Foto: Rick Scuteri (AP / NTB scanpix)

Han startet bevegelsen som Trump raser mot – nå kan han tjene millioner

Colin Kaepernick saksøker NFL for sammensvergelse mot ham.

Publisert

NEW YORK (Nettavisen): Chicago-politiet bruker regelmessig overdreven vold, noe som går spesielt utover afro- og latinamerikanere, konkluderte det amerikanske justisdepartementet i en rapport for ni måneder siden.

Regelmessig. Overdreven. Vold.

Og med «vold» så mente nok justisdepartementet «i noen tilfeller drap», som da 17 år gamle Laquan McDonald ble henrettet på åpen gate av en politimann, før Chicago-politiet skjulte bevis i 400 dager og kun tok ansvar for dette etter at en varsler gikk til media.

Videoen som viste at Laquan McDonald ble drept av politiet, førte til demonstrasjoner i Chicago og krav om borgermester Rahm Emanuels avgang. I resten av USA vakte det litt, men fremdeles lite oppsikt. Politivold er et kjent problem.

Bare spør innbyggerne i Baltimore. Justisdepartementet her i USA etterforsket også politiet der – og konkluderte også der med at politiet utøver rasistisk motiverte overtramp mot afroamerikanere.

Protesterte mot rasisme

Det var først da en idrettsutøver i National Football League (NFL), quarterbacken Colin Kaepernick, satte seg på kne under nasjonalsangen før en treningskamp med San Francisco 49ers i august 2016 at hele USA engasjerte seg.

- Jeg vil ikke reise meg for å vise stolthet over et flagg for et land som undertrykker svarte og fargede mennesker. Dette er større en fotball og det vil være egoistisk av meg å se bort. Det ligger døde kropper i gatene og folk (i politiet, red.anm.) får betalte permisjoner og slipper unna med drap, forklarte Kaepernick til media etter kampen.

Hvis du som leser dette når tenker at «protesten til Kaepernick skapte sikkert større raseri enn politivolden og politidrapene», så har du helt rett.

Donald Trump foreslo at Kaepernick finner seg et annet land å bo i. NFL-stjernen ble drapstruet, men responderte ved å donere én million dollar til veldedige tiltak.

Får ikke jobb

Da kontrakten hans med 49ers gikk ut, fikk han ikke tilbud om en ny. Han fikk heller ingen tilbud fra andre lag i NFL. Denver Broncos-spilleren Brandon Marshall sa det alle tenkte; Kaepernick er i praksis svartelistet av ligaen.

I en liga hvor regelrett vold mot kvinner fører til få kampers karantene, blir det for tungt å svelge at en idrettsutøver benytter seg av USAs berømte ytringsfrihet til å markere avstand mot rasisme.

COLIN KAEPERNICK (draktnummer 7) startet bevegelsen. Her har han fått med seg lagkamper Eric Reid (nummer 35) før en kamp i Santa Clara 12. september i fjor.
COLIN KAEPERNICK (draktnummer 7) startet bevegelsen. Her har han fått med seg lagkamper Eric Reid (nummer 35) før en kamp i Santa Clara 12. september i fjor. Foto: Usa Today Sports (Reuters / NTB scanpix)

Nå virker Kaepernick innforstått med at han aldri får spille mer i NFL. Han har iallfall svart med å ta ut søksmål mot ligaen. Han krever erstatning for det han hevder er en sammensvergelse fra NFL-lagenes side for å holde ham utenfor ligaen.

Han tjente 14,3 millioner dollar hos San Francisco 49ers i fjor. Kaepernick er ikke blant de beste quarterbackene i amerikansk fotball, men kastet 16 «touchdowns» og hadde bare fire «interceptions» forrige sesong, selv om laget hans tapte 10 av de 11 kampene han startet.

- Jeg vil anslå at quarterbacker som er på vei mot slutten av sine karrierer, normalt tjener rundt 10 millioner dollar, sier redaktør Michael Ginnitti i Spotrac til CNN.

Søksmål

Colin Kaepernick påpeker i sitt søksmål at han ikke engang har fått tilbud om jobb som reserve. Tidligere startere som Colt McCoy og Ryan Fitzpatrick fikk avtaler verdt tre millioner dollar for å være reserver denne sesongen.

Hvis Kaepernick kan bevise at det er snakk om en sammensvergelse, kan han få flere millioner dollar i erstatning for tapte inntekter og oppreising.

Trolig må han legger fram en eller flere e-poster, tekstmeldinger eller presseuttalelser som viser at minst én klubb og ligaen sammen er blitt enige om å unngå ham, eller at minst to klubber er blitt enige om det, for å vinne fram med søksmålet.

Saken skal behandles av en uavhengig mekler i henhold til arbeidsavtalen mellom ligaen og spillerforeningen.

BALTIMORE RAVENS: En rekke spillere sitter på kne under nasjonalsangen før en kamp mot Jacksonville Jaguars 24. september, inkludert eks-spilleren Ray Lewis (til høyre).
BALTIMORE RAVENS: En rekke spillere sitter på kne under nasjonalsangen før en kamp mot Jacksonville Jaguars 24. september, inkludert eks-spilleren Ray Lewis (til høyre). Foto: Matt Dunham (AP / NTB scanpix)

Flere spillere protesterer

Denne sesongen har Colin Kaepernick fått med seg flere i sine protester mot rasisme. En rekke NFL-spillere har gått på kne under nasjonalsangen. Tirsdag var ledelsen i NFL i møte med spillerne, uten at partene kom til enighet om en konkret avtale.

Den offentlige debatten har imidlertid ikke handlet om systematisk rasisme. President Donald Trump har kritisert spillerne for å være respektløse overfor det amerikanske flagget og respektløse overfor falne soldater.

«Dette har ingenting å gjøre med rase. Det handler om respekt for vårt land, vårt flagg og vår nasjonalsang. NFL må respektere dette», skrev Trump på Twitter 25. september.

- Ville dere ikke elske å se en av disse NFL-eierne, når noen er respektløse overfor flagget vårt, sier «Få den jævelen vekk fra banen med én gang. Han har sparken!», sa Trump under en tale i Alabama dagen etter.

Kongresskvinne Sheila Jackson Lee (demokrat, Texas) kalte Trumps uttalelse «rasistisk» og gikk selv ned i knestående i Kongressen.

Trump anerkjenner altså ikke spillernes protest mot rasisme i politiet. Hans justisminister Jeff Sessions ønsker faktisk å stanse reformene av politiet i Baltimore og Chicago.

«Det er på tide at Roger Goodell (NFLs toppsjef, red.anm.) i NFL forlanger at alle spillere står under nasjonalsangen. Respekter landet vårt, skrev Trump på Twitter så sent som i forrige uke.

Denne uka starter også NBA-sesongen. Det blir spennende å se hvordan det går.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.