Premiere på Netflix: The Highwaymen

Han skjøt Bonnie og Clyde

Nå kommer historien om mannen som tok livet av Bonnie og Clyde, Frank Hamer. I Netflix-filmen «The Highwaymen» er det Texas Ranger-legenden, personifisert av Kevin Costner, som er i hovedrollen.

Publisert Oppdatert

«Skyt!».

Frank Hamer lar seg ikke lure to ganger. Den pensjonerte Texas Ranger-legenden ligger i skjul bak noen trær langs Highway 154, sammen med partner Maney Gault og fire andre politimenn. En støvsky avslører at en bil nærmer seg i høy fart.

Berømte kriminelle

– Hun het Bonnie. Han kalte seg Clyde, rapporterte en politimann etter en episode i New Mexico. Etter det ble «Bonnie og Clyde» forsidestoff i aviser over hele USA.

LES OGSÅ: Kjærlighet til siste skudd

Kjæresteparet Bonnie Parker og Clyde Barrow har sammen med banden sin ranet butikker, bensinstasjoner, banker og brutalt drept over 10 personer siden Bonnie møtte Clyde i 1929.

Nesten like lenge har politiet jaktet på det skyteglade kjæresteparet. Flere ganger har gjengen skutt seg ut av kritiske situasjoner, og forsvunnet i høy fart i en rask og kraftig bil – en stjålet bil som regel.

Romantisert

Til nå har historien om Bonnie Parker og Clyde Barrow vært gjengitt som en litt romantisert kjærlighetshistorie med et tragisk utfall. Den første filmen, «You Only Live Once» med Henry Fonda og Sylvia Sydney i hovedrollene, ble spilt inn bare tre år etter at kjæresteparet ble drept. I 1967 kom en romantisk versjon kalt «Bonnie and Clyde» med Faye Dunaway og Warren Beatty som hovedrolleinnehavere.

LES OGSÅ: Nå selges Bonnie og Clydes våpen

Historien som ikke er fortalt

Men nå skal historien til mennene som til slutt sporet opp og felte Bonnie og Clyde fortelles i en splitter ny film på Netflix, «The Highwaymen».

<b>THE HIGHWAYMEN:</b>Kevin Costner har fått rollen som Frank Hamer. Partneren, Maney Gault, er spilt av Woody Harreolson.
THE HIGHWAYMEN:Kevin Costner har fått rollen som Frank Hamer. Partneren, Maney Gault, er spilt av Woody Harreolson. Foto: The Highwaymen

En Texas Ranger-legende

Frank Hamer var alt en legendarisk Texas Ranger, da fengselsdirektøren i Texas, Lee Simmons, overtalte guvernør Ma Ferguson om å hyre inn den pensjonerte lovmannen for å jakte på Bonnie og Clyde.

I filmen er det Kevin Costner som spiller Frank Hamer.

Frank Hamer og Texas Ranger-kollega Maney Gault (spilt av Woody Harrelson) får frie tøyler i jakten på Bonnie og Clyde. De skal tas levende eller døde – kanskje helst døde.

– Noen ganger er folk bare født for en jobb, selv om de selv ønsker å bli noe annet, sier Kevin Costner selv om Frank Hamer.

Frank Hamer var en ekte friluftsmann. Som ung kunne han dra ut i villmarken og være borte i uker av gangen. Det gjorde at han lærte å ta vare på seg selv. Han var inspirert av indianerne og deres kunnskaper om naturen og deres evne til å lese spor i naturen.

Karrieren som Texas Ranger begynte etter at Frank Hamer fanget en hestetjuv da han jobbet på en Ranch i Texas. Den lokale sheriffen ble så imponert over Hamers innsats, at han anbefalte Frank om å bli en Texas Ranger.

<b>GJENNOMHULLET:</b> Ford-en som Clyde og Bonnie kjørte inn i døden er tatt vare på.
GJENNOMHULLET: Ford-en som Clyde og Bonnie kjørte inn i døden er tatt vare på. Foto: Wikipedia

Og en mann av Hamers kaliber var trolig nødvendig for å sørge for ro og orden i lovløse byer som poppet opp i Texas, drevet av oljeboomen, og for å gå imot elementer som Ku Klux Klan.

Drepte minst 40 personer

Frank Hamer er kreditert for å ha drept mellom 40–70 personer. Hans utrettelig og dødelige innsats for lovens lange arm i Texas, har også ført han inn i «Texas Ranger Hall of Fame».

Men Frank Hamer fikk selv erfare hvordan det er å bli skutt. Han skal ha blitt truffet et dusin ganger og skal visst nok opptil flere ganger har blitt rapportert død.

LES OGSÅ: 16 filmer du bør se på Netflix

Skjøt for å drepe

Vi er tilbake på Highway 154. I bilen som lager støvskyen sitter Bonnie og Clyde, på vei til hjemgården til gjengmedlemmet Henry Methvin. Gården var avtalt møteplass om de kom fra hverandre. Det Bonnie og Clyde ikke vet, er at Henry nå samarbeider med politiet – i bytte mot at hans eget liv blir spart.

<b>ROMANTISERT: </b>Historien om Bonnie og Clyde har som i filmen «Bonnie og Clyde» har ofte vært en smule romantisert, som en litt blodig Romeo og Julie-historie. I The Highwaymen er det historien til politimennene som blir fortalt.
ROMANTISERT: Historien om Bonnie og Clyde har som i filmen «Bonnie og Clyde» har ofte vært en smule romantisert, som en litt blodig Romeo og Julie-historie. I The Highwaymen er det historien til politimennene som blir fortalt.

Klokken har akkurat passert ni om morgenen den 23. mai. Den lille politistyrken, på til sammen seks menn, har ventet hele natten og er i ferd med å gi opp da de ser og hører Clydes stjålne Ford V-8 nærme seg.

Ford-en slakker av og Clyde stopper for å snakke med faren til Henry Methvin. Han er utplassert der med lastebilen sin for å distrahere Clyde, og for å tvinge bilen til Clyde over på den siden som er nærmest der politiet ligger i skjul.

– Skyt!

Politimennene vet hva de har å gjøre når ordren kommer. De peprer Ford-en med automatvåpnene. Clyde blir drept ganske umiddelbart med et skudd i hodet. Bonnie døde ikke like raskt, men også hun måtte bøte med livet denne maidagen.

Clyde Barrow var 25 år. Bonnie Parker 24 år.

Disse står bak filmen

Det originale manuskriptet til «The Highwaymen» ble kjøpt av produsent Casey Silver av John Fusco for 15 år siden. Da var det tenkt brukt til en film med Robert Redford og Paul Newman.

John Fusco visste «alt» om Frank Hamer. Fusco hadde brukt tid med Frank Hamer Jr. for å skaffe materiale for å skrive manuset. Fusco gravde også i arkiver og fant blant annet ut at Frank Hamer, født i 1884, også var en venn av Pancho Villa, en revolusjonær mexicaner og en kjent skikkelse fra «Ville Vesten.

John Fusco er ikke helt ny med å skrive filmmanus. Han står blant annet bak manuset til Young Guns og Young Guns II, og av nyere arbeid er Fusco kreditert som skaper av Netflix-serien «Marco Polo».

Den som har hatt overoppsynet med «The Highwaymen» er John Lee Hancock. Hans nyeste arbeid inkluderer «The Founder» med Michael Keaton – en film som forteller historien til McDonalds grunnlegger, Ray Krock. Hancock står også bak «The Blind Side.

Produsent på «The Highwaymen» har vært Casey Silver. En mann som har bidratt på filmer som Flashdance, Beverly Hils Cop og Top Gun. Under hans tid som sjef i Universal Pictures, så filmer som Schindlers liste, Shakespeare in Love, Apollo 13, Jurassic Park, Scent of a Woman, American Pie og Gladiator dagens lys.

«The Highwaymen» er tilgjengelig på Netflix fra og med 29. mars.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her