Forskere har funnet et program som de mener vil kunne slå alle de beste pokerspillerne i verden, som norske Felix Stephensen, i Texas hold'em. Forutsetningen er at det ikke er flere spillere med.
Forskere har funnet et program som de mener vil kunne slå alle de beste pokerspillerne i verden, som norske Felix Stephensen, i Texas hold'em. Forutsetningen er at det ikke er flere spillere med. Foto: John Locher (Scanpix)

POKER:

Har funnet poker-strategi som garanterer seier

Har fått til det ingen trodde var mulig.

Publisert

Spørsmålet om Texas hold'em er et lykkespill eller noe som krever dyktighet har vært et av de sentrale spørsmålene rundt om pokerspill med penger skal være ulovlig i Norge.

Fredag ble det publisert en studie som ser ut til å bevise at dette definitivt er en kunnskapsspill.

Forskere ved universitetet i Alberta har laget et dataprogram, som de kaller Cepheus, som de mener garanterer at en vinner eller går i null over tid ved spilling av Texas hold'em med to spillere.

- Vi sier ikke at en er garantert å vinne penger på hver eneste hånd, men det vi sier er at, i det lange løp, må den enten gå i null eller vinne, sier Michael Bowling ved universitetet i Albert, en av forskerne bak rapporten.

Det å «løse et spill», som det heter, er veldig enkelt i små spill som tic-tac-toe - som var det første spillet som ble «løst» - fordi en alltid har all informasjon, og det bare er et gitt antall strategier. Teoretisk er det også mulig å «løse» sjakk.

Lærer av sine feil

I poker er det helt annerledes. Problemet er at du ikke til enhver tid sitter på all informasjon. Du vet ikke hva slags kort motstanderen din sitter med, og du vet ikke hva slags kort du får på flop, turn og river. På toppen av det hele er det mye «falsk» informasjon.

Ifølge forskerne lagde de et selvlærende program som begynte å spille helt tilfeldig basert på spillets regler mot seg selv. For hver handling programmet gjorde, registrerte den om det gikk bra eller dårlig - og den registrerte utfall av hva som den kunne ha gjort. Etter hvert begynte den å bygge seg opp en base der den prioriterte ting den tidligere «angret» på at den ikke gjorde - slik at den lærte mer av feil enn seiere.

I 70 dager hadde de et cluster av 200 datamaskiner, hver med 32 GB minne og 24 prosessorer, som lærte mer og mer og mer.

- Vi kunne fortsatt å la den lære, og den ville blitt enda smartere, men vi kom til det punktet at vi ikke lenger kunne skille programmets spilling fra å være helt perfekt, forteller forskeren.

Du kan neppe lære deg dette

Om du lurer på hva som er strategien for å aldri tape, så kan det sies at løsningen lagres i en database som i i utgangspunktet er på 520 terabyte, så det er ikke noen strategi mennesker kan hente ut av dette. En trenger tilgang til et program som analyserer for deg.

Du kan dog forsøke deg mot Cepheus på denne nettsiden.

Forskerne kan derimot avsløre én ting:

- Vi kan faktisk bevise at den som dealer har en liten fordel i hvert spill, i det vi kaller «'88 milablinds» per spill - det er 0,088 av en storeblind per spill, forteller Michael Johanson, som også har vært med på forskningen.

Vil neppe klare mer avansert poker

Forskerne sier de nå vil se på muligheten for å «løse» også andre former for poker, men mener det i utgangspunktet ser veldig komplisert ut.

- Det er ingen strategi i et trespillerspill som kan garantere at du ikke taper fordi det er mulig for de to andre spillerne å gå sammen mot deg, forteller Bowling.

(Kilder: Science Mag, The Verge)

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.