<b>OVERRASKET AV UVÆR:</b> Værtegn til tross – det er alltid et godt råd å lytte til værmeldingene når man skal til fjells.
OVERRASKET AV UVÆR: Værtegn til tross – det er alltid et godt råd å lytte til værmeldingene når man skal til fjells. Foto: Bjørn Rangbru

VÆR, UVÆR OG FØRE VAR

Se værtegnene,spå været!

Værmeldingene har blitt langt mer treffsikre enn de var. Men er det mulig å tolke værtegnene og spå været selv?

Publisert Oppdatert

Lenge før Vidar Theisen ble et symbol på den tørreste formen for nyhetsformidling på NRK, og enda lenger før Siri Kalvig ble hele Norges yndling som værdame på TV2, måtte folk ty til andre metoder for å vite om det ble regn eller sol. Om de ville vite hvordan morgendagens vær kom til å bli, gikk de ut på trappa og så mot horisonten. Det er nemlig mulig å spå været ved å se på – vel – været.

For å holde rede på årstidene i riktig gamle dager brukte man primstaver, men i 1644 kom den første norske almanakken, og rundt en tredjedel av den inneholdt værprognoser for året som kom. Disse prognosene var basert på tidligere erfaringer og himmellegemenes forhold til hverandre. På den tiden trodde man at månen hadde stor innflytelse på været, og siden månens stilling gjentar seg med 19 års mellomrom, var det rimelig å tro at været gjorde det samme.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå