<b>ORDEN:</b> I starten var strendene i Normandie et kaos av skyting, døde og lemlestede kropper, maskiner og utstyr. På dette bildet er likene fjernet og ilandsettingen av flere allierte soldater, våpen og utstyr er i full gang.
ORDEN: I starten var strendene i Normandie et kaos av skyting, døde og lemlestede kropper, maskiner og utstyr. På dette bildet er likene fjernet og ilandsettingen av flere allierte soldater, våpen og utstyr er i full gang. Foto: Getty Images

Monard Mosberg kjempet for livet i Normandie

Øyevitne: Slik var D-dagen

Han overlevde D-dagen og er en av de siste tidsvitnene til verdens største militære operasjon.

Publisert Oppdatert

D-DAGEN: Det var den største ansamlingen av soldater, våpen og utstyr verden noensinne hadde sett. Nå skulle Nazi-Tyskland knuses en gang for alle.

<b>TORPEDERT:</b> Monrad Mosberg deltok om bord på jageren "Svenner" på D-dagen. Jageren ble torpedert og Mosberg mistet 35 kamerater.
TORPEDERT: Monrad Mosberg deltok om bord på jageren "Svenner" på D-dagen. Jageren ble torpedert og Mosberg mistet 35 kamerater.

- Okey, let's go

Klokken er 04:45 den 5. juni 1944: General Eisenhower, sjefen for operasjon «Overlord» som skal frigjøre Europa fra det tyske naziveldet, gir det endelige klarsignalet: – Okey, let’s go.

I løpet av dagen gjør tett på 200.000 allierte soldater seg klare for det som senere blir kalt for «Den lengste dagen», D-dagen.

Dagen som markerer starten på slutten for Hitlers Nazi-Tyskland. Første del av «Overlord» er «Operasjon Neptune», landgangen i Normandie.

LES OGSÅ: Norske fallskjermjegere: Gjentar historisk dropp over Normandie, 75 år etter D-dagen.

Piccadilly Circus

Rundt klokken 22:00 på kvelden 5. juni gjør 5000 allierte skip seg klare i området som har fått kodeordet «Piccadilly Circus».

Like etter midnatt kapper seks glidefly med 180 britiske kommandosoldater tauene fra slepeflyene og flyr inn mot Caen i Frankrike med ett minutts mellomrom. En time senere slipper 800 fly hele 13.000 soldater ned over Cotentin-halvøya, bak angrepsmålet Utah Beach.

I tillegg begynner 2000 bombefly å hamre på tyske stillinger langs Normandie-kysten.

Samtidig siger flåten med 5.000 skip nærmere og nærmere tidspunktet seg for når de første soldatene skal gå i land: 06:30.

Nordmenn midt i kaoset

I dette kaoset av fly, skip, soldater, våpen og utstyr, deltar Norge med 47 handelsskip, for frakt av ammunisjon, drivstoff og annet utstyr, og 20 marinefartøy.

Jagerne «Stord» og «Svenner» deltok på D-Dagen. «Stord» opererte helt inne ved strendene på angrepsone «Sword» ved Caen.

Om bord på «Svenner» befinner nordmannen Monrad Mosberg (101) seg. Han er et av de få tidsvitnene igjen som kan fortelle om D-dagen.

– Jeg visste jeg aldri ville få se noe slikt igjen, sier han til Vi Menn.

– Når skjønte du at du var med på noe stort, noe som kunne avgjøre hele krigen?

– Tenkte ikke over det, vet du. Vi var så vant med krig. Det var bare en jobb, sier Mosberg til Vi Menn.

LES OGSÅ: Det vesle flyet var tyske soldaters store skrekk

<b>TIDSVITNE:</b> I ukens Vi Menn får du historien til Monrad Mosberg og andre som opplevde D-dagen.
TIDSVITNE: I ukens Vi Menn får du historien til Monrad Mosberg og andre som opplevde D-dagen. Foto: Vi Menn

I halv sekstiden på morgenen 6. juni 1944 var «Svenner» i skyteposisjon uten for «Sword Beach». Men før «Svenner» fikk løsnet skudd, ble jageren truffet av en tysk torpedo. Alle i kjelerommet ble drept. Totalt mistet 35 av Mosbergs kamerater livet.

Du kan lese den dramatiske historien om Monrad Mosberg i ukens Vi Menn eller på SIDE3+.

Video fra D-dagen

Under har vi samlet noen filmer som viser den massive landgangen i Normandie:

Første en film om og fra D-dagen i farger:

Her får du historien til de som overlevde D-dagen

Og her er mer fra selve landgangen i Normandie:

LES OGSÅ: D-dagen - helvete bryter løs

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her