Foto: 22. juli-kommisjonen (Teknisk Ukeblad)

Her har politiet full oversikt

Se hvordan finsk politi bruker data. 22. juli-kommisjonen mener Norge har mye å lære.

Publisert

– Vi begynte å bruke mobile terminaler i bilene våre i 2005, forteller sjefinspektør Jarmo Puustinen i Finlands nasjonale trafikkpoliti.

På dataterminaler med berøringsfølsomme skjermer kan politipatruljene sende og motta skriftlige beskjeder, søke i databaser og se posisjonen til andre patruljebiler og mannskaper til fots.

De fleste finske politibilene har installert dataterminaler fra det finske selskapet Sunit. De bruker også bærbare maskiner for å skrive ut bøter.

Krass kritikk

22. juli-kommisjonen kom med krass kritikk av norsk politis evne til å kommunisere. Mangelen på mulighet til å formidle skriftlig kommunikasjon på sambandet ble trukket frem.

I Norge er politiet helt avhengig av muntlig kommunikasjon.

Les også:Politiet kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Alle har GPS

Det viktigste dataverktøyet til finsk er POKE (POLICE field command system), ifølge Puustinen. Med denne GIS-baserte applikasjonen kan politiet kommunisere skriftlig med operasjonssentralene.

– Med POKE kan politiet få skriftlige beskjeder fra operasjonssentralene og sende tilbake svar, forteller Puustinen.

Hver politibil er utstyrt med GPS, og dataterminalene i bilene kan vise posisjonen til både biler og personer med POKE-applikasjonen.

Totalt har finsk politi 1500 bærbare TETRA-radioer med GPS. Hver tjenestemann har dermed utstyr som viser hans eller hennes posisjon under et oppdrag.

Foto: Police IT Management Agency Finland (Teknisk Ukeblad)

Kart og tegninger

Gjennom terminalene, kan finske politipatruljer også slå opp i databaser, samt få tilgang til kart og tegninger. Situasjonsbilde er en annen viktig egenskap.

– Omtrent alle typer data kan vises på terminalene, forteller Puustinen.

Politiet kan for eksempel sjekke et registreringsnummer uten å måtte kalle opp operasjonssentralen, slik norsk politi må.

Les også: - Politiet må utnytte IT-systemene de allerede har

Bredbånd i bilen

Systemet finsk politi bruker er basert på TETRA, som også er løsningen til det nye norske nødnettet. I tillegg til et TETRA-modem, har bilene de to siste årene blitt utstyrt med en mobil bredbåndsruter.

Systemet i bilene kan koble seg opp mot flere nett, som GSM, Flash-OFDM og Wland for å laste ned større filer og få tilgang til flere databaser.

Denne saken er først publisert påtu.no.Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her