<b>GAUSTATOPPEN: </b>Fan­tas­tisk ut­sikt til Sør-Norge fra top­pen.
GAUSTATOPPEN: Fan­tas­tisk ut­sikt til Sør-Norge fra top­pen. Foto: Hans-Die­ter Fle­ger / Visitnorway.com

TUR TIL Gaustatoppen

Gaustatoppen: Med utsikt til hele Sør-Norge

Gaus­ta­top­pen ru­ver stor­slått over Rju­kan og er av man­ge om­talt som Norges vak­res­te fjell. Her får du beskrivelse av turen og informasjon om heis, parkering, overnatting og spisested.

Publisert Oppdatert

FRILUFTSLIV: Nordmenn elsker å gå tur, spesielt i fjellet. Det er noen fjellturer som er mer populære enn andre. I samarbeid med magasinet Villmarksliv og spesialutgivelsen «Guide til norsk fjellferie» får du her servert de største folkefavorittene. Nå er turen kommet til Gaustatoppen.

Gaustatoppen

TUR: Gaustatoppen, høyeste fjell i Telemark

TERRENG: Fjell, stein

SESONG: Juni, juli, au­gust og sep­tem­ber

TID: 5-6 timer

LENGDE: Ca. 8 km

HØYDE: 1 882,9 moh

VANSKELIGHETSGRAD: Krevende

Turen til Gaustatoppen

Vil du gå til top­pen av Gaus­ta­top­pen, er bes­te løy­pe fra Stavs­ro. Star­ten går fra par­ke­rings­plas­sen ved Stavs­ro ca. 1100 m.o.h.

Tu­ren er 4 ki­lo­me­ter en vei og fullt over­kom­me­lig for både barn og voks­ne. Regn med 2,5 time én vei. Av­gifts­par­ke­ring med be­gren­set an­tall plas­ser i høy­se­song.

Høy­de­for­skjel­len fra start til topp er om­trent 700 me­ter. Sti­en opp er bred og ty­de­lig, men det må nev­nes at det er nok­så bratt på slutten.

Her slyn­ger ruta seg det sis­te styk­ket til Telemark Tursitforenings hyt­te på 1835 moh. Fra den­ne hyt­ta er det 20 mi­nut­ter til topps.

Øvre del av ruta er ut­satt i dår­lig vær og sterk vind.

<b>UTSATT:</b> Det kan oppleves som friskt å gå forbi turisthytta (som mange stopper ved) og fortsette helt bort til toppen i dårlig vær og sterk vind.
UTSATT: Det kan oppleves som friskt å gå forbi turisthytta (som mange stopper ved) og fortsette helt bort til toppen i dårlig vær og sterk vind.

Un­der­laget be­står av stein, sto­re som små. Et­ter hvert som du nær­mer deg top­pen, blir ut­sik­ten sta­dig fi­ne­re, og du ser fjel­le­ne i Telemark, Buskerud og Os­lo­mar­ka i det fjer­ne.

Tu­ren til Gaus­ta­top­pen er en fa­mi­lie­venn­lig topp­tur som pas­ser for spre­ke og tur­van­te barn.

DET VILLE EKSTRA: Al­ter­na­tivt kan du ta en fløy­bane opp på top­pen. Gau­sta­ba­nen sto fer­dig i 1959 og var et luk­ket NATO-an­legg som had­de vær­vars­ling og kring­kas­ting. I 2010 ble det åp­net for tu­ris­me, og tu­ren skrått opp i fjel­let er 1040 me­ter lang.

Våre tips til spisested og overnatting ved Gaustatoppen

Her sover du: Gaus­ta­top­pen Tu­rist­hyt­te, nes­ten helt på top­pen, til­byr over­nat­ting i som­mer­se­son­gen, men be­still på for­hånd.

Her spi­ser du: Gaus­ta­top­pen Tu­rist­hyt­te har alle ret­tig­he­ter.

FJELLTURER I NORGE VI ELSKER:
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her