<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>FØR AVGANG:</b></strong></span> For 75 år siden hadde nok ingen GoPro, men uniformene er av samme type som ble brukt i 1944.
FØR AVGANG: For 75 år siden hadde nok ingen GoPro, men uniformene er av samme type som ble brukt i 1944. Foto: Privat

D-dagen: 75 år siden 6. juni 1944

75 år etter: Norske fallskjermjegere gjentar historisk dropp over Normandie

12 norske fallskjermjegere er med på et av de største fallskjermslippene over Normandie siden 1944.

Publisert Oppdatert

Når 12 norske tidligere fallskjermjegere i dag klyver inn i en eldgammel DC-3, er det for å minnes en av verdenshistoriens dristigste operasjoner: Det gigantiske uthoppet av soldater på D-dagen

For 75 år siden gikk startskuddet for «Operasjon Overlord», på folkemunne kjent som D-dagen. Grytidlig på morgenen 6. juni var 160.000 allierte soldater på vei mot de franske strendene og de tyske forsvarsstillingene.

Angrepet var støttet av 24.000 soldater som enten ble sluppet ned over Frankrike i fallskjerm eller kom inn med glidefly.

LES OGSÅ: Han var med da kongen flyktet, deltok i senkingen av slagskipet Sharnhorst og var i front under D-dagen

<b>FORTROPPER:</b> I 1944 ble de første fallskjermsoldatene sluppet ned bak tyskernes linjer alt på kvelden 5. juni. 
FORTROPPER: I 1944 ble de første fallskjermsoldatene sluppet ned bak tyskernes linjer alt på kvelden 5. juni.  Foto: Hans Buls

800 Douglas C-47 Skytrains

Det viktigste flyet for å flytte så mange soldater på kort tid, besto av en flåte av 800 Douglas C-47 Skytrains, også kalt Dakota. Flytypen var en modifisert utgave av passasjerflyet Douglas DC-3.

C-47 versjonen kunne ta om bord 27 kampklare soldater.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>EN ARMADA:</b></strong></span> 6. juni 1944 var himmelen over Normandie dekket av allierte fly. 75 år senere gjentas en miniversjon av invasjonen for å hedre alle de som gjorde en innsats for å knuse Nazi-Tyskland.
EN ARMADA: 6. juni 1944 var himmelen over Normandie dekket av allierte fly. 75 år senere gjentas en miniversjon av invasjonen for å hedre alle de som gjorde en innsats for å knuse Nazi-Tyskland. Foto: Privat
<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>TUNGT LASTET:</b></strong></span> Mange av soldatene som hoppet ut i 1944, var så tungt lastet at flere druknet da de landet i myrer, våtmarker eller områder som tyskerne hadde satt under vann for å forhindre fly fra å lande.
TUNGT LASTET: Mange av soldatene som hoppet ut i 1944, var så tungt lastet at flere druknet da de landet i myrer, våtmarker eller områder som tyskerne hadde satt under vann for å forhindre fly fra å lande. Foto: Privat

Gjentar historisk hopp

Nå, 75 år etter, gjentas, en miniversjon fallskjermtroppenes invasjon i Normandie. Under minnearrangementet, «Daks over Normandy», vil igjen himmelen over Normandie bli dekket av en flåte av C-47 og DC-3. Et par hundrede fallskjermjegere vil slippe seg ut fra de historiske flyene for å markere 75-års dagen for invasjonen.

LES OGSÅ: + Den blodige generalprøven satte hele D-dagen i fare

250 fallskjermhoppere vil i tillegg gjenta den nøyaktige reisen som ble gjort for 75 år siden. De vil starte fra Duxford Airfield i England på eksakt samme tidspunkt som for 75 år siden, fly over Den engelske kanal og lande på de historiske droppområdene i Normandie.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>MYE UTSTYR:</b></strong></span> Pakking og sjekk av utstyr er nødvendig både før og etter et hopp.
MYE UTSTYR: Pakking og sjekk av utstyr er nødvendig både før og etter et hopp. Foto: Privat
<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>PAKKING:</b></strong></span> Pakking av fallskjerm er en livsviktig kunst.
PAKKING: Pakking av fallskjerm er en livsviktig kunst. Foto: Privat

Norsk deltagelse

Fra Norge deltar en gruppe på 12 fallskjermjegere med bakgrunn fra forsvaret fra 70- og frem til 90-tallet.

Gruppen vil også hoppe i britiske uniform fra andre verdenskrig, inkludert britisk ving. Nordmenn som deltok på D-dagen hadde et slikt antrekk.

– Hvorfor ville dere bli med på dette?

Det var tidenes største fallskjermsoldat-uthopp natt til D-dagen. Troppene hadde avgjørende betydning i å sikre strategiske mål. Vi ville være med på å markere dette, som representanter for korpsånden som er mellom fallskjermjegere i dag, på tvers av landegrensene. Da muligheten bød seg var det lite tvil om vi skulle dra. En viktig markering og stor opplevelse, sier Christian Sømme, som er en av de 12 norske deltagerne.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>BRIEF:</b></strong></span> I 1944 visste nok få av dem som hoppet ut over Normandie hva som ventet dem. 75 år senere er nok stemningen ikke like fylt av frykt, redsel og glede over endelig å kunne gjøre en innsats for å knuse Hitler og hans regime.
BRIEF: I 1944 visste nok få av dem som hoppet ut over Normandie hva som ventet dem. 75 år senere er nok stemningen ikke like fylt av frykt, redsel og glede over endelig å kunne gjøre en innsats for å knuse Hitler og hans regime. Foto: Privat

Møtt av spir, vaiere og ild

– Hva tenker du om de som gjorde disse hoppene i 1944?

Fallskjermsoldatene fra den gangen møtte hoppfelt med metallspir, vaiere, trær og annet som skulle gjøre landingene vanskelige. De ble møtt av våpenild og livsfarlige oppgaver. Vi er ydmyke i forhold til forskjellen mellom deres oppgaver og vår, som er en til sammenligning fredfull markering av hendelsen. Dog, betydningsfull. Vi har fått anledning til å studere materiellet de brukte da, inkludert flyvemaskinene. Ildkraften i dagens våpen er så voldsom at vi må kjempe en kamp for at verdensomspennende krig ikke gjentar seg, og fortrinnsvis heller ikke lokal, sier Sømme.

Som tidligere fallskjermjeger har han en naturlig plass på teamet, men Sømme er også sønnesønn av den legendariske Milorg-toppen Iacob Dybwad Sømme, som ble skutt av nazistene på Trandum 3. mars 1944 - tre måneder før D-dagen.

Han melder om god stemning blant deltagerne, til tross for noen flytekniske problemer og at en viss president har sørger for at luftrommet har blitt sperret ved noen anledninger.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her