HELVETE PÅ JORD: I dokumentaren "Hell on Earth - Syrias Fall" viser filmskaperne Sebastian Junger og Nick Quested kaoset som rår etter borgerkrigen i Syria brøt ut. Vi møter soldater og sivile i deres kamp for trygghet.
HELVETE PÅ JORD: I dokumentaren "Hell on Earth - Syrias Fall" viser filmskaperne Sebastian Junger og Nick Quested kaoset som rår etter borgerkrigen i Syria brøt ut. Vi møter soldater og sivile i deres kamp for trygghet. Foto: (National Geographic)

«Hell on Earth - Syrias fall»

Borgerkrigen i Syria: - Far, bomber de oss?

En fersk dokumentar gir et unikt innblikk i Syria-krigen og IS' vekst.

Publisert

Vi befinner oss på landsbygden utenfor den syriske byen Aleppo. Klokken har så vidt plassert midnatt når nattens mørke plutselig lyses opp av små glimt i det fjerne. Lysglimtene blir etterfulgt av lyden av bomber som faller bare kilometer unna.

Lyden av bomber blandes med barnegråt. Tårene tilhører den syv år gamle sønnen til Radwan, en mann som flyktet ut av Aleppo med familien da borgerkrigen brøt ut i 2011. Sammen med broren Marwan og hans familie, har de søkt tilflukt i byen Manbij.

- Far, slipper det flyet bomber? spør sønnen.

- Ja, det slipper bomber, er svaret fra Radwan.

Han ber sønnen ikke være redd. Selv er han rasende, skremt og frustrert.

- For å være ærlig, holder jeg på å eksplodere. Det er umulig å beskrive hva som skjer inne i meg. Men jeg må smile, slik at barna ikke blir redde, sier Radwan til kamerat.

Dette er bare én av mange hjerteskjærende scener i National Geographic-dokumentaren «Hell on Earth - Syrias Fall». Gjennom unike bilder og videoer filmet av sivile og journalister som er fanget i den blodige krigen, ser vi hvordan landet på få år gikk fra diktatur til en blodig krig.

Så langt skal krigen i Syria ha krevd over 500.000 menneskeliv og sendt flere millioner mennesker på flukt.

Filmen viser hvordan det i månedene etter krigen brøt ut herjet total lovløshet med flere titalls forskjellige militsgrupper som ble med og kjempe mot dikator Bashar al-Assads regime. Én av gruppene som vokste frem er den fryktede terrorgruppen IS. Dokumentaren undersøker hvordan terrororganisasjonen kunne vokse frem så raskt i kjølvannet av konflikten.

- En av problemene ved å la en borgerkrig vare for lenge er at flere og flere personer blir involvert. Det er litt som et barslagsmål. Før du vet ordet av det slåss hele baren, sier journalist Sebastian Junger i et klipp.

Det er Junger, som sammen med journalistkollega Nick Quested, står bak dokumentaren. De to prisbelønnede journalistene reiste over 39 ganger inn i krigsområdet og filmet over 1000 timer med opptak. Resultatet er blitt dokumentaren som forsøker å finne svar på hva som skjedde etter Bashar al-Assad erklærte krig mot sin egen befolkning.

Side3 har fått bilder fra dokumentaren som illustrer grusomhetene befolkningen har blitt utsatt for. Vi advarer mot sterke bilder.

ANGREPET: En mann trøster en gutt etter et lufangrep i Aleppeo.
ANGREPET: En mann trøster en gutt etter et lufangrep i Aleppeo. Foto: (National Geographic)
FEIRING: En soldat feirer etter irakiske styrker har klart å jage IS-soldater ut av byen.
FEIRING: En soldat feirer etter irakiske styrker har klart å jage IS-soldater ut av byen. Foto: (National Geographic)
PÅTENT: En ung gutt avbildet mens han sykler i byen Qayyarah nord i Irak. Da irakiske styrker tvang IS-soldatene ut av byen, valgte terrorgruppen å sette fyr på oljereservene i byen.
PÅTENT: En ung gutt avbildet mens han sykler i byen Qayyarah nord i Irak. Da irakiske styrker tvang IS-soldatene ut av byen, valgte terrorgruppen å sette fyr på oljereservene i byen. Foto: (National Geographic)
ET SISTE BILDE: Et bilde av den da IS-kontrollerte byen Membij. Bildet er tatt av familien Mohammed da de rømte fra byen.
ET SISTE BILDE: Et bilde av den da IS-kontrollerte byen Membij. Bildet er tatt av familien Mohammed da de rømte fra byen. Foto: (National Geographic)
- Det er ikke forskjell på en mannlig og kvinnelig soldat i den kurdiske militia, legger en annen til.
- Det er ikke forskjell på en mannlig og kvinnelig soldat i den kurdiske militia, legger en annen til. Foto: (National Geographic)
SVEKKES: IS' grep i Syria og Irak er blitt kraftig svekket, forteller en tidligere IS-soldat og avhopper til kameraet i «Syrias Fall».
SVEKKES: IS' grep i Syria og Irak er blitt kraftig svekket, forteller en tidligere IS-soldat og avhopper til kameraet i «Syrias Fall». Foto: (National Geographic)
REDDET: En skadet gutt hentes ut fra ruinene etter en boligblokk raste sammen etter et flyangrep i Aleppo.
REDDET: En skadet gutt hentes ut fra ruinene etter en boligblokk raste sammen etter et flyangrep i Aleppo. Foto: (National Geographic)
KAOS: Journalistene Sebastian Junger og Nick Quested viser i dokumentaren «Syrias Fall» hvordan landet falt i totalt kaos som følge av borgerkrigen.
KAOS: Journalistene Sebastian Junger og Nick Quested viser i dokumentaren «Syrias Fall» hvordan landet falt i totalt kaos som følge av borgerkrigen. Foto: (National Geographic)
BARNESOLDATER: Også barn har blitt tvunget inn til å kjempe i krigen, og er bare en av mange grusomheter som vises i dokumentaren «Syrias Fall».
BARNESOLDATER: Også barn har blitt tvunget inn til å kjempe i krigen, og er bare en av mange grusomheter som vises i dokumentaren «Syrias Fall». Foto: (National Geographic)
SJELDNE BILDER: I dokumentaren får vi se unike bilder fra innsiden av Syria. Dokumentarskaperne samlet over 1000 timer med opptak.
SJELDNE BILDER: I dokumentaren får vi se unike bilder fra innsiden av Syria. Dokumentarskaperne samlet over 1000 timer med opptak. Foto: (National Geographic)

Foruten bilder og video filmet i Syria, viser dokumentaren hvordan krigen også påvirker oss i Europa. Man får blant annet se video tatt av den franskfødte terroristen Mohammed Merah. Merah skjøt og drepte soldaten Imad ibn Ziaten i Toulouse i Frankrike i mars 2012. Fire dager senere drepte han ytterligere to soldater, samt fire barn og voksne på en jødisk skole i byen.

De grusomme handlingene filmet terroristen med et kamera festet på magen. Dette er første gang videoen vises for offentligheten.

«Hell on Earth - Syrias Fall» vises på National Geographic Channel lørdag 10. juni klokken 21.00.

(Kilder: National Geographich, «Hell on Earth - Syrias Fall», Time Magazine, Wikipedia, Dagsavisen)blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.