En rekke avgjørelser kunne snudd opp-ned på hele 2. verdenskrig.
En rekke avgjørelser kunne snudd opp-ned på hele 2. verdenskrig. Foto: Popperfoto (National Geographic Channel)

Alternativ historie

7 ting som kunne snudd 2. verdenskrig helt på hodet

Små detaljer kunne endret alt.

Publisert

2. verdenskrig er en av de mest innfløkte konfliktene noen gang. Sett i ettertid er det ekstremt mange tilfeldigheter som gjorde at vi endte med den avslutningen vi fikk.

Hva hadde skjedd om Hitler ikke ble overivrig etter overraskende rask fremgang under invasjonen av Russland? Hvor stor innvirkning hadde de alliertes innsikt i Enigma-koden? Hva om Hitler hadde innsett hvor nær han var ved å knekke England da han brått avsluttet «Battle of Britain»? Hva om Japanerne hadde bombet hangarskipene fremfor USAs slagskip ved Pearl Harbor?

Nettstedet War History Online har gjennomført en analyse av 2. verdenskrig, og har laget en liste over ting som kunne ha vridd krigen i en helt annen retning, og vi har plukket ut noen av de viktigste.

1. Pearl Harbor hadde aldri blitt angrepet

I USA var motstanden mot å involvere seg i krigen stor, og landet bidro primært gjennom å sende forsyninger til England. Men da den japanske marinen angrep Pearl Harbor var det ingen vei tilbake: USA kastet seg inn i krigen med hele sin tyngde.

Hva hadde skjedd om japanerne aldri angrep?

Japanernes angrep på Pearl Harbor kunne potensielt endret krigen på flere måter: Hadde de ikke angrepet, ville USA vært utenfor krigen lenger. Hadde de fokusert på hangarskipene, kunne slaget ved Midway endt annerledes.
Japanernes angrep på Pearl Harbor kunne potensielt endret krigen på flere måter: Hadde de ikke angrepet, ville USA vært utenfor krigen lenger. Hadde de fokusert på hangarskipene, kunne slaget ved Midway endt annerledes.

Trolig hadde USA på et eller annet tidspunkt uansett kastet seg inn i krigen, men situasjonen hadde vært en helt annen for Hitler: Han hadde ikke hatt motstand i Nord-Afrika, og han hadde ikke trengt å bekymre seg nevneverdig for sin vestlige front.

War History Online mener dette uansett ikke ville hindret Stalin fra å rulle over sovjetiske styrker, men at Stalin kunne ha fått kontroll over mesteparten av Europa.

2. Hitler invaderer England i stedet for Sovjet

I kjølvannet av Battle of Britan i 1940 planla Hitler egentlig en invasjon av de britiske øyer, noe som aldri ble noe av.

Foto: Wikimedia

Det har blitt hevdet at bombardementet av England sluttet rett før det egentlig hadde lykkes, og Operation Sea Lion var dermed ikke et helt usannsynlig scenario.

Dette kunne ha snudd krigen helt på hodet. Hitler ville ikke fokusert på Sovjet, som til slutt ble hans overmann. De allierte kunne ikke brukt britiske baser til å hamre løs på tyske byer, og en invasjon av Europa måtte trolig kommet fra Afrika.

3. Hitler hadde tatt Moskva i 1941

Tyske styrker jobbet hardt for å invadere Moskva mot slutten av 1941. Over tre måneder mistet opp mot 1,5 millioner mennesker livet i kampene om den russiske hovedstaden.

Hitler kom nær å ta Moskva.
Hitler kom nær å ta Moskva. Foto: Wikimedia

Tyske styrker klarte aldri å ta byen. Men hadde de gjort det, ville Hitler trolig ha satt en stopper for det sovjetiske krigsmaskineriet, samtidig som de ville fått kontroll over store oljefelter.

Dette kunne igjen ha ført til etnisk rensing i en apokalyptisk skala, siden dette var Tysklands modus operandi.

4. Sovjet hadde ikke stanset fremmarsjen

Det var utvilsomt Sovjet som knakk ryggen på det tyske krigsmaskineriet. Sovjetiske styrker rullet frem med stor fart mot slutten av krigen - og det var til slutt Sovjet som invaderte Berlin.

Foto: Wikimedia

Stalin skal derimot ha hatt større ambisjoner, og det var ikke gitt at de stoppet i Berlin. Sovjet hadde på dette tidspunktet 12 millioner soldater, mens de allierte bare hadde 4 millioner. USA var heller ikke ferdig med sin atombombe.

5. D-Day hadde blitt flyttet

Churchill var i utgangspunktet kritisk til å invadere Europa fra vest, i frykt for å havne i en tilsvarende skyttergravskrig som i 1. verdenskrig. Det skal ha blitt vurdert å i stedet invadere fastlands-Europa fra Nord-Afrika.

Hadde dette skjedd, kunne det ha oppstått en konflikt med Stalin som ikke ønsket vestlig kontroll i Øst-Europeiske land - og det kunne i alle fall ført til at sovjetiske og allierte styrker ikke hadde møttes i Berlin. Dermed kunne Sovjet potensielt fortsatt vestover og tatt kontroll på Frankrike.

Et annet alternativ kunne potensielt vært en invasjon gjennom svært godt forsvarte Norge. Om det i det hele tatt ville vært mulig er usikkert, og ville ikke gitt noen umiddelbar tilgang til resten av Europa.

6. Hitler og Stalin hadde inngått fred

Ved utbruddet av 2. verdenskrig var det i en avtale mellom Sovjet og Tyskland om å ikke angripe hverandre. Om dette hadde blitt utvidet til en full fredsavtale, kunne utfallet av krigen blitt en helt annen.

Hitler hadde ikke trengt å bekymre seg for to fronter, og Sovjets enorme krigsmaskineri hadde aldri vært en del av krigen.

7.  Nazistene hadde klart å utvikle atombombe

Det har vært mye uenighet om hvor nær Hitler egentlig var å utvikle atomvåpen, og om det kunne ha lykkes ham om enda større fokus ble lagt på dette, fremfor totalt upraktiske supervåpen.

Hva om Hitler var den første som utviklet atombomben?
Hva om Hitler var den første som utviklet atombomben? Foto: Scanpix Sverige (NTB scanpix)

Men om de hadde hatt suksess, er det liten tvil om at Hitler ville benyttet våpnene for alt det var verdt.

Med V2-raketten kunne en potensielt utslettet London, som var Hitlers mål hele tiden. De russiske styrkene ville også møtt en helt annen motstand. Dette ville trolig ha satt en endelig stopper for krigen, og verdenskartet hadde sett helt annerledes ut.

En 8. parantes: Hitler hadde kommet inn på kunstskolen

Denner er kontroversiell, men la oss ta den med som en kuriositet: Enkelte skal ha det til at Hitler utarbeidet et hat for jøder fordi han ble avvist av en kunstskole da han var ung - og lederen av denne skolen var jødisk. Dermed kunne han kanskje ha blitt dyttet i en helt annen retning enn å bli politiker.

Få også med deg:

Hitlers ukjente superkanon V-3 overgikk alt du kan tenke deg

Jakten på Adolf Eichmann - Hitlers effektive massemorder

Brannbombingen av Tokyo - tidenes verste angrep

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her