Kvalitetsverktøy for kjøkkenet

GLOBAL tilbyr er stort utvalg av kvalitetsutstyr til kjøkkenet. De er kanskje mest kjent for sine kniver, som er utviklet av Komin Yamada. Han fikk nemlig i oppdrag å lage “verdens beste kniv”. Dette ble så til GLOBAL-knivene og etterhvert også den unike GLOBAL-sai serien.

OM PRODUKSJONEN

Knivene blir kaldherdet. Stålet blir varmet opp til 1070 grader for deretter å bli kjølt ned til -80 grader. Herdningsprosessen gjør stålet eksepsjonelt sterkt og betyr at kniveggen kan slipes skarp som et barberblad.

Hardheten i knivstål måles i Rockwell, også kalt HRC-skalaen. Billige kniver er herdet til ca. 55 HRC, og det er relativt mykt stål. Dyrere kniver er herdet 56-58 HRC, som betegner hardt stål.

GLOBAL-kniver er herdet til 56-58 HRC, mens GLOBAL SAI er herdet helt opp til en hardhet på 58-59 HRC. En hard kniv er mer krevende å slipe, men til gjengjeld holder den lenger, spesielt hvis den vedlikeholdes ordentlig.

OM SLIPNINGEN

GLOBAL-knivene er slepet i en skarp, spiss vinkel (Fig. 1) i motsetning til mange europeiske kniver som er vinkelslipt (Fig. 2). Det spisse utgangspunktet hos GLOBAL-knivene muliggjør en spesiell sliping, hvor kniveggen blir speilpolert til ekstrem skarphet.

I begynnelsen ble hver enkelte Global-kniv slepet for hånd. Det var den eneste måten å oppnå optimal skarphet på.

På Yoshikins fabrikk finnes det sju slipere, hvor to av dem er mestre. Det tar fem til ti år å bli utdannet mester. Kun mestrene kan godkjenne slipingen. Slik har det vært i tusen år i japansk kniv- og sverdproduksjon.

I dag har høyteknologiske sliperobotter overtatt en del av slipeprosessen, men den er kontinuerlig overvåket av mestrene.

LETTE Å RENGJØRE FULLSTENDIG

GLOBAL og GLOBAL SAI knivene er laget uten samlinger. Knivene består av to utstansede grepshalvdeler og et blad. Alle delene sveises og grepet fylles med sand for å sikre balansen i kniven.

Dermed unngår man samlinger hvor det kan sette seg fast smuss og matrester.

Knivene er med andre ord lette å holde fullstendig rene og bakteriefri.

LES OGSÅ