Foto: Egil Ulateig (Vi Menn)

Finner de agent Hassel?

Får vi løsningen på Lyder Hassel-gåten fredag 31. mai? Da åpnes graven til Berret Anna Lervik i Verran i Nord-Trøndelag.

Publisert

- Vi mener det er viktig for allmennheten og historiebøkene å få fastslått om Lyder Hassel ligger i denne graven.

Det uttalte Kurt Haukaas da Vi Menn nylig omtalte mysteriet rundt agent Lyder Hassel fra krigens dager. Han er talsmann for lokale krefter som i lang tid har arbeidet for gravåpning på Fines kirkegård i Verran.

Hassel var alliert agent og hoppet ut over Varrafjella 10. oktober 1943. Siden har ingen sett ham.

Foto: Privat (Rolf Hassel)

Ble ranet?

Etter krigen oppsto en rykteflom rundt forsvinningen. En familie hadde funnet de tre containerne med utstyr som ble sluppet sammen med agenten. Men Hassel hadde de ikke sett noe til.

Ryktene gikk ut på at familien skulle ha funnet og ranet den hardt skadede agenten. Hassel skal ha dødd, og familien skal ha fraktet ham til Fines nattestid for å skjule den kriminelle handlingen. På kirkegården skal de ha gravd opp en nylig lukket grav og lagt Hassel under kista.

Den mistenkte familien har hele tiden hevdet sin uskyld.

Les hele den utrolige historien om agent Hassel her.

Kan ta tid

Fredag 31. mai får vi altså svaret på om Hassel ligger i den omtalte graven. Skjønt, det er ikke sikkert vi får vite noe mer denne dagen. Politiet i Nord-Trøndelag bistår med to krimteknikere, men det kan ta lang tid før man får svaret på deres DNA-analyser.

Jorden på Fines er nemlig svært luftig, hvilket medfører at forråtnelsesprosessen går raskt. Det er nå 70 år siden graven ble lukket. Dermed er det ikke sikkert man vil finne hele skjeletter.

Foto: Harald Grevskott (Vi Menn)

Mange til stede

Det har lenge vært arbeidet med de praktiske detaljene rundt åpningen. Politiet bistår Verran kirkelige fellesråd. Ansvarlig er politiførstebetjent Torkil Beistad.

- Det er viktig for oss at alt foregår i verdige former, sier Beistad til Vi Menn.

Foruten politiet vil en rekke personer være til stede under åpningen: Kirkeverge Torbjørn Millerjord, leder i Kirkelig fellesråd, Jens Kåre Vågen, talsmann for de som ønsker åpning, Kurt Haukaas, Lyder Hassels niese, Laila Hassel Lønnum, en representant for Lervik-familien, samt kirkegårdens faste graver.

Pressen stenges ute

Arbeidet med gravåpningen starter klokken 10.00. Beistad kan fortelle at pågangen fra pressen har vært stor.

- Det er mest lokale medier, men også riksmedier. Vi vil åpne for at pressen kan få komme og ta sine bilder før selve arbeidet starter. Deretter blir kirkegården stengt for utenforstående. Det vil bli satt opp fysisk innsynsvern, slik at det ikke vil kunne tas bilder under selve arbeidet. Dette for å ivareta verdigheten, forklarer Beistad.

Foto: Harald Grevskott (Vi Menn)

Arbeidet vil gjøres helt ferdig, slik at graven vil bli lukket igjen i løpet av fredag 31. mai.

Følg saken

Vi Menn kommer til å følge sakens utvikling utover fredag 31. mai på vimenn.no .

Men det er ikke sikkert at utfallet av åpningen vil bli offentlig kjent med det samme.

- Dersom det skulle komme fram nye opplysninger allerede på fredag, vil vi måtte konferere med de pårørende fra begge familier (Hassel- og Lervik-familien, red. anm.) før vi tar stilling til om dette skal offentliggjøres umiddelbart eller på et senere tidspunkt, sier politiførstebetjent Torkil Beistad.

Artikkelen er først publisert på vimenn.no . Les også:

Michelinmannen

250 millioner søkk borte

Vi Menn vant prestisjetung mediepris

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.