<b>TID FOR HARVING:</b> Når mørket faller om høsten er det på tide å harve. (Foto: Morten B. Stensaker) 
TID FOR HARVING: Når mørket faller om høsten er det på tide å harve. (Foto: Morten B. Stensaker) 

Effektivt ørretfiske

30 tips til harvefiskeren

Det blir raskt mørkere utover høsten, og det mørket gjelder det å utnytte. Når august står på trappene er det tid for å ta i bruk det som kanskje er den mest effektive fiskemetoden etter ørret som finnes.

Publisert Oppdatert

For en ørret gir mørket skjul, som er det beste våpenet når den er på matjakt. Mest mat for minst mulig energiforbruk finner ørreten inne ved land i ly av mørket. Ved aktivt fiske bortover langs land er oddsene derfor gode for å lande en fin fisk. En meget effektiv fiskemetode under slike forhold er harvefiske – et tradisjonsrikt markfiske som er svært enkelt og krever lite utstyr. For å øke sjansen for fangst bør du likevel ha noen triks på lur. Her får du 30 tips som vil gi gode forutsetninger for økte harvefangster nå utover høsten.

Agn en større krok med flere mark, som er hele kastetyngden, og kast deretter ut. Strip så marktugga i vannoverflaten, gjerne med litt hopp og sprett. Agnets ploging gjennom vannet avgir kjølevannsstriper på rolig vannoverflate. Lysbrytningen fra disse danner en mørk og en lys side, der den lyse siden avslører agnet mye tidligere enn om det ble fisket nede i vannet. Ørreten oppfatter stripingen som «stor mat» på svøm. Enten et stort insekt, en frosk eller ei mus. En glupsk ørret tar gjerne «stor mat» når den først angriper. Det er energisparende.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå