På disse togskinnene rullet tog etter tog med fanger inn til tilintetgjørelsesleiren Auschwitz. Over én millioner jøder ble gasset ihjel. I 1944 ble den greske jøden Marcel Nadjari tvunget til å hjelpe nazistene med massedrapene. Dagbokens hans, med grufulle skildringer fra dødsleiren, er endelig blitt tydet.
På disse togskinnene rullet tog etter tog med fanger inn til tilintetgjørelsesleiren Auschwitz. Over én millioner jøder ble gasset ihjel. I 1944 ble den greske jøden Marcel Nadjari tvunget til å hjelpe nazistene med massedrapene. Dagbokens hans, med grufulle skildringer fra dødsleiren, er endelig blitt tydet. Foto: Janek Skarzynski (AFP)

Sonderkommando

Auschwitz-fangen Marcel Nadjari dokumenterte nazistenes massedrap. Nå er dagboken fra helvete endelig tydet

- Jeg var ofte fristet til å gå inn i gasskammeret selv, men tanken på hevn stoppet meg.

Publisert

Marcel Nadjari var en gresk jøde som ble tatt til fange under andre verdenskrig og sendt til dødsleiren Auschwitz i Polen sammen med familien sin.

Moren, faren og lillesøsteren hans ble drept i leiren, mens han selv ble tvunget til å hjelpe nazistene som en del av leirens «Sonderkommando». Dette var en spesialavdeling hvor fangene i leiren ble tvunget til å hjelpe SS med massedrapene i dødsleirene (se faktaboks).

Sonderkommando

Sonderkommando (tysk for spesialkommando/spesialavdeling) var en betegnelse tyske SS brukte for en egen arbeidsgruppe blant fangene i sine tilintetgjørelsesleire under andre verdenskrig.

Gruppene bestod av fanger i de ulike leirene som ble tvunget til å hjelpe til med gjennomsøking, transport og kremering av gasskammerofrene under Holocaust.

Kilde: Wikipedia.

Nadjari dokumenterte de grusomme handlingene som forgikk i leiren, hvor jøder ble stuet sammen i gasskamrene «tett som sardiner» hver eneste dag.

- Jeg var ofte fristet til å gå inn i gasskammeret sammen med de andre for å gjøre en slutt på alt sammen, men tanken på hevn stoppet meg alltid, skriver Nadjari.

Notatene er fra 1944, da Nadjari var 26 år gammel.

- Jeg ville leve for å hevne drapene på pappa, mamma og min kjære lillesøster.

Dagbok fra helvete

Marcel Nadjari gjemte nedtegnelsene i en flaske som han skjulte i en skinnpose og gravde ned nær krematoriet i leiren.

Flasken ble først funnet i 1980 av en polsk student, men da var 90 prosent av teksten uleselig etter så mange år i jorden. Ved hjelp av moderne bilderedigering har den russiske historikeren Pavel Polian nå klart å tyde en mye større del av teksten.

Krematoriet er en stor bygning med en bred pipe og 15 ovner. Under hagen er det det to enorme kjellere.

Den ene er hvor folk kler av seg og den andre er dødskammeret. Folk går inn nakne og når rundt 3000 er inne, låses dørene og de blir gasset.

Etter seks eller syv minutter med lidelser dør de ...

Nadjari skriver at gassbeholderne alltid ble levert til leiren av to SS-menn i en tysk Røde Kors-bil.

Gassen ble sluppet ned i åpninger, og en halv time senere begynte vårt arbeid.

Vi slepte kroppene til de uskyldige kvinnene og barna til heisen som tok dem til ovnene.

Historikeren Pavel Polian forteller til BBC at han ble forbløffet over hvor riktig anslagene til Nadjari var i forhold til hvor mange som ble gasset ihjel i Auschwitz - 1,4 millioner mennesker.

Historikere anslår at rundt 1,1 millioner jøder og 300.000 andre døde i gasskammerne.

Marcel Nadjari overlevde tilintetgjørelsesleiren og flyttet til New York i 1951. Her jobbet han som skredder og fikk to barn. Han døde i 1971, 53 år gammel, ni år før notatene hans ble funnet igjen.

Uhyrlige eksperimenter

Blant dem som stod for utvelgelsen av hvem som skulle sendes rett i gasskammeret og hvem som fikk leve som slavearbeidere noen uker eller måneder, var Auschwitz' beryktede «dødsengel» Josef Mengele.

Hans eksperimenter på levende mennesker og særlig barn er uhyrlige. Giftinjeksjoner i øynene, blodige operasjoner uten bedøvelse, testing i trykkamre - for nazilegen var Auschwitz et laboratorium, og fangene bare forsøksdyr.

Det er sterke beskrivelser, men vi anbefaler å lese denne artikkelen om nazistenes grusomme eksperiment.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.