<b>NORGES STØRSTE GULLKLUMP: </b>I 2017 fant Marius Frang den største registrerte gullklumpen i Norge. Den veier 34,9 gram.
NORGES STØRSTE GULLKLUMP: I 2017 fant Marius Frang den største registrerte gullklumpen i Norge. Den veier 34,9 gram. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv

Klondyke-stemning i Oppdal

Vasker gull i Norge

Å vaske gull er blitt en populær friluftsaktivitet. I 2017 fant Marius Frang en gullklump på 34,9 gram ved Oppdal. Det er den største kjente gullklumpen funnet i Norge. Den er verdt mye mer enn sin vekt i gull.

Publisert Oppdatert

– Det er morsomt å grave etter gull, men det er litt vanskelig, sier seks år gamle Elvira.

Hun har på seg rosa gummistøvler, og i hånden holder hun en grønn vaskepanne med navnet sitt påskrevet med hvit tusj.

Mens pappa Paul Hole setter opp en renne i elva, passer Elvira på lillebroren Evan. Han fyller snart tre år og er muligens mer interessert i å få til noen gode plask i elva med stein, enn i å grave gull.

Like fullt mener Paul at gullgraving kan være et fint alternativt friluftsliv for hele familien.

– Evan er nok litt ung ennå og tålmodigheten er nok litt begrenset med tanke på å holde på en hel dag. Det er langt å kjøre og lenge å vente, men det er en artig aktivitet å ta med ungene på. Vi ønsker jo å dra dem vekk fra tv-en og iPaden. Jeg var alltid med faren min på jakt og fiske, så jeg synes det er fint få med ungene ut, sier Paul.

<b>FAMILIEAKTIVITET: </b>Å vaske gull er blitt en populær friluftsaktivitet de siste fem årene. Evan (3) og Elvira (6) fikk prøve seg som gullgravere da pappa Paul Hole tok dem med på gullgravertreff i Oppdal.
FAMILIEAKTIVITET: Å vaske gull er blitt en populær friluftsaktivitet de siste fem årene. Evan (3) og Elvira (6) fikk prøve seg som gullgravere da pappa Paul Hole tok dem med på gullgravertreff i Oppdal. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv
<b>NUGGET:</b> Gullklumper over ett gram kalles for «nuggets». Gullbaren til venstre veier 100 gram, og er av smeltet sammen av mindre gullkorn.
NUGGET: Gullklumper over ett gram kalles for «nuggets». Gullbaren til venstre veier 100 gram, og er av smeltet sammen av mindre gullkorn. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv

Gullfeber

Det er i Driva, rett utenfor Granmo Camping, en halv mil sør for Oppdal, at familien Hole har kommet for å lete etter det edle metallet.

Her har Norsk Gullgraverforening sitt årlige treff i slutten av mai, og nå står et tjuetall håpefulle langs elvebredden og graver i sanden.

Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv.
Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv.

For noen er det første gangen. De har gjerne en renne i elva og en enkel vaskepanne. Andre er gjengangere med mer avansert utstyr. Felles er et ønske om én gang å finne den store gullklumpen.

– Alle kjenner til betydningen av gull. Du hører om gull fra du er liten gjennom Kaptein Sabeltann-sangene, og derfor er det utrolig spennende at det går an å dra ut i naturen og finne rågull. Når du ser gullet i panna, får du et kick, og det skinner som ingenting annet. Drømmen er å finne «knyttneven», sier Marius Frang og viser fram neven som mål for hvor stor klump, eller «nugget», han drømmer om å finne.

Marius fikk gullfeber for sju år siden. Interessen kom med de mange realityprogrammene på Discovery Channel om gullgravere i Alaska.

– I Sverige og Finland har gullgraving på hobbybasis vært kjempestort i mange år, men her i Norge begynte det for sju år siden. Jeg så «Goldrush» på Discovery Channel og bestilte vaskepanne og ei lita renne fra USA. Så bare dro vi ut, sier Marius.

Han sammenligner følelsen av å finne sitt første gullkorn med den følelsen man får når man lander sin første store ørret.

Gull

 • Kjemisk symbol: Au
 • I sin reneste form er gull et edelmetall som er svært mykt og formbart.
 • Det finnes gullforekomster over hele kloden. I fast fjell finnes det gull i kvartsganger, og i elver og langs elvebredder kan det finnes gull i sand og grus.
 • Gull har en tetthet på 19 320 kg/m³. Det betyr at det er 19,3 ganger tyngre enn vann.
 • I Norge tilhører alt alluvialt gull, det vil si gull i løsmasser som du finner i for eksempel elva, grunneier. Alt gull som fortsatt finnes i kvartganger i grunnfjellet tilhører staten.
 • Gjennom menneskets historie er det utvunnet cirka 100.000 tonn gull.
 • Norges Bank har solgt det meste av gullbeholdningen sin siden gullet utgjorde omtrent bare en prosent av bankens internasjonale reserver. Banken beholdt imidlertid sju barer til utstillingsformål.

Det norske gullet

Historien om det norske gullet begynner i 1749 da en kar med navn Ole Knudsen Viborg fant en liten gullklump ved Knoffsløkken i Eidsvoll.

Ni år senere dukket representanter fra Kongsberg Sølvverk opp. De tok noen prøver, fant gull og startet opp Norges første gullgruve.

Senere ble det startet opp gullgruvedrift på Bømlo i Hordaland og i Bindal i Nordland, men trolig var det ikke de største utvinningene som ble gjort. På 1970-tallet ble det imidlertid også funnet gull i Bidjovagge i Finnmark, og produksjonen der var langt større.

På slutten av 1800-tallet begynte man også å finne gull i grusmassene i ulike elver, men interessen for vasking av alluvialt gull, som det heter, døde mer eller mindre ut etter andre verdenskrig.

Nå har imidlertid interessen våknet til liv igjen. I dag har Norsk Gullgraverforening rundt 2500 medlemmer. Medlemmene snakker sammen på ulike fora. De gir hverandre tips, deler erfaringer og møtes på ulike treff, som her på Granmo Camping.

På dagen graves det i elva, og på kvelden grilles det ved bålpanna.

– Miljøet er kjempefint. Her er det både damer og menn, og flere har med ungene sine. Noen er nok her mer for det sosiale, mens andre er mer fokusert på gullgravingen, sier Marius.

<b>FØLING I FJÆRA:</b> En lørdag formiddag i mai sto et tjuetall gullgravere krokbøyde i elva ved Granmo camping på leting etter gull.
FØLING I FJÆRA: En lørdag formiddag i mai sto et tjuetall gullgravere krokbøyde i elva ved Granmo camping på leting etter gull. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv
<b>SOSIALT:</b> Pølser og godt øl kan være gull verdt.
SOSIALT: Pølser og godt øl kan være gull verdt. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv

Norges største

Marius er gullgraver, men kanskje mest sosial på Granmo. For det er elva Gisna, to mil nord for Oppdal, som er hans kilde. Der har Marius og en gjeng andre gullgravere inngått en avtale om at de kan få lete etter gull mot at grunneier får ti prosent av det de finner. Det har gitt god uttelling. I fjor fant han en nugget på 34,9 gram. Det er den største kjente gullklumpen funnet i Norge.

– Jeg våknet en morgen, tok på meg våtdrakta, og ti minutter senere fant jeg en gullklump som noen har tilbudt meg 100.000 kroner for, sier Marius.

Men han har ingen planer om å selge, og en nugget er mer verdt enn gullet i seg selv.

– Dersom jeg smelter den største, er den ikke verdt mer enn 10.000 kroner. Men en nugget er som et frimerke. Papirlappen er ikke verdt så mye i seg selv, men er det et sjeldent frimerke, kan du få mye penger for det. Og folk betaler mye for store nuggets fra Norge, sier Marius.

Samler til giftering

I elva står Paul og Elvira med hver sin vaskepanne som de skylder ut grus med. Ved siden av står Evan og følger spent med.

For å få de små gullkornene til å komme til syne er det viktig å la sand og grus skli forsiktig over kanten av panna, mens det langt tyngre gullet synker til bunns. Det er en selsom prosess.

I fjor fant Paul sin første nugget i Gisna. Elvira var med. Nuggeten ble til et smykke han ga til samboeren. Han sier det er lett å bli hektet.

– Du er ikke redd for at gullfeberen skal ta overhånd og at det går ut over ekteskapet?

– Nei, jeg har ikke blitt gift ennå, sier Paul.

– Men ideen er å finne nok gull til at jeg kan lage to gifteringer av det!

Gullgraving: Slik vasker du gull

 • For å vaske gull trenger du i hovedsak en vaskepanne, og gjerne også en vaskerenne og en grov sil. De mer avanserte gullgraverne bruker pumper som suger opp mudder.
 • Siden gull er 19,3 ganger tyngre enn vann, og har en langt større tetthet enn sand og grus, er ideen å «vaske» vekk sanden slik at gullet blir liggende igjen i panna.
 • Bruk helst en grønn eller blå panne. Gullfargen kommer best fram på blå eller grønn bakgrunn.
 • Norsk Gullgraverforening har en egen side på Facebook hvor du kan få råd og tips.

Denne artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv. Klikk her for å abonnere på magasinet.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her