<b>EFFEKTIVE KULDEGRADER:</b> Hvor kaldt er det egentlig. Her på Dovrefjell kan det være greit å vite konsekvensen av vindens avkjøling av kroppen.
EFFEKTIVE KULDEGRADER: Hvor kaldt er det egentlig. Her på Dovrefjell kan det være greit å vite konsekvensen av vindens avkjøling av kroppen. Foto: Randulf Valle

Viktig for å unngå forfrysninger

Hva er effektiv temperatur?

Effektive kuldegrader er ikke bare laget for at eventyrere skal få kalde turer til å virke kalder, men for å bedre kunne vurdere risiko for nedkjøing.

Publisert Oppdatert

Hvor kaldt er det egentlig? Hva er den faktiske temperaturen? Hvorfor blir det kaldere når det blåser? Et samlebegrep som brukes om alle disse spørsmålene er effektive kuldegrader.

Effektive kuldegrader er et begrep som man ofte bruker når man snakker om temperatur.

Effektive kuldegrader er ikke bare et grep eventyrere kan bruke for å få kalde turer til å høres enda kaldere ut, men et redskap for bedre å kunne vurdere risiko for nedkjøling og forfrysninger når man er ute.

Avgir varme gjennom konveksjon

Kroppen avgir hovedsakelig varme til omgivelsene gjennom konveksjon, som betyr varmeoverføring via luft. Energi overføres da fra kroppen til de nærmeste luftmolekylene, som igjen tar med seg energien bort fra kroppen.

Les også: Åtte magiske steder for gode toppturer

Luft er i utgangspunktet en god isolator, men det forutsetter at lufta holder seg i ro. Da vil et lite luftsjikt rundt kroppen bli oppvarmet. Det reduserer temperaturforskjellen mellom kroppen og omgivelsene. Dermed blir også drivkraften for varmetransport mindre.

Dersom lufta rundt kroppen derimot er i bevegelse, blir det varmere luftsjiktet stadig ødelagt og erstattet av kald luft fra omgivelsene. Da kommer kroppen stadig i kontakt med kald luft, og nedkjølingen går fortere. Jo mer det blåser, desto kraftigere blir effekten, og det er nettopp dette effektive kuldegrader tar hensyn til.

Formel for å finne effektive kuldegrader

Arbeidet med å finne en modell som gjør det enkelt å angi hvor kaldt været føles, startet allerede før andre verdenskrig. En periode ble det for kalde områder i Canada rapportert Wind Chill Index med enhet kilokalorier pr. time og kvadratmeter. Det var naturligvis ikke helt enkelt å forholde seg til direkte, og hver enkelt bruker måtte selv finne ut hva dette innebar av følt kulde i praksis. I 2001 ble dagens formel tatt i bruk. Her kalkuleres effektiv kulde etter følgende formel:

Teff = 13,12 + 0,6215Ta - 11,37V 0,16 + 0,3965Ta 0,16

Teff = Effektiv temperatur
V = Vindhastighet (m/s)
Ta = Lufttemperatur (°c)

Formelen er kun gyldig for temperaturer under 10°C og vindhastigheter over 1,33 m/s.

I tabellen er sammenhengen mellom lufttemperatur, vindstyrke og effektiv temperatur vist. Legg merke til at effektiv temperatur faller raskere med økt vindstyrke når det er lite vind. Ved ÷10°C synker effektiv temperatur til ÷20 °C når vinden øker fra vindstille til 10 m/s. Selv om vinden øker videre til 30 m/s synker effektiv temperatur kun til ÷26°C.

En kjekk kalkulator for å regne ut effektive kuldegrader finner du her.

Luftfuktighet

Mange hevder at luftfuktighet også er viktig for følt temperatur i kulda, slik at samme temperatur ved kysten føles kaldere enn i innlandet. Når det er kaldt, er imidlertid luftas evne til å holde på fuktighet svært begrenset og forskjellen i varmeledningsevne mellom helt tørr og maksimalt fuktig luft er kun noen få promille. Om lufta er overmettet av vann, slik at det er små ispartikler eller tåke i lufta, kan det muligens ha en effekt.

Les også: Klondyke i Oppdal - vasket gull i 10 minutter - fant Norges største gullklump

Tabell for effektive kuldegrader

EFFEKTIVE KULDEGRADER: En slik tabell kan være greit å laminere og legge ned i tursekken.
EFFEKTIVE KULDEGRADER: En slik tabell kan være greit å laminere og legge ned i tursekken. Foto: Villmarksliv

Når temperaturen er på plussiden, eller rundt null, vil selvsagt også nedbør spille inn på opplevd temperatur. I områder der varme er et større problem enn kulde, er derimot luftfuktighet svært viktig for opplevd temperatur. Dersom varm luft i tillegg er fuktig, vil det hemme avdamping av svette fra kroppen og dermed hemme kroppens evne til å kjøle seg ned.

Kjekt å vite of effektiv temperatur

Effektiv temperatur forteller om hvor raskt nedkjøling vil skje. Men uansett hvor mye det blåser, blir ikke et objekt som plasseres ute, kaldere enn lufttemperaturen. Om du setter ei vannflaske ute i fem varmegrader og liten storm, vil den altså ikke fryse, selv om det er tre effektive minusgrader ute.

Likte du denne saken? Sørg for å få godt lesestoff rett i innboksen din: Meld deg på vårt nyhetsbrev.

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Villmarksliv. Klikk her for å abonnere.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her