<b>UTSTYRT FOR JAKT:</b> Barlindbue, rette piler og et godt utvalg av spisser var avgjørende for en vellykket jakt.
UTSTYRT FOR JAKT: Barlindbue, rette piler og et godt utvalg av spisser var avgjørende for en vellykket jakt. Foto: Martin Svalastog

Jakt for 1000 år siden

Slik levde de i vikingtida

Vikingtida er «i vinden» for tida. Men ikke alt du ser på film og i TV-serier er historisk korrekt. Hvordan levde og jaktet vikingene – egentlig?

Publisert Oppdatert

Vi spurte Kim Hjardar, en av Norges fremste eksperter på de historiske vikingene. Han er aktuell som rådgiver for det nye vikingsenteret midt i Oslo sentrum, «The Viking Planet» og med boka «Havets herskere» på Dreyers Forlag.

– Jakt og fangst var svært viktig for vikingene. Men ikke primært for å skaffe mat. Redskaper, våpen, utstyr og eksklusive gjenstander, laget av de beste håndverkerne, var helt sentralt for å bytte til seg andre ting man trengte. Det var store sosiale forskjeller. For stormenn var det viktig å ha kontroll over både fjell- og skogsområder. Det var derfra de viktige ressursene ble hentet, forklarer Hjardar.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå