<b>TODELT:</b> Disse hjulgående enhetene utgjør den ene delen av Hærens kampluftvern. Den andre er pansret og beltegående.
TODELT: Disse hjulgående enhetene utgjør den ene delen av Hærens kampluftvern. Den andre er pansret og beltegående. Foto: foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Renessanse for bakkebasert luftvern

Frem fra glemselen

Økt spenning mellom Russland og NATO har fått Norge til igjen å satse på luftvern. De første missilsystemene, stinne av norsk teknologi, kommer på plass i år.

Publisert Oppdatert

I disse dager blir de første våpnene i Hærens nye kampluftvern levert til Artilleribataljonen på Setermoen i Troms. Dette markerer startskuddet for gjenopprettelsen av et eget luftvern i Hæren.

I første omgang er det snakk om missiler og utskytningsramper av samme type som Luftforsvaret bruker. Senere i år blir disse byttet ut med «Humvee» feltvogner, hver med fire potente luftvernmissiler på taket. De har betegnelsen «High Mobility Launcher» og er mer tilpasset Hærens behov. «Humvee»-enhetene kan flyttes med C-130J Hercules transportfly, og kan være klare til skudd i løpet av minutter etter at de ruller ut av flyet.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå