<b>NISSEBAKKEN:</b> Mikkjel Fønhus i arbeidsrommet hjemme på Nissebakken. Her skrev han de fleste av bøkene sine.
NISSEBAKKEN: Mikkjel Fønhus i arbeidsrommet hjemme på Nissebakken. Her skrev han de fleste av bøkene sine. Foto: Scanpix

Norske legender

Ærefrykt for livet

Mikkjel Fønhus var bare 13 år da han fikk sin første hagle og harehund. Etter hvert endret han holdning til jakta. Han fikk en motvilje mot å ta liv, og skal angivelig ikke ha skutt noe dyr de siste årene han levde.

Publisert Oppdatert

På 1920-tallet etablerte Mikkjel Fønhus seg som en av landets mest folkekjære forfattere. Han levde for villmarka, dyrene og mystikken, og hadde en utsøkt evne til å formidle historier om skogens mystikk til det norske folk. Men Mikkjel var også en ivrig jeger og fisker, i hvert fall i sine yngre dager.

Føn­hus-slek­ta har holdt til i Sør-Aurdal i Opp­land si­den før 1500-tal­let. De to går­de­ne Søre og Nord­re Føn­hus i gren­da Hø­le­ra var beg­ge i stor­fa­mi­li­ens eie fra be­gyn­nel­sen av 1800-tal­let, og had­de skjeb­nen vært litt an­ner­le­des for Mik­kjel Føn­hus, had­de han nok endt som gård­bru­ker. Men slik gikk det alt­så ikke.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå