonskurs med Jorda

Dette kommer vi til å huske Stephen Hawking for

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.