<b>ILLUSTRASJON:</b> Sånn kan det ha sett ut i lufta over Sola den 13 september 1956. Arne Storli i DP-I. Inge Kavli på vingen.
ILLUSTRASJON: Sånn kan det ha sett ut i lufta over Sola den 13 september 1956. Arne Storli i DP-I. Inge Kavli på vingen. Foto: Norsk Luftfartsmuseum, håndkolorert av Steen Redder

AVvist av flyskolen flere ganger

Stjal jagerfly i bursdagspresang til seg selv

Flymekanikeren på Sola flyplass stjal et toseters jagerfly og fløy i 47 minutter. På mirakuløst vis overlevde han landingen.

Publisert Oppdatert

Det er den 13. september 1956. I tårnet på Sola flyplass er 30 år gamle Arne Helvik vakthavende flygeleder. 718-skvadronen, som er Luftforsvarets jet-treningsavdeling, er i full aktivitet. To-seters treningsfly av typen Lockheed T-33, tar av og lander med instruktører og elever om bord. Flytypen, med kallenavnet T-Bird, er en videreutvikling av den legendariske F-80 Shooting Star, kjent fra Korea-krigen.

Klokken halv tre om ettermiddagen takser et fly ut fra oppstillingsplassen, og ber om klarering til rullebanen. Radioprosedyrene følges til punkt og prikke. Rullebane 18/36 er klar og ledig, og Arne Helvik har ingen betenkeligheter når han gir avgangsklarering. Piloten får opplysninger om vind og barometertrykk. «Cleared for take-off, runway 18/36.»

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå