<b>Tordenvær:</b> De fleste som ferdes ute om sommeren, opplever å komme ut for tordenvær av og til.
Tordenvær: De fleste som ferdes ute om sommeren, opplever å komme ut for tordenvær av og til. Foto: Ketil Knudsen/Samfoto

Natur

Dette må du for all del unngå å gjøre dersom det lyner

Lynet slår aldri ned på samme sted to ganger, men det er en mager trøst om det traff godt den første gangen. Slik gjør du om du møter lyn og torden.

Publisert Oppdatert

Under Langesund fiskefestival i 2013 var Kenneth Broch Johnsen på en båt med sportsfiskere som ønsket å fiske på dypet. Siden været ikke var særlig bra, var det bare tre båter som dro ut, og da de hadde kommet åtte nautiske mil fra land, befant de seg plutselig midt i senteret av et tordenvær.

– Det blåste opp kraftig, og torden rullet over hodene på oss. Problemet var også at en pakning hadde sprunget lekk på akterspeilet slik at vi tok inn mye vann. Vi holdt på å gå ned, skriver Johnsen på mail til Villmarksliv.

Han måtte ned i motorrommet og lense, og holdt pumpeslangen over ripa. Da slo lynet ned ti meter fra båten.

LES OGSÅ: Krabbevandringen er et av verdens ti største naturfenomener

– Jeg hadde hendene uti vannet i det det smalt, så strømmen for via vannflaten, gjennom meg og videre i kameraten min som jeg holdt meg fast i, sier Johnsen.

Han forteller at fiskerne omsider kom seg til land, og at de ble kjørt til sykehuset for observasjon i et døgn. Det hele endte bra.

– Men det sto åtte karbonfiskestenger til værs i båten, og det er jo bare et Guds under at lynet ikke slo ned i dem. Da spørs det om jeg hadde sittet her i dag, sier Johnsen.

Hva er lyn og torden?

Myter og fakta

Kulelyn er et fenomen som blir beskrevet som sfæriske kuler av synlig elektrisitet.

Det finnes dramatiske fortellinger om hvordan kulelyn har kommet inn i hus, men foreløpig er ikke dette fenomenet vitenskapelig anerkjent da ingen har klart å gjenskape kulelyn i laboratorium.

Fenomenet er dårlig dokumentert, og kan med stor sannsynlighet sies å være en myte.

Har du stukket hånda inn i sokkelen til en lyspære, og syntes det var ubehagelig, kan vi opplyse om at en vanlig stikkontakt har strømstyrke på 10 ampere.

Martin Granerød er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, og kan fortelle at et gjennomsnittslyn har en kraft på mellom 10 000 og 15 000 ampere. Så, ja, en bør frykte lynet, men sannsynligheten for at det slår ned i akkurat deg, er fortsatt ganske liten.

<b>ENKLESTE VEI:</b> Lynet vil alltid velge den enkleste, og dermed korteste, veien fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget, sier, Martin Granerød, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.
ENKLESTE VEI: Lynet vil alltid velge den enkleste, og dermed korteste, veien fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget, sier, Martin Granerød, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Jeg har ikke funnet noen gode tall på hvor mange som blir truffet av lyn i Norge, men jeg har hørt at det går fem, seks år mellom hver gang en kan forvente at noen dør av lynnedslag i Norge. Med tanke på befolkningstettheten og antall lyn er det større risiko for å bli truffet lenger sør i Europa, sier Granerød.

Flest menn blir truffet

Ifølge IF Skadeforsikring er et fleste som blir truffet av lynet menn, og det skyldes nok at menn, oftere enn damer, jobber ute. Men mer om det etterpå.

La oss først se på hva lyn og torden egentlig er. Granerød forklarer:

– Torden forårsakes av varm luft med mye fuktighet som stiger opp i høyden. I høyden blir det kaldere, og lufta vil kondensere og bli skyer. I disse skyene vil det etter hvert bli vanndråper, og blir det under null grader, fryser disse vanndråpene, slik at man får ispartikler i skya. Forskjellige typer partikler får forskjellige ladninger. Noen blir positivt ladd og andre blir negativt ladd, og når disse partiklene beveger seg inne skya, kan det skje at de krasjer, og når det skjer kan det oppstå en liten gnist. Er det stor nok spenning mellom disse partiklene, kan det utløse et lynnedslag, sier Granerød.

LES OGSÅ: 10 fantastiske toppturer til fots i Norge

Litt tørr statistikk forteller at mellom 50 til 70 % av alle lyn slår mellom sky til sky eller innad i skya. 30 til 50 % er fra sky til bakke.

De svakeste lynene kan være på bare 5000 ampere, mens det sterkeste kan komme opp i 300 000 ampere. Gjennomsnittslynet imidlertid ligger på mellom 10 000 og 15 000 ampere.

Omtrent 90 % av alle lynnedslag skjer om sommeren, og det er mest aktivitet på Østlandet og Sørlandet og indre deler av Finnmark og Trøndelag. I oktober og november stopper det å lyne der, og det blir mer lyn langs kysten fra Lindesnes og helt til nord i Finnmark.

– Vi får de kraftigste lynene på vinterstid, for da er ikke skyene like høyt oppe som på sommeren. Det er kortere avstand fra utgangspunktet til lynet til der det treffer bakken, og da er det på en måte mer strøm igjen i lynet når det treffer, sier Granerød.

I båten

<b>Offer for lyn:</b> Kenneth Broch Johnsen hadde hånda i vannet da lynet slo ned ti meter fra båten.
Offer for lyn: Kenneth Broch Johnsen hadde hånda i vannet da lynet slo ned ti meter fra båten.

I likhet med Kenneth Broch Johnsen har også denne journalisten vært ute i båt da tordenværet kom rullende over fjellet. For å komme oss hjem til utgangspunktet valgte vi å kjøre langs land. Vi ønsket ikke å være langt ut dersom lynet skulle slå ned i båten. Var det riktig tenkt?

<b>BLI ABONNENT:</b> Artikkelen er hentet fra bladet Villmarksliv. Bli abonnent og les flere gode artikler derfra
BLI ABONNENT: Artikkelen er hentet fra bladet Villmarksliv. Bli abonnent og les flere gode artikler derfra

– Det var i hvert fall ikke så dumt tenkt, sier Granerød.

Han forteller at lynet alltid vil velge den enkleste, og dermed korteste, veien fra skya og ned i jorda. Derfor bør en under alle omstendigheter unngå å være ved det høyeste punktet i terrenget.

– Ved å kjøre båten nær land, vil lynet kanskje velge å slå ned i et tre på land framfor i båten, sier Granerød.

LES OGSÅ: (+) Her fanger du ørret i sommer

– Er du i en båt med mast, må du ikke holde i masta, og dersom det er en kahytt i båten, gjelder det å komme seg inn i den. Er du i en liten jolle, bør du rett og slett legge deg ned i båten for på den måten unngå å være det høyeste punktet. Men uansett er det best å komme seg fortest mulig inn til land.

På fjellet og i skogen

Visste du at...

... ... et typisk lyn overfører kortvarig en strøm på mellom 10 000 til 15 000 ampere.

... luften rundt et lyn kan bli varmet opp til 30 000 grader.

... lyden av lynet vil opptre som et skarpt smell på rundt 120 dB dersom du står i nærheten. På større avstand vil tordenen høres ut som en rumling på grunn av ulike ekkoeffekter.

Dersom det plutselig skulle begynne å tordne under rypejakta på snaufjellet, er det imidlertid ikke lurt å sette seg i teltet å vente, dersom teltet blir det høyeste punktet. Dessuten kan teltstengene virke "forlokkende" på lynet.

– Det gjelder det samme der som overalt ellers. Du bør være det laveste punktet og komme deg vekk fra vann og bekker andre myrer hvor det er mye fuktighet og vann. Vann leder strøm. Du bør finne deg en grop hvor du kan legge deg ned, eller sitte på huk, sier Granerød.

Statistikk

Mellom 30–50 % av alle lyn (cirka 120 000 lyn i året) slår ned i bakken.

I 2015 var lynaktiviteten svært lav med bare 43 798 lynnedslag i Norge, og litt over en million i Europa.

2014 var et rekordår med 590 428 lynnedslag i Norge og ca. 2,8 millioner i Europa.

– I skogen bør man holde seg vekk fra enslige trær. Ikke gjem deg under det ene treet i lysningen. Finn det laveste treet i området. Det beste er selvfølgelig å komme seg tilbake til bilen, og sette seg inn i den.

Du bør heller ikke bade i tordenvær. Vann leder elektrisitet, og ettersom strømmen som treffer vannflata har 30 000–40 000 ampere som fordeler seg utover, gjør du lurt i å komme deg opp på land.

– Skulle en turvenn være så uheldig å bli slått av lynet, er det vanlig førstehjelp som gjelder, sier Granrød.

Granerød har også noen tips å komme med dersom du er hjemme når tordenværet kommer.

– Du bør ikke holde i fastetelefon, og du bør ikke dusje. Lynet kan ledes gjennom vannledningene. Er du nødt til å snakke i en telefon, så pass på å koble fra laderen. Lyn søker alltid elektriske anlegg, sier Granerød.

Verdt å vite om vær og vind

Lavtrykk: Et område der lufttrykket er lavere enn i de omkringliggende områdene. Når et lavtrykk oppstår, vil luften strømme inn mot senteret av lavtrykket for å utligne trykkforskjellen. Dette kan føre til storm og sykloner.

Høytrykk: Et område der lufttrykket er større enn i de omkringliggende områdene. Høytrykk er assosiert med rolige vindforhold og lite skyer på himmelen.

Værfront: Meteorologisk begrep som omfatter grensen mellom to luftmasser med ulik temperatur, fukt og tetthet. Når en front passerer over et område, endres gjerne både temperatur, fukt, vindretning, vindstyrke og lufttrykk.

Varmfront: Gir tiltykning, jevn nedbør og ofte disig vær. – Kaldfront: Gir urolig vær, bygepreget vær, god sikt utenom bygene, og lavere temperatur. Tordenvær og tornadoer er værfenomener som forekommer ved kaldfrontpassasjer.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her