Hassel lå ikke i graven

Agent Lyder Hassel lå ikke i graven i Verran. Dermed forblir mysteriet fra krigen uløst.

Publisert

- Vi har avsluttet arbeidet og graven lukkes. Det er funnet én person i kista, men det er ikke funnet spor etter andre personer under kista. Alt tyder på at personen i kista er Berret Anna Lervik. Men for at vi skal være 100 prosent sikre, vil DNA-prøver fra denne personen bli analysert. Men jeg blir svært overrasket dersom resultatet skulle tilsi noe annet enn at det er Lervik som ligger der, sier politiførstebetjent Torkil Beistad etter gravåpningen på Fines kirkegård i Verran i Nord-Trøndelag fredag 31. mai.

Det vil ta om lag én måned før svarene på DNA-prøvene foreligger.

Saken lagt død

Dermed er kapittelet om graven til Berret Anna Lervik avsluttet. Graven ble også åpnet i 1962. Oddvar Lervik er glad for at det nå blir slutt på spekulasjonene knyttet til bestemorens grav.

- Jeg var usikker på om Lyder Hassel lå der eller ikke. Mange av oss etterkommere har alltid tenkt på dette når vi har besøkt graven. Nå har vi fått et svar, og det er jeg veldig glad for. Nå blir det endelig ro rundt bestemors grav, sier Lervik, som ikke legger skjul på at familien har opplevd et press rundt saken.

- Det primære for oss har ikke vært selve Hassel-saken, men å få en avklaring. Dessuten må det være veldig bra for Rødsjø-familien at saken nå legges død, sier Lervik.

Daniel Rødsjø var mannen som ble utsatt for bygdesladder. Det har lenge vært knyttet stor spenning til gravåpningen på Fines kirkegård. Les hele den utrolige historien om agent Hassel her. Les mer om fredagens gravåpning her.

- Denne saken burde ha vært et avsluttet kapittel for lenge siden. Hele greia er noe forbasket tull. Folkesladder og dævelskap, uttalte Torleif Rødsjø til Vi Menn da vi omtalte saken tidligere i vår.

Foto: Egil Ulateig (Vi Menn)

Tilfreds

Kurt Haukaas har kalt seg saksordfører for de som har ønsket en ny gravåpning.

- Jeg er tilfreds med at politiet og kirkerådet har satt så store ressurser til rådighet for å få slutt på en rykteflom som har versert helt siden 1943. På vegne av familien som har vært utsatt for ryktene, er jeg glad for at saken nå er lagt død, sier Haukaas. Nå avslutter han arbeidet med saken.

- Jeg tror mye falt på plass for mange av de tilstedeværende under gravåpningen i dag. For eget vedkommende avslutter jeg nå arbeidet med det oppdraget jeg tok på meg for halvannet år siden, sier Haukaas.

Som forventet

Lyder Hassels nevø, Rolf Hassel, var ikke selv til stede under gravåpningen, men fulgte utviklingen på Internett.

- Dette var akkurat slik som jeg forventet, og som jeg egentlig visste innerst inne. Etter min mening var det en helt unødvendig prosess. Men selvsagt er det godt for både Rødsjø- og Lervik-familien at saken nå er lagt død, sier Hassel.

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen var også til stede under gravåpningen. Hansen er selv fra området og har brukt flere år på å forsøke å løse mysteriet. Han har vært kritisk til gravåpningen og har ikke trodd på ryktene om at Hassel skulle ligge i graven.

- Jeg er ikke overrasket over resultatet. Nå håper jeg det endelig blir stille rundt spekulasjonene knyttet til Rødsjø-familien, sier Hansen, som trolig vil fortsette å søke etter Hassel i Verrafjalla, der den tidligere Kripos-etterforskeren tror SIS-agenten må ligge. (Saken fortsetter under bildet.)

Foto: Harald Grevskott (Vi Menn)

Kista like hel

Arbeidet med å åpne graven til Berret Anna Lervik startet fredag 31. mai klokken 10.00. Klokken 14.36 kunne politiførstebetjent Torkil Beistad fortelle at kista var ute av graven.

- Krimteknikerne har fått opp kista. Den viste seg å være ganske hel. Det var overraskende etter 70 år i luftig jord, sier Beistad til Vi Menn.

Dermed nærmet man seg svaret på hvorvidt det lå en person til i Lerviks grav.

- Teknikerne begynner nå å undersøke området under kista, fortalte Beistad.

Stort presseoppbud

Det var mange som fulgte nøye med på gravåpningen. I tillegg til tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, var også Torleif Rødsjø (85) til stede. Det var hans far Daniel Rødsjø som i sin tid ble utsatt for bygdesladder om ran og plyndring.

Klokken 10.00 ble pressen sluppet til på Fines kirkegård.

- Det var et stort presseoppbud, både lokalaviser og riksmedier. Det var også flere TV-team her, forteller politiførstebetjent Torkil Beistad, som var ansvarlig for vakthold og kontakt med media.

Kistelokket intakt

Både Hassel-familien og pårørende til Berret Anne Lervik, som ligger i den aktuelle graven, ga intervjuer før arbeidet startet.

Deretter ble pressen geleidet ut av kirkegården for å ivareta verdigheten under gravåpningen.

I starten av gravingen ble kirkegårdens gravemaskin benyttet. Da Vi Menn snakket med politiførstebetjent Beistad litt over klokken 12, kunne han fortelle at kistelokket var nådd.

- Det ser intakt ut. Nå har krimteknikerne tatt over, og gravearbeidet utføres med mindre, krimteknisk utstyr. Dette er et møysommelig arbeid og vil ta tid, fortalte Beistad.

Politiet samarbeidet med de pårørende i forhold til hva gravåpningen eventuelt ville avdekke. Hvis resultatet var åpenbart, var man enig om å offentliggjøre denne informasjonen i løpet av fredagen.

Utfallet var altså at Lyder Hassel ikke lå i graven. Og mysteriet fra krigen forblir like uløst.

Artikkelen er først publisert på vimenn.no. Les også:

Michelinmannen

250 millioner søkk borte

Vi Menn vant prestisjetung mediepris

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.