<b>BUKKELÆGRET:</b> Det er bratt opp og bratt ned om du velger naboen til Besseggen, men utsikten fra toppen er rå.
BUKKELÆGRET: Det er bratt opp og bratt ned om du velger naboen til Besseggen, men utsikten fra toppen er rå. Foto: Inge Lundereng

Turtips

10 fantastiske toppturer i Norge

Er du klar for en tur til topps, så har vi 10 flotte toppturer å anbefale. Vi starter med Snøhetta, Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen.

Publisert Oppdatert

SNØHETTA: Du har helt sikkert sett den hvite fjelltoppen om du noen gang har kjørt E6 over Dovrevidda. Snøhetta ligger i Dovre kommune i Dovrefjell-Sunndalsøra nasjonalpark. Dovre kommune er i sin fulle rett ved å kalle det snøhvite fjellmassivet som troner over Dovrevidda for «Nasjonalfjellet Snøhetta».

Så den toppen må man jo på. Et godt sted å starte selve toppturen er ved DNTs turisthytte Snøheim, dit kan du komme med buss. Faktisk anbefaler fylkesmannen i Oppland at det er det du bør gjøre for å unngå å forstyrre spesielt villrein, men også moskus som vandrer i området.

LES OGSÅ: (+) Dette er gapahuken med Norges beste utsikt

Hvor mange toppturer i Nord-Europa kan skilte med en slik naturattraksjon på vei til startpunktet?

<b>IKONISK SYN:</b> Slik ser Snøhetta ut på en klar dag fra E6 over Dovre. 
IKONISK SYN: Slik ser Snøhetta ut på en klar dag fra E6 over Dovre.  Foto: Inge Lundereng

Det er for øvrig også muligheter for overnatting på DNT-hytten både før og etter at du har vært på toppen om du skulle ønske det. Fra Snøheim følger du en godt merket sti mot Stortoppen. Det er forholdsvis lett kupert terreng å gå i frem til et punkt som heter Reinheim. Derfra blir det brattere. Når fjellmassivet heter Snøhetta er det store muligheter for at du vandrer den siste etappen gjennom snø. Så husk å velge fottøy deretter.

<b>UTSIKTEN:</b> Du kan se Snøhetta og store deler av Dovre fra Viewpoint Snøhetta som ligger bare en kvarters fottur fra E6 over Dovre.
UTSIKTEN: Du kan se Snøhetta og store deler av Dovre fra Viewpoint Snøhetta som ligger bare en kvarters fottur fra E6 over Dovre. Foto: Inge Lundereng

Når du etter hvert ser en stor antenne stige til værs foran deg så nærmer du deg 2286 høydemeter over havet som er toppen på det sagnomsuste fjellet.

<b>TA BUSSEN:</b> Fylkesmannen i Oppland håper at så mange som mulig tar bussen inn til startpunktet til toppturen til Norges nasjonalfjell, Snøhetta for å skjerme villrein og moskus.
TA BUSSEN: Fylkesmannen i Oppland håper at så mange som mulig tar bussen inn til startpunktet til toppturen til Norges nasjonalfjell, Snøhetta for å skjerme villrein og moskus. Foto: Fylkesmannen i Oppland

Turen er cirka seks kilometer lang tur-retur, du stiger 820 høydemeter og du bør regne med fire til seks timer på turen opp og ned igjen. Vanskelighetsgraden er middels til krevende. Og husk at været skifter fort i akkurat dette fjellmassivet. Så pakk sekken deretter. Sesong for å ta toppturen er juli – september.

GALDHØPIGGEN
– NORGES HØYESTE PUNKT

GALDHØPIGGEN: Med sine 2469 meter over havet er Galdhøpiggen Norges høyeste fjell. Det som er ekstra eksotisk med landets høyeste punkt, er at toppen er tilgjengelig for de fleste av oss uten noen form for akklimatisering eller forberedelser.

<b>PÅ NORGESTOPPEN:</b> Når du står ved hytta på toppen av Galdhøpiggen er du så høyt du kan komme i hele Skandinavia. 
PÅ NORGESTOPPEN: Når du står ved hytta på toppen av Galdhøpiggen er du så høyt du kan komme i hele Skandinavia.  Foto: Inge Lundereng

Du bør ha med deg klær for vinter selv om det er sommer. Jeg starter turen fra parkeringsplassen ved Juvasshytta. Derfra er det 669 høydemeter til toppen. Det lønner seg å være med på en guidet tur med breføring i tau over Styggebreen som kan ha lumske sprekker under snølaget.

<b>NORGES HØYESTE PUNKT:</b> Enhver rekke med toppturer bør inkludere en tur til toppen av Norges høyeste punkt, Galdhøpiggen. 
NORGES HØYESTE PUNKT: Enhver rekke med toppturer bør inkludere en tur til toppen av Norges høyeste punkt, Galdhøpiggen.  Foto: Inge Lundereng

Det tar cirka en time å krysse breen med brefører. Deretter er det fritt frem opp stigningen mot steinhytta på toppen. Stigningen tar cirka en time i jevn marsjfart.

Når du nærmer deg toppen blir du glad du har votter og lue og varm genser i sekken. Temperaturen synker for hver høydemeter. Fra Juvasshytta er det guidede turer over isbreen fra cirka 30. mai til midten av september.

LES OGSÅ: (+) Her fanger du ørret i sommer

GLITTERTIND
– NEST HØYEST

GLITTERTIND: Har du vært på Norges høyeste punkt er det bare naturlig å ta toppturen til nest høyeste punkt også. Glittertind ligger i Jotunheimen som Galdhøpiggen.

<b>GLITTERTIND:</b> Norges nest høyeste punkt som ligger i likhet med Galdhøpiggen Jotunheimen.
GLITTERTIND: Norges nest høyeste punkt som ligger i likhet med Galdhøpiggen Jotunheimen. Foto: Wikipedia

Fjellet ruver 2464 meter over havet hvis du regner med isbreen på toppen. Det er en grei topptur som passer for nesten hele familien og som selvsagt byr på en fantastisk utsikt hele veien opp.

Hytta Glitterheim som ligger 1400 meter over havet er et naturlig startsted. Du bør beregne cirka tre timer opp og to timer ned. Siden Glittertind ligger i en nasjonalpark må du parkere på en gratis parkeringsplass ved Nasjonalparkgrensen.

OM TURENE

Noen av turene bør bestilles; andre gjør du helt på egen hånd.

SESONG: Alle disse turforslagene er beregnet på sommersesongen, cirka mai -september.

Derfra tar det cirka en og en halv time å gå. Så hele turen er en veldig full dag. Pakk sekken deretter og husk godt fottøy.

LES OGSÅ: Høgevarde - en topptur for hele familien

SAKSA PÅ SUNNMØRE

<b>LURT AV STARTEN:</b> Toppturen til Saksa starter med trappetrinn som får meg til å tro at dette blir en enkel affære. Men snart forsvinner trinnene og oppturen øker i vanskelighetsgrad.
LURT AV STARTEN: Toppturen til Saksa starter med trappetrinn som får meg til å tro at dette blir en enkel affære. Men snart forsvinner trinnene og oppturen øker i vanskelighetsgrad.
<b>SAKSA PÅ SUNNMØRE:</b> Utsikten fra Saksa 
med Norangsdalen 
i det fjerne er enda 
flottere enn antatt.
SAKSA PÅ SUNNMØRE: Utsikten fra Saksa med Norangsdalen i det fjerne er enda flottere enn antatt. Foto: Inge Lundereng

Toppturen til Saksa på 1073 høydemeter starter jeg fra Urke null meter over havet nær berømte hotell Union på Øye på Sunnmøre.

Det står skilt til Saksa ved riksvei 655. Jeg lar meg lure av at dette er en forholdsvis lav topp, men jeg har bare så vidt forlatt trappetrinnene nederst i stigningen før jeg skjønner at dette blir en krevende topptur.

Oppstigningen er bratt, dels i sti, dels i steinur og dels over blanke, glatte steinheller. Men utsikten til fjorden og Sunnmørsalpene er verdt turen.

Lengden er tre lange kilometer og siden du starter i fjæresteinene har du gått 1073 høydemeter innen du når toppen. Turen er krevende for en middels trent person, men en av de flotteste toppturene du ikke kjenner.

Dette er en heldagstur du gjør helt på egen hånd.

Anbefaling: Godt fottøy.

LES OGSÅ: Trolltunga - en topptur du vil huske lenge

BESSEGGEN
– LANG & KREVENDE

<b>BESSEGGEN:</b> Her ser du både eggen du går langs og utsikten du får på kjøpet når du velger Besseggen som topptur. Men turen er krevende og du skal ikke tråkke mye galt før du er i trøbbel.
BESSEGGEN: Her ser du både eggen du går langs og utsikten du får på kjøpet når du velger Besseggen som topptur. Men turen er krevende og du skal ikke tråkke mye galt før du er i trøbbel. Foto: Wikipedia

BESSEGGEN: Du bør være litt i form (eller ung og fandenivoldsk) for å gi deg i kast med Besseggen.

Det er en krevende fottur på 13,3 kilometer som fort tar seks til åtte timer fra punktet fergen setter deg av til den plukker deg opp igjen.

Men bonusen er at du fra den smale knivseggen du vandrer langs har en fantastisk utsikt over innsjøen Gjende på den ene siden, Bessvatnet på den andre og store deler av Jotunheimen overalt rundt deg.

Høyeste punkt er 1743 meter over havet. Det er to måter å gjøre Besseggen på: Du kan enten starte fotturen fra Gjendesheim turisthytte eller ta båten fra Gjendesheim som ligger rett ved båtbryggen ved riksvei 51 til Memurubu og gå tilbake.

Du kommer til Gjendesheim på en halvtimes biltur fra skisenteret Beitostølen.

LES OGSÅ: Slik pakker du tursekken

BUKKELÆGRET
– NABOEN TIL BESSEGGEN

BUKKELÆGRET: Det er bratt opp og bratt ned og en vakker tur langs en knivsegg av en åskam på toppen for den som er smart nok til å velge Bukkelægret som en av sommerens ti norske toppturer.

Dagsturen starter med en av Gjendebåtene fra Gjendeosen Kiosk & Parkering til Gjendebu. Gjendeosen Kiosk & Parkering ligger ved fjellsjøen Gjende en halv times kjøring fra Beitostølen østover på riksvei 51 (samme utgangspunkt som Besseggen).

<b>BRATT OPP - BRATT NED:</b> Det er så bratt opp til toppen av Bukkelægret at det er lagt ut tau og kjetting så jeg kan dra meg selv opp. 
BRATT OPP - BRATT NED: Det er så bratt opp til toppen av Bukkelægret at det er lagt ut tau og kjetting så jeg kan dra meg selv opp.  Foto: Inge Lundfereng

Du trenger ikke ha med niste om du er makelig anlagt. I storkiosken ved bryggen får du kjøpt det du trenger av mat og drikke.

Etter båtturen venter en bratt stigning hvor det er festet kjetting og wire til å dra seg opp etter. Den tar en drøy time. Som belønning følger ett par vidunderlige timer med flott utsikt langs åskammen, hele tiden med utsikt ned mot fjellvatnet Gjende.

Avslutningsvis går du ned like mange høydemeter som du gikk opp og kommer til fergeleiet Memurubu hvor du blir plukket opp og skysset i båt tilbake til Gjendeosen Kiosk & Parkering. Med båt tur-retur og fotturen imellom er dette en heldagstur.

Vi anbefaler at du sjekker www.gjende.no for informasjon
om avgangstider.

LES OGSÅ: (+)Slik får du fyr på bålet

PREIKESTOLEN
– MEST BESØKT

PREIKESTOLEN: Ingen fjellturer i Norge har så mange besøkende som fjellplatået en halvannen times kjøring med bil fra Stavanger sentrum.

I 2018 vil over 300 000 ha tatt turen opp. Etter en moderat krevende fottur på 3, 8 kilometer og 330 høydemeter står du på fjellplatået som ruver 604 meter over havet.

<b>PREIKESTOLEN:</b> Ikonisk topptur i Rogaland som er mest berømt internasjonalt av alle toppturer i Norge.
PREIKESTOLEN: Ikonisk topptur i Rogaland som er mest berømt internasjonalt av alle toppturer i Norge. Foto: Wikipedia

Selve fotturen tur-retur tar to og en halv til tre timer i normal gange. Men du bør jo legge inn en time på platået når du først er der.

Suget du føler i magen når du våger deg nær kanten og utsikten over Lysefjorden og fjellområdene er noe du vil ta med deg resten av livet. På grunn av beliggenheten er Preikestolen en av de få norske toppturene du kan ta hele året. Siden deler av turen går i røft terreng anbefales gode turstøvler.

LES OGSÅ: (+)Den komplette guiden til undertøy til turbruk

GAUSTATOPPEN
– NORGES VAKRESTE?

GAUSTATOPPEN: Den majestetiske fjelltoppen som ruver 1883 meter over havet utenfor Rjukan blir ofte omtalt som «Norges vakreste fjell». Det er seks alternative måter å komme seg til topps på. Men den enkleste og den vi anbefaler starter ved Stavsro mellom Rjukan og Tuddal og tar rundt fem timer tur-retur. Oppturen er middels krevende. Folk som kan norgeskartet hevder at er du heldig og det er klart vær ser du en sjettedel av Norge fra toppen av Gaustafjellet. Det er jo verdt turen alene.

<b>GAUSTATOPPEN:</b> På en klar dag ser du en sjettedel av hele Norge fra Gaustatoppen ved Rjukan.
GAUSTATOPPEN: På en klar dag ser du en sjettedel av hele Norge fra Gaustatoppen ved Rjukan. Foto: Wikimedia

BLI AVKJØLT
PÅ FOLGEFONNA

FOLGEFONNA: Hvis sommeren blir vel varm kan du oppleve is og snø ved å bli med Folgefonni Breførarlag på en fem timers guidet tur på Folgefonna, Norges tredje største isbre. Dette er en rå naturopplevelse enhver action-eventyrer bør unne seg i løpet av sommeren. Fra toppen av isbreen har du utsikt over – om du ikke er uheldig med været – store deler av Hardangervidda, Hardangerfjorden, og du kan til og med se glimt av Nordsjøen i det fjerne.

<b>FOLGEFONNA:</b> Organisert bretur på Folgefonna er en flott måte å avkjøle seg på når sommeren blir varm.
FOLGEFONNA: Organisert bretur på Folgefonna er en flott måte å avkjøle seg på når sommeren blir varm. Foto: Inge Lundereng

For å finne ut hvordan du blir med på en slik opplevelse, kan du ta kontakt med www.folgefonni-breforarlag.no.

LES OGSÅ: Dette er det farligste turværet

NY VIA FERRATA
TIL TROLLTUNGA

<b>VIA FERRATA:</b> Ny og bratt klatrerute til Trolltunga
VIA FERRATA: Ny og bratt klatrerute til Trolltunga

Hvis du er en av dem som liker å være først ute med å teste nye utfordringer, er det bare å pakke sekken og sette kurs for Tyssedal i Hardanger.

Der er det nemlig åpnet en splitter ny Via Ferrata til Trolltunga. Nyvinningen erstatter den tidligere Via Ferrata-ruten Himmelstigen til Trolltunga som måtte stenges våren 2016 på grunn av is og steinras.

Men siden action-opplevelsen ble sårt savnet var det bare å etablere en ny rute.

– Flere av guidene som jobber for oss har deltatt i både planlegging og bygging av denne ruten, forteller daglig leder i bedriften bak den nye action-attraksjonen og Hardangers fremste pådriver for Via Ferrata, Jostein Soldal . – Derfor er det ekstra morsomt at tilbudet nå er i gang.

Forskjellen på den nye og den gamle ruten er at denne er lengre, men likevel fysiske enklere.

Dette er en tur som tar 10–12 timer. For informasjon om tidspunkter, forhåndsbestilling av tur, betaling etc. sjekk med arrangøren Trolltunga Active.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her