<b>CRYSTAL PALACE:</b> Et gjenlevende bevis på krystallpalasset er i dag fotballklubben Crystal Palace, som har hentet navnet sitt fra området som ble hetende Crystal Palace etter at krystallpalasset ga navn til en hel bydel i London.
CRYSTAL PALACE: Et gjenlevende bevis på krystallpalasset er i dag fotballklubben Crystal Palace, som har hentet navnet sitt fra området som ble hetende Crystal Palace etter at krystallpalasset ga navn til en hel bydel i London. Foto: NTB Scanpix/Granger/REX

Krystallpalasset

I 1851 var denne bygningen en sensasjon

I dag ville Crystal Palace vært en utrolig attraksjon. I 1851 var verdens største glassbygg en sensasjon.

Publisert Oppdatert

Crystal Palace i London var en imponerende bygning av jern og glass. Den ble bygd i Hyde Park til verdensutstillingen i London i 1851 og var åpen for publikum fra 1. mai til 15. oktober det året.

Det var i 1849 at dronning Victorias ektemann, prins Albert, lanserte ideen om å invitere alle siviliserte nasjoner til å delta med en utstilling. Planer ble laget, og økonomiske fond sørget for finansieringen.

LES OGSÅ: Hvilken nordmann har skåret flest mål i Premiere League?

Tegnet av en gartner

Den praktfulle og imponerende bygningen ble tegnet av gartneren Joseph Paxton. Den var hele 560 meter lang, med to til fire etasjer, og med en kuppel midt på. Bygningen var her opptil 33 meter høy. Under kuppelen sto et digert almetre.

Dronning Victoria åpnet verdensutstillingen 1. mai 1851 (bildet). Da dørene stengte 15. oktober samme år, hadde utstillingen blitt besøkt av mer enn seks millioner mennesker.

<b>STORSLAGENT:</b> I 1851 var Crystal Palace et storslagent byggverk. Takket være et stålskjelett og at det var mulig å lage store glassplater, kunne bygget realiseres.
STORSLAGENT: I 1851 var Crystal Palace et storslagent byggverk. Takket være et stålskjelett og at det var mulig å lage store glassplater, kunne bygget realiseres. Foto: Philip Henry Delamotte, Smithsonian Libraries/Wikipedia

De utstilte gjenstandene kom fra 38 land og kolonier. Fra USA kom 560 utstillingsgjenstander, blant annet kunstige tenner og bein, skråtobakk og McCormicks slåmaskin, mens Frankrike deltok med hele 1760 utstillingsgjenstander.

Det var flere enn 14 000 utstillere med nyskapninger fra den industrielle revolusjon, og halvparten av dem var ikke-britiske. Utstillingsarealet var på 7,2 hektar.

Verdens største glassbygning

Produksjon av store glassplater siden 1832 hadde gjort det mulig å lage store flater av rimelig og solid glass til bygningen. Kombinert med et skjelett av støpejern ble Crystal Palace et byggverk med det største arealet av glass noensinne.

Besøkende betraktet med beundring de klare veggene og takene av glass som ikke krevde belysning. Det gikk med 84 000 kvadratmeter glass og 4000 tonn støpejern.

I Liljehuset var det et basseng som inneholdt flere eksemplarer av den imponerende søramerikanske vannliljen Victoria regia. Arten var oppkalt etter dronningen.

LES OGSÅ: Idrettens ti sprøeste stjerner

Navnet skapt av satiriker

Det ble påstått at navnet Crystal Palace på «The Great Exhibition of London of 1851» ble skapt av dramatikeren og forfatteren Douglas Jarrold. Han skrev en artikkel i det satiriske tidsskriftet «Punch» i juli 1850. Her betegnet Jarrold bygningen som «et palass av krystall».

7. oktober 1851 ble det satt en rekord. Den dagen besøkte omkring 110 000 mennesker verdensutstillingen. Da dørene stengte for godt, hadde altså omkring seks millioner mennesker vært innom.

Arrangørene satt i det hele tatt igjen med et stort økonomisk overskudd før bygningen ble demontert sommeren 1852 og ble flyttet fra Hyde Park til Upper Norwood. Her ble den gjenreist og utvidet i 1854.

Attraksjon i 82 år

Krystallpalasset satte en internasjonal standard i sin samtid for bygging av utstillingshaller i Cork og Dublin i Irland samt i New York, München og Paris.

Crystal Palace besto som en så betydelig attraksjon i 82 år at den ga navn til en hel bydel i London.

1. desember 1936 ble bygningen nesten totalskadet av en voldsom brann. To tårn ble reddet, men disse ble revet i 1941 da det rådde en utbredt frykt for at de ville kunne fungere som landemerke for tyske bombefly.

Et varig minne om Krystallpalasset er bevart i navnet Crystal Palace FC. Den berømte London-fotballklubben ble stiftet 10. september 1905, og befinner seg for øyeblikket i selveste Premier League.

Kilder:
Wikipedia, Crystal Palace

<b>INNGANGSPARTI:</b> Et utsnitt fra det opprinnelige inngangspartiet.
INNGANGSPARTI: Et utsnitt fra det opprinnelige inngangspartiet. Foto: Wikipedia
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her