AVDEKKET: Det var de inngraverte delfinene på kanonene som avslørte at skipsvraket som ble funnet på rundt 600 meters dyp var San José. Den spanske gallionen gikk ned i 1708 etter den fikk et ublidt møte med den britiske marinen på kysten utenfor Colombia.
AVDEKKET: Det var de inngraverte delfinene på kanonene som avslørte at skipsvraket som ble funnet på rundt 600 meters dyp var San José. Den spanske gallionen gikk ned i 1708 etter den fikk et ublidt møte med den britiske marinen på kysten utenfor Colombia. Foto: (Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI))

Sjørøverskatt

Arkeologer har funnet en skatt på havets bunn til 137 milliarder kroner

- Jeg satt bare stille i 10 minutter og smilte, forteller en av oppdagerne.

Publisert

Har du noen gang drømt om å finne en skikkelig sjørøverskatt som skal sikre deg for resten av livet? Vel, da burde du eie en datastyrt ubåt.

Det var nemlig det en gruppe marinearkeologer brukte da de i 2015 oppdaget en skatt utenfor kysten av Cartagena, Colombia, skriver CBS News. Selv om funnet har vært kjent siden 2015, har man aldri avslørt hvordan man fant eller hvor store verdier man tror befinner seg om bord i vraket.

Før nå.

Det var personell fra det uavhengige forskningsinstituttet Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i delstaten Massachusetts som oppdaget skipsvraket av den spanske gallionen San José. Ved hjelp av en ubemannet ubåten modell Remus 6000, som er utviklet av Kongsberg Maritime, kom de en natt over noen bronsekanoner på rundt 600 meters dyp. Bilder ble tatt av ubåten og sendt opp til forskningsfartøyet. Her kunne forskningspersonell tydelig se at bronsekanonene var inngravert med delfinsegl, noe som bekreftet at det var det myteomspunnede skipet San José de hadde funnet.

- Jeg satt bare stille i 10 minutter og smilte, forteller Jeff Kaeli til CBS News. Kaeli hadde nattevakt om bord forskningsskipet til WHOI da ubåten kom over vraket. Han var den første til å se bildene.

- Jeg er ingen marinearkeolog, men jeg vet hvordan en kanon ser ut. I det øyeblikket er det trygt å si at jeg var den eneste i verden som visste at vi hadde oppdaget skipsvraket, legger Kaeli til.

DYREBAR SKATT: Det er ikke bare gull og sølv arkeologene vet befinner seg om bord San José. Også andre artefakter som flasker, vaser og tekopper skal være godt bevart på havets bunn.
DYREBAR SKATT: Det er ikke bare gull og sølv arkeologene vet befinner seg om bord San José. Også andre artefakter som flasker, vaser og tekopper skal være godt bevart på havets bunn. Foto: (Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI))

Ublidt møte med britene

Gallionen San José har lenge blitt omtalt som «den hellige gral av skipsvrak», skriver WHOI på sine egne nettsider. Lastet med gull, sølv og edelstein, ble det i 1708 angrepet av krigsskip fra den britiske marinen. Under sjøslaget skal kruttlageret om bord San José ha blitt antent, noe som førte til en eksplosjon og at gallionen sank med all lasten om bord. Av et mannskap på 600 personer, skal bare elleve personer ha overlevd angrepet.

Eksperter anslår at verdiene om bord San José kan være verdt så mye som 17 milliarder dollar, eller over 137 milliarder kroner i dagens kurs.

San José har lenge vært et mål for skattejegere, men colombianske myndigheter har i mange år vernet om tillatelsene for å lete etter vraket i deres farevann. Her et maleri av slaget mellom gallionen og britene. Slaget ble døpt Wager's Action. Maleriet er malt av Samuel Scott
San José har lenge vært et mål for skattejegere, men colombianske myndigheter har i mange år vernet om tillatelsene for å lete etter vraket i deres farevann. Her et maleri av slaget mellom gallionen og britene. Slaget ble døpt Wager's Action. Maleriet er malt av Samuel Scott Foto: (Wikimedia Commons)

Rettskamp

Men selv om gleden er stor over funnet, er det knyttet store utfordringer til hvem som er de rettmessige eierne av skatten. Colombianske og spanske myndigheter har nemlig begge gjort krav på funnet, og befinner seg nå i en rettslig strid om hvem som skal få verdiene så raskt de er hentet opp, skriver Business Insider.

Det er på grunn av denne uenigheten at detaljer rundt funnet er holdt hemmelig i så mange år. Blant annet er ikke lokasjonen til hvor eksakt skipsvraket befinner seg utenfor Cartagena kyst offentliggjort.

Colombianske myndigheter opplyser at de ønsker å bygge et museum som viser frem skipsvraket.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.