<b>12 NASJONALPARKER: </b>I løpet av året er planen til Line Victoria Sverdrup å besøke 12 nasjonalparker. Deriblant Hardangervidda, Femundsmarka og Rondane.
12 NASJONALPARKER: I løpet av året er planen til Line Victoria Sverdrup å besøke 12 nasjonalparker. Deriblant Hardangervidda, Femundsmarka og Rondane. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)

Line Victoria Sverdrup

Line Victoria Sverdrup skal tilbringe 100 netter alene i Norges villeste natur

Otto Sverdrup var den stillferdige av de tre store polarheltene. Nesten 100 år senere tar Line Victoria Sverdrup (22) opp arven etter sin slektning og drar ut i naturen. Hun gjør det noe mer høylytt.

Publisert Oppdatert

Når vi snakker om «de tre store» polarheltene, snakker vi om Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Otto Sverdrup. De to førstnevnte skrev side opp og side ned om sine meritter.

Sverdrup var mer den tause, hardtarbeidende ekspedisjonslederen som ble plassert i skyggen av Nansen, og som stilltiende satt og så på at norske myndigheter somlet vekk landområder ved Nordvestpassasjen som han hadde lagt offisielt krav på på vegne av Norge.

På en gård like ved Koppang i Østerdalen, omtrent 130 år etter at Otto Sverdrup var med på den første dokumenterte kryssingen av Grønland, sitter en annen Sverdrup med en liste framfor seg, og hun er ikke like sjenert.

22 år gamle Line Victoria Sverdrup har gamle Ottos blod rennende i årene og skal erobre Norges nasjonalparker. I løpet av året skal hun og grønlandshunden Sarek tilbringe 100 netter i til sammen 12 ulike nasjonalparker. Mange av disse turene vil du kunne lese om i Villmarksliv.

<b>SOM OTTO:</b> Line Victoria ser til sin forfar Otto Sverdrup som inspirasjon når hun drar på tur.
SOM OTTO: Line Victoria ser til sin forfar Otto Sverdrup som inspirasjon når hun drar på tur. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)
<b>BÅLKOS:</b>Line Victoria ønsker å inspirere andre til å komme seg ut. Enten det er med jaktvåpen, fiskestang eller bare for kosen.
BÅLKOS:Line Victoria ønsker å inspirere andre til å komme seg ut. Enten det er med jaktvåpen, fiskestang eller bare for kosen. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)

Vil inspirere

Line Victoria vokste opp med en interesse for friluftsliv. Fra hun var liten, tok familien henne med ut, enten det var på søndagstur i skogen eller til hytta i Hedalen.

Det var moren hennes som lærte henne å trives i fjellet, mens faren hennes var mer opptatt av båt og det maritime. Av oldefaren på morssiden arvet hun interessen for jakt og fiske, og fra faren arvet hun navnet Sverdrup.

– Jeg syntes alltid det var så spennende å se bilder av oldefar hvor han sto sammen med hundene og masse fugler som han hadde skutt, sier Line Victoria.

Uansett kom det nok overraskende på venner og familie at Line Victoria flyttet opp til Østerdalen sammen med kjæresten Augustus da han begynte å studere utmarksforvaltning.

BLI ABONNENT: Artikkelen er hentet fra Villmarksliv. Klikk på magasinet for å abonnere.
BLI ABONNENT: Artikkelen er hentet fra Villmarksliv. Klikk på magasinet for å abonnere.

– Da jeg først flyttet opp hit, tenkte jeg at det er viktig å ha et prosjekt, og da ble det til at jeg i løpet av 2018 skal bo 100 netter ute i 12 forskjellige nasjonalparker, forklarer Line Victoria.

Hun vil inspirere andre til å komme seg ut i marka, enten det er med jaktvåpen og fiskestang, eller bare med telt og primus.

– Jeg har lyst til å vise fram noen av de fantastiske nasjonalparkene i Norge, og samtidig inspirere andre til å ferdes ute og ta vare på naturen vår, sier Line Victoria som har fått mange tilbakemeldinger på både bloggen og bildene på Instagram av folk som sier at de får lyst til å dra ut.

– Det er veldig gøy å kunne inspirere folk slik jeg selv er blitt inspirert av andre villmarksjenter, sier Line Victoria.

<b>ØRRETLYKKE:</b> Denne ruggen ble tatt under dorging fra kano på Femunden.
ØRRETLYKKE: Denne ruggen ble tatt under dorging fra kano på Femunden. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)
<b>IVRIG FISKER: </b>Det blir mye fisking når Line Victoria er på tur.
IVRIG FISKER: Det blir mye fisking når Line Victoria er på tur. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)

Langvarig glede

Line Victoria fikk være med på slakting av rein da hun gikk på Valdres folkehøgskole, og den opplevelsen gjorde varig inntrykk.

– Det gjorde inntrykk å være med på hele prosessen, fra reinsdyra kom løpende over fjella og til de var ferdig slaktet. Det er, tro det eller ei, mange på min alder som ikke vet hvor maten de har på tallerkenen kommer fra, sier Line Victoria.

Foreløpig har hun kun vært på jakt og skutt vilt med ledsagere, men i løpet av året skal hun ta jegerprøven. Ellers har hun en brennende interesse for fisking.

Likevel er det turen, og det å være ute i villmarka alene sammen med Sarek, som tirrer Line Victoria mest. Aller helst liker hun å bevege seg i urørt natur.

– Det viktigste med å være på tur, er å glemme alt annet og bare nyte naturen. Det handler om å sette pris på naturen og alt den har å by på. Det er deilig å komme hjem noen ganger også, men det tar ikke lang tid før man lengter ut igjen. Når jeg er hjemme, er alle gleder så kortvarige. Turopplevelsene kan jeg leve på lenge etter at jeg har kommet hjem igjen. Den turen jeg hadde i Femundsmarka i sommer lever jeg fortsatt på. Følelsen av å være helt alene er fantastisk. Det er deg og naturen, og ingen andre på mils avstand, sier Line Victoria.

<b>INSPIRASJON: </b>Otto Sverdrup har vært en viktig inspirator for Line Victoria.
INSPIRASJON: Otto Sverdrup har vært en viktig inspirator for Line Victoria. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)
<b>TURKOMPIS:</b> Line Victoria trives best i naturen alene sammen med grønlandshunden Sarek.
TURKOMPIS: Line Victoria trives best i naturen alene sammen med grønlandshunden Sarek. Foto: Augustus Moltubakk (Egmont Publishing)

Otto som inspirasjon

Så lenge Line Victoria kan huske, har hun vært klar over slektstreet og Otto Sverdrup. Hun forteller at hun, som en Sverdrup, var stolt da hun var på klassetur til Fram-museet på Bygdøy.

– Otto Sverdrup var en av de tre store, men det er Nansen og Amundsen som folk husker. Otto var veldig beskjeden og gjorde ikke så mye ut av seg. Han var kapteinen og sto for mye av planleggingen, og var den som bestemte om bord. Men han var ikke så opptatt av statusen.

– Så nå skal du gjenreise æren?

– Ja, smiler Line Victoria.

– Jeg har brukt Otto som en inspirasjon, selv om jeg aldri kommer til å komme opp på hans nivå. Men det han gjorde, og den livsstilen han hadde, er veldig inspirerende. Jeg har veldig lyst til å dra til Canada for å stå akkurat der hvor han sto, og vite at det er min forfar som satte stedet på kartet, sier Line Victoria.

Hun forteller at hun visste at Otto Sverdrup hadde vært i Canada lenge før hun visste noe om naturen som fantes der.

Det er mange andre ting jeg heller vil leve på når jeg sitter på gamlehjem, enn at jeg tjente så og så mye i 2018.
Line Victoria Sverdrup

– Så du vil til Canada, men vil du til noen av polene?

– Jeg har egentlig mer lyst til å dra til Grønland, men det er veldig i vinden akkurat nå. Alle skal jo dit. Jeg har lyst til å gjøre noe nytt. Tonje Blomseth gjør mye av det jeg har lyst til å gjøre, og hun er en inspirasjon, selv om hun bare er ett år eldre enn meg. Hun bryter ut av A4-livet og gjør mye som kanskje ikke gir mye penger, men som gir mye opplevelser, sier Line Victoria.

– Det er sånn jeg tenker også. Samfunnet har en slags standard forventning til ungdommer nå til dags. Rett etter videregående skal man ut i jobb eller høyere utdanning. Hvorfor ikke følge drømmen og satse på noe man er god på?

– Jeg valgte å bryte ut av det samfunnet forventer av meg, og heller gjøre noe jeg vet jeg er god på, samtidig som jeg ute i naturen hver dag lærer noe nytt. Det er mange andre ting jeg heller vil leve på når jeg sitter på gamlehjem, enn at jeg tjente så og så mye i 2018.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her