Oppskrift på verdens beste gulasj

Gulasj - verdens mest berømte suppe

Gulasj skal lukte og smake av paprika - ikke tomater. Her er suksessoppskriften.

Publisert Oppdatert

GULASJ: Jeg har ungarske foreldre, og gulasj var en viktig del av oppveksten. Det tok 15 år med prøving og feiling før mamma godkjente mine forsøk på lage den berømte suppen.

Den største feilen jeg gjorde var å ha i for mye vann, det skal være veldig lite. Den største feilen resten av verden gjør er å ha oppi for mye tomater, det er paprikapulveret som setter smaken.

Suppen blir aller beste med ungarsk paprikapulver, som har mer sødme og fylde enn den du får i Norge. Men enkelte Meny-butikker har nå ungarsk paprikapulver.

Det gjøres flere feil ved laging av gulasj. Noen bruner kjøttet, noen bruker flatbiff istedenfor høyrygg, noen skummer av suppen, noen jevner suppen, noen koker kjøttet for kort tid. Noen lager en stuing og kaller for gulasj, men gulasj er en suppe. Basta.

Her er oppskriften på den perfekte gulasj:

OPPSKRIFT: Gulasj (verdens beste)

(4 porsjoner)

1 kg kokekjøtt fra okse, helst høyrygg
500 g poteter
2 gulrøtter
1 persillerot
2 løk
3–4 ss paprikapulver
Salt
10–12 pepperkorn
Vann
3 ss olje
1 tomat

Slik lager du verdens beste gulasj:

1. Finhakk løk og surr i olje på svak varme i 20 minutter.

2. Ha i en skvett vann så er du sikker på at løken ikke blir brent.

3. Mens løken surrer, kutt kjøttet i terninger og salt kjøttet direkte.

<b>BRYLLUPET: </b>Kjøttet røres sammen med smeltet paprika og smaken blir eventyrlig.
BRYLLUPET: Kjøttet røres sammen med smeltet paprika og smaken blir eventyrlig. Foto: Peter Nagy

4. Ta kjelen av varmen og rør inn paprikapulveret. Paprikaen vil smelte i den varme oljen og frigjøre aromaen. Men ingenting må brunes eller bli brent, hverken løk, kjøtt, eller paprika, som da vil miste all smak.

5. Vend inn kjøttet i løk/paprika-miksen.

6. Ha i pepper og så lite vann som mulig, bare så det så vidt dekker kjøttet. Kjøttet og grønnsakene vil frigjøre væske, så det blir plenty suppe.

7. Kok opp, men ikke skum av, og la kjøttet småputre i to timer.

8. I mellomtiden; Skrell poteter og rotgrønnsaker og kutt i terninger. Forvell tomaten, riv av det ytterste skinnet og finhakk resten. Ha poteter, grønnsaker og tomat i suppen den siste halvtimen, eller til potene er møre.

<b>SALT KJØTTET:</b> Salte kjøttet direkte og vær raus.
SALT KJØTTET: Salte kjøttet direkte og vær raus. Foto: Peter Nagy

9. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Du har nå laget en basis gulasj, god som noen.

Hvis du vil ha litt mer snert i gulasjen, kan du ha finhakket rød chili og noen fedd finhakkede hvitløk i sammen med løken.

<b>PØS PÅ:</b> Rikelig med ungarsk paprika fra min mors hjemby gir garantert suksess.
PØS PÅ: Rikelig med ungarsk paprika fra min mors hjemby gir garantert suksess. Foto: Peter Nagy

FAKTA: Gulasj - Ungarsk nasjonalrett

Gulasj er en ungarsk suppe med kjøtt. Mange kaller det for en gryterett eller tilsvarende, men det er en suppe. Gulasj betyr gjeter på ungarsk. Det fulle navnet på retten er: Gulasj leves. Fritt oversatt betyr dette gjeterens suppe.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.