<b>GODT RUSTET:</b> Isbjørnen har et tykt lag av underhudsfett som gjør at den tåler det tøffe klimaet. (Foto: Shutterstock) 
GODT RUSTET: Isbjørnen har et tykt lag av underhudsfett som gjør at den tåler det tøffe klimaet. (Foto: Shutterstock) 

Isbjørn

Polhavets konge

Ingen over og ingen ved siden. Isbjørnen er Polhavets konge, et ikon for Arktis – og et fantastisk tilpasset dyr som står øverst på ønskelisten for alle som besøker Svalbard. Men forsvinner isen, forsvinner også isbjørnen.

Publisert Oppdatert

Forestill deg at du er langt oppe i isen, nord for Svalbard et sted. Det er hvitt, og det er øde. Du er på jordas tak – i ei isforsterket skute. På dekk speider guidene ut i det hvite intet. Er det noe der ute, mon tro? Så plutselig. En liten, hvit ball i det fjerne. Kan det være ... jo, det må det være. Snøballen beveger seg. Isbjørn! Alarmen går. Alle mann på dekk, turistene stimler sammen med kamera og kikkert. Wow-ordene henger løst.

Hvordan er det mulig å leve her oppe i det store, hvite intet, under nådeløse klimatiske forhold? Jon Aars vet mer om isbjørn enn de fleste, han er nemlig isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå