I UDIs egne «praksisnotater» slås det fast at alle som kommer fra Syria vil får asyl i Norge. Samtidig slår UDI at ingen som søker om visum for å reise til Norge skal få det innvilget i frykt for at de vil søke asyl. Andre europeiske land har lignende praksis.
I UDIs egne «praksisnotater» slås det fast at alle som kommer fra Syria vil får asyl i Norge. Samtidig slår UDI at ingen som søker om visum for å reise til Norge skal få det innvilget i frykt for at de vil søke asyl. Andre europeiske land har lignende praksis.

Migrasjon

Her er årsaken til at millioner risikerer livet som asylsøkere på vei til Europa

... men også forklaringen på at ikke flere kommer.

Publisert

I fjor ble det behandlet ferdig 2222 asylsøknader fra syrere i Norge. Av disse fikk åtte personer avslag.

Norge har nemlig følgende krystallklare policy for syriske asylsøkere:

«Alle søknader om beskyttelse blir underlagt en individuell vurdering, men i praksis vil de aller fleste søkere fra Syria fylle vilkårene for flyktningstatus».

Ifølge UDIs egne instrukser, sendes ikke engang personer som har fått avslag på asylsøknaden tilbake til Syria. Derfor kom det over 10.500 nye syrisk asylsøkere til Norge i fjor.

Hvorfor kommer ikke mange flere?

Ifølge Flykninghjelpen er det «minst» 11,6 millioner mennesker på flykt i eller fra Syria.

Asyl og innvandring: La oss se på fakta

Hvorfor kommer ikke mange fler?  Personer fra krigsherjede land vet at de er garantert opphold og at de vil få bedre levekår i de fleste europeiske land.

Forfatter og samfunnsøkonom Tino Sanandaji.
Forfatter og samfunnsøkonom Tino Sanandaji. Foto: (Wikimedia/CC)

Det spørsmålet stilte den svensk-kurdiske økonomen Tino Sanandaji under foredrag før nyttår om innvandring i vårt naboland.

- Hvorfor kommer det ikke fler? Hvorfor flykter de ikke bare hit?

Spørsmålet henger i luften. Det kommer noen spredet forslag om økonomi og at flyselskapene pålegges transportøransvar for flyktningene.

Så kommer svaret: De får ikke lov, de får ikke visum. Uten visum kommer du ikke lovlig med fly og båter inn i Schengen-landene.

- Du er den første som har svart rett på det spørsmålet av alle steder jeg har hatt foredrag. Sverige gir ikke visum til potensielle flyktninger, sier han.

Alle får beskyttelse, men ingen får komme

- Når Sverige går på TV og sier at "alle fra et land skal få beskyttelse", så sørger Sverige samtidig for at ingen fra Syria får lov til å fly hit. Denne politikken føres ikke bare i Sverige, hele Europa fører den: En gir ikke mennesker fra disse landene visum, påpeker han.

Uten visum kan ikke flyselskapene og rederiene ta med seg flyktningene.

- Det er ganske paradoksalt: Hvis du lykkes i å komme hit, så får du asyl, men du får ikke lov til å komme hit. Om målet var å redde alle i Syria, så kunne man bare fly alle hit, men en lar ikke engang folk få betale for sine egne fly. Og dette gjør man fordi det ville komme for mange ellers, påpeker han.

- Har skapt dødslotteri med viten og vilje

- I de landene som alle får asyl - Syria, Eritrea, Irak, Somalia og Afghanistan - så bor det rundt 100 millioner innbyggere, i tillegg til at en del andre land også har mange som får asyl. Det er alltid krig og diktatur et eller annet sted. Lar man alle komme hit, så er det potensielt 100 millioner og så mange vil ikke Sverige ta imot.

(I praksis får ikke alle asylsøkere fra Irak, Somalia og Afghanistan asyl i Norge.)

- Men samtidig vil politikere stå på TV og hevde at en gir alle beskyttelse. Da har man med viten og vilje skapt et paradoks og et dødslotteri.

- Vi gjør det kjempelukrativt å ta seg hit: Setter du en fot på vår grense får du beskyttelse og forsørgelse resten av livet. Men for å få den sjansen, må du ta en to prosent risiko for å drukne på veien over Middelhavet.

Dette er UDIs egne retningslinjer for visumsøknader fra Syria og andre rødlistede land. Trykk for større utgave.
Dette er UDIs egne retningslinjer for visumsøknader fra Syria og andre rødlistede land. Trykk for større utgave.

I Norge er Syria "rødlistet"

Situasjonen her i landet er den samme.

Norge kan i prinsippet tilby besøksvisum/Schengen-visum til hvem som helst fra alle land, og det er UDI som behandler visumsøknader.

De har delt verden opp i fire grupper: Grønne, gule, oransje og røde land.

Alle land som tilhører rød grupper får i praksis ikke besøksvisum - ikke engang for å besøke ektefelle eller søsken, eller for forretningsreise. Det er kun ytterst få unntak for dette, blant annet for «samfunnsmessige og/eller politiske hensyn».

I denne gruppen ligger ligger alle største asyllandene - inkludert Irak, Syria, Afghanistan, Somalia og Eritrea.

For å sette det hele i perspektiv, i 2015:

  • ... kom det 10.536 asylsøkere fra Syria
  • ... fikk totalt 1551 syrere positive asylvedtak
  • ... fikk 76 syrere innvilget besøksvisum til Norge - ned over 30 prosent fra 2014.
  • ... fikk 8 syrere avslag på asylsøknaden
  • ... ble ingen personer returnert til Syria

Innspill?

Dette er første artikkel i en større serie om flyktninger og migrasjon som Nettavisen/Side3 vil fortsette etter påske. Har du innspill til saker, analyser eller lignende, kontakt oss på e-post.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.