Foto: (Montasje)

Google sensurerer 300.000 nye nettsider hver uke

Sjekk hvilke giganter som presser Google - og nettstedene som blir mest sensurert.

Publisert

Det er velkjent at nettsteder som YouTube sletter et stort antall videoer hver dag på grunn av at rettighetshavere mener at videoene er lagt ut uten samtykke.

Det som kanskje ikke er like kjent er at Google i stor grad fjerner lenker fra sine søkeresultater av samme grunn, nemlig at rettighetshavere mener at en nettside bryter opphavsretten.

Hvis noen har lagt ut en video, en sang, et program eller lignende på en nettside, kan man be Google om å sørge for at ingen klarer å finne den nevnte siden gjennom Googles søkemotor.

Google mottar enorme mengder forespørsler fra de store rettighetsorganisasjonene om å fjerne nettsider fra søkeresultatene, og Google fjerner 97 prosent av alle lenker de blir bedt om å fjerne. Amerikansk lov er slik at Google kan saksøkes hvis de fortsetter å videreformidle lenker til nettsider som bryter opphavsretten om de blir gjort oppmerksom på den spesifikke siden.

Nå kan du se hva som fjernes

Selskapet har nå laget en egen tjeneste som lar deg se hvor mange slike forespørsler som kommer inn, hvem som sender flest forespørsler, hvilke nettsider som får flest nettsider fjernet - og du kan faktisk også se konkret hvilke nettsider som blir fjernet.

Foreløpig har de tilgjengeliggjort informasjon fra juli 2011 og fram til i dag.

Og det er virkelig enorme mengder nettsider som Google blir bedt om å fjerne. I løpet av under ett år har selskapet mottatt ikke mindre enn 1.246.713 forespørsler om å fjerne søkeresultater fra 24.129 forskjellige domener. Dette inkluderer ikke forespørsler om fjerning av videoer fra YouTube og innhold fra Blogger.

Faktisk er tallet enda større, men Google har valgt å ikke offentliggjøre rundt fem prosent av forespørslene.

Og det er en eksplosiv økning i antall forespørsler selskapet får. Så langt i år har det kommet inn rundt 300.000 forespørsler hver uke, mens tallet for et år siden var rundt en tredel av dette. Ifølge Google får de nå like mange forespørsler per uke, som de fikk i hele 2009.

Microsoft krever mest

En skulle kanskje tro at det var musikkindustrien som toppet listen over flest forespørsler, men tallene fra Google viser at det er programvaregiganten Microsoft som er helt i sin egen klasse når det gjelder en enkeltstående aktør. I løpet av perioden har Microsoft bedt om å få fjerne 2.544.209 nettsider fra hele 23.463 forskjellige domener.

Underholdningsgiganten NBC Universal kommer på en 2. plass med like under én million nettsider fra rundt 15.600 forskjellige domener.

Listen under viser utviklingen bare siste måned.

Det er ellers verdt å merke seg at nesten alle de store aktørene bruker andre selskaper til å håndheve rettighetene overfor Google.

Fildelingstjenester på topp

Ikke overraskende er det store fildelingstjenester som kommer på toppen av listen av nettsteder som får flest forespørsler. Den nettsiden med klart flest klager er Filestube, etterfulgt av en lang rekke BitTorrent og direktenedlastingstjenester som Torrentz, BitSnoop, BeeMp3 og lignende.

Men det er også tusenvis av domener som bare har fått én klage mot seg.

Får noen feilaktige forespørsler

Google melder at de fjerner rundt 97 prosent av alle nettsider de blir bedt om å fjerne, men at det i det også ligger at en del av forespørslene de får er helt feilaktige.

Blant annet skal et stort filmstudio ha bedt om å fjerne filmens side på gigantnettstedet IMDb, og den offisielle filmtraileren på en autorisert medieside. Det har også vært forespørsler om å fjerne lenker til nettaviser som har skrevet omtale av filmer.

En kjøreskole i England ønsket på sin side at Google fjernet konkurrentens nettsider, fordi de hevet at konkurrenten hadde kopiert en alfabetisk liste over byer og regioner der de kunne tilby oppkjøring. Noen privatperson ønsker også å få fjernet sider med negativ omtale på grunn av at de mener at navnet deres er opphavsrettsbeskyttet.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her