<b>AGENTER:</b> Det var agenter fra Mossad som tok på seg oppgaven å fange stornazisten Adolf Eichmann.
AGENTER: Det var agenter fra Mossad som tok på seg oppgaven å fange stornazisten Adolf Eichmann. Foto: Bilde fra filmen

Filmtips: Andre verdenskrig

10 gode filmer på Netflix

Vi har plukket ut 10 gode filmer på Netflix med tema som baserer seg på virkelige hendelser fra andre verdenskrig.

Publisert Oppdatert

Netflix er stappet med gode filmer, men noen ganger kan det være vanskelig å finne "nye", gode filmer man ønsker å se. Vi har samlet ti gode filmer som har tema fra andre verdenskrig. Med unntak av "Das Boot", har de andre tema som er basert på virkelige hendelser.

LES OGSÅ: 14 gode filmer på HBO

Pianisten (16+)

Pianisten er en biografisk film som handler om pianisten Wladyslaw Szpilman og hans liv i Warszawa i Polen under andre verdenskrig.

Når Frankrike og England erklærer Tyskland krig, tror Szpilman og mange andre at krigen raskt vil være over. Så feil kan man ta. Etter hvert som nazistenes terrorvelde brer om seg, tar hverdagen til jødene en form som vi i dag knapt kan forestille oss. Sult, terror og død preger dagliglivet. I 1940 blir jødene i Warszawa drevet inn i en ghetto, som ikke akkurat bedrer forholdene.

Szpilman bidrar senere til det som blir kalt Warszawa-oppstanden i august 1944, der den jødiske befolkningen reiser seg mot naziveldet. Et opprør som blir grusomt hevnet av den tyske overmakten. Pianisten har vunnet flere priser, blant annet Oscar for både beste regissør og beste mannlige hovedrolle. Filmen er også en av de best rangerte på IMDb.com.

The Boy in the Striped Pyjamas (13+)

"The Boy in the Striped Pyjamas" Denne filmen fra 2008 er et historisk drama fra andre verdenskrig, basert på John Boyns novelle med samme navn.

I filmen får vi sett grusomhetene i en av nazistenes utryddelsesleirer gjennom øyne til den åtte år gamle gutten Bruno (Asa Butterfield). Filmen har fått noe kritikk fra Holocaust-eksperter om at den er noe unøyaktig.

LES OGSÅ: (+) Shetlandsgjengen - en gjeng ustyrlige fiskere som hatet Hitler

Empire of the Sun (13+)

Nok en film signert Steven Spielberg. Empire of the Sun forteller historien om en ung gutt som går fra å leve et liv i en velstående britisk familie i Shanghai, til å ende opp som krigsfange i en japansk interneringsleir under andre verdenskrig.

I filmen møter du kjente skuespillere som Christian Bale og John Malkovich.

Das Boot (13+)

Das Boot (Ubåten) er virkelig en klassiker fra 1981. Vi som så den tidlig på 80-tallet (kanskje litt for unge), kan ennå føle den trykkende stemningen og spenningen fra filmens høydepunkter.

I filmen følger vi et tysk ubåtmannskap som patruljerer farlige farvann under andre verdenskrig.

Serien «Das Boot», som du kan se på NRK, bygger videre på filmen «Das Boot», som igjen er basert på bøkene «Das Boot» og oppfølgeren "Die Festung" av Lothar-Günther Bucheim. Både filmen og serien «Das Boot» på NRK anbefales!

LES OGSÅ: (+) Berger Loman: Enmannshæren fra Bergen

Patton

«Patton» er en episk krigsbiografisk film om general Georg S. Patton under andre verdenskrig. Amerikanske General Patton var en viktig leder for de alliertes krigføring i Afrika og Europa. Filmen får også med konflikten mellom Patton og den engelske general Montgomery. General Patton er en «krigersk» type og det gjør at han en periode må se krigens gang fra sidelinjen. Mot slutten av krigen får han likevel slippe til og imponerer med sine hurtige beleiringer av de sørlige deler av Frankrike.

«Patton» vant syv Oscar, blant annet for beste bilde og beste regissør.

Operation Eichmann (16+)

<b>STORNAZIST:</b> Ben Kingsley er glimrende i rollen som Adolf Eichmann i Operation Eichmann, eller Operation Finale som den heter på originalspråket.
STORNAZIST: Ben Kingsley er glimrende i rollen som Adolf Eichmann i Operation Eichmann, eller Operation Finale som den heter på originalspråket. Foto: Valeria Florini / Metro Goldwyn Mayer Pictures

Adolf Eichmann var en av de hovedansvarlige bak logistikken som sendte millioner av jøder i døden under andre verdenskrig. Eichmann var Oberststurbannfürer i SS og gikk ofte under tittelen det tredje rikes «sjefsbøddel».

Julaften 1945 befant Adolf Eichmann seg i Budapest, da ordren om å forlate den ungarske hovedstaden ble gitt. Av den 46.000 mann store styrken med tyskere og ungarere som forsvarte byen mot de sovjetiske styrkene, var det bare noen få hundre som kom fra det med livet i behold. Adolf Eichmann var en av dem. Etter krigen klarte Eichmann å holde seg skjult i Tyskland og Italia. I 1950 rømte han til Buenos Aires i Argentina.

I 1960 påtar israelske agenter å fange den etterlyste krigsforbryteren. I «Operation Eichmann» får vi følge planleggingen og gjennomføringen av den dristige operasjonen.

NB! Det finnes en film med samme navn fra 1961.

LES OGSÅ: Han gjemte seg for tyskerne i tre år. Visste ikke at krigen var over.

Fotografen i Mauthausen

Filmen “Fotografen i Mauthausen” handler om fotografen Francisco Boix Campo og hans liv i konsentrasjonsleiren Mauthausen-Gusen, i byen Mauthausen litt øst for Linz i Østerrike. Francisco Boix Campo var en spansk republikaner, som levde i eksil i Frankrike.

Han blir rekruttert til den Franske fremmedlegionen og den Franske hæren, men fanget av tyskerne i 1940. Francisco jobbet som fange i fototjenesten til SS. Her benyttet han anledningen til å stikke unna fotografiske negativer som viste hvilke forhold fangene levde under og hvilke ugjerninger de ble utsatt for.

Bildene viste også at leiren ble besøkt av høytstående naziledere, som Ernst Kaltenbrunner. Bevismaterialet Francisco Boix Campo samlet inn, og hans vitnemål, sørget for at mange nazister ble dømt i krigsoppgjøret.

Motstandsbevegelsens bankmann (16+)

Denne filmen er basert på livet til den nederlandske bankmannen Walraven van Hall. Han finansierte den nederlandske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. «Bankier van het Verzet», som den heter på originalspråket, skal være den mest sette filmen i Nederland i 2018. Filmen var også Nederlands Oskar-kandidat, men den ble ikke nominert.

Walraven van Hall ble vitne til holocaust og nazistenes okkupasjon av Nederland. For å hjelpe motstandsbevegelsen oppretter Walraven van Hall en «skyggebank». Filmen er basert på virkelige hendelser.

Alone in Berlin (13+)

Denne filmen fra 2016 handler om Otto og Elise Hampel. Da deres sønn dør i Frankrike under krigen, starter de å skrive postkort for å oppmuntre folk til å stå imot og protestere mot Hitler og naziregimet. Postkortene blir lagt igjen på offentlige steder.

Innholdet på deres første postkort lød: Mødre: Hitler vil også drepe din sønn. Politietterforskeren Escherich får oppgaven med å finne postkortforbryterne.

LES OGSÅ: I 1968 sto store russiske troppeansamlinger på den norske grensen

Men of Courage (16+)

USS Indianapolis: Men of Courage er en amerikansk action/krigsfilm fra 2016. Historien handler om mannskapet som strander etter å ha levert atomvåpnene som til slutt skulle få Japan til å kapitulere.

Filmen forteller en historie om sult, haiangrep og tørst. I rollen som Captain McWay finner vi Nicolas Cage.

Kilder: Netflix, Imdb.com, Wikipedia.com

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her