FLOPPER: Alden Ehrenreich spiller Han Solo i «Solo: A Star Wars Story». Det ser ikke ut til å trekke folk til kinoen. Bak ser man finske Joonas Suotamo i rollen som Chewbacca.
FLOPPER: Alden Ehrenreich spiller Han Solo i «Solo: A Star Wars Story». Det ser ikke ut til å trekke folk til kinoen. Bak ser man finske Joonas Suotamo i rollen som Chewbacca. Foto: (The Walt Disney Company Nordic)

«Star Wars»

Katastrofetall for «Star Wars»

Filmen har ikke spilt inn halve budsjettet.

Publisert

Det var mange fans av filmuniverset rundt «Star Wars» som var skeptiske da Disney for noen år tilbake kjøpte opp produksjonsselskapet Lucasfilm og varslet en bråte nye filmer knyttet til den originale serien.

Selv om de første «nye» «Star Wars»-filmen gjorde det bra på kino, kan man ikke si det samme om den nyeste filmen tilknyttet universet, «Solo: A Star Wars Story». Filmen tar for seg bakgrunnshistorien til en av universets mest elskede karakterer, piloten Han Solo.

Ikke tjent inn budsjett

Det amerikanske magasinet Vanity Fair skriver at filmen ser ut til å bli en skikkelig økonomisk flopp for Disney. Filmen hadde verdenspremiere 23. mai, og etter to fulle uker på kino har den kun spilt inn rundt 115 millioner amerikanske dollar, rundt 941 millioner norske kroner i dagens kurs, på verdensbasis. Det er ikke godt nok når det totale budsjettet for filmen skal ligge på rundt 250 millioner dollar, over to milliarder norske kroner.

Det er Buzzfeed-journalist Adam B. Vary som har tatt seg bryet med å regne på tallene og delt det på Twitter. Vary sammenligner «Solos» inntjening med de tre andre nyeste «Star Wars»-filmene, «The Force Awakens», «Rogue One» and «The Last Jedi». De hadde alle spilt inn over 250 millioner dollar i løpet av deres ti første dager på kino.

Bare i Norge så over 400.000 personer «The Last Jedi» på kino. Det gjorde at «Star Wars»-filmen ble 2017s mest sette film, og det til tross for at den hadde norsk premiere først 13. desember samme år.

Mange teorier til flopp

Hvorfor filmen flopper på kino, er det mange teorier om. Det har lenge versert rykter om en problematisk innspillingsperiode. Disney skal blant annet ikke ha vært fornøyd med hovedrolleinnhaver Alden Ehrenreichs innsats som Han Solo. Studio erstattet også den originale regissørduoen Chris Miller og Phil Lord med veteran Ron Howard etter to tredjedeler av filmen var spilt inn. Det førte til ekstra innspillingsdager, noe som gjorde at budsjettet føk i været.

Visstnok skal også mange «Star Wars»-fans boikotte filmen. De mener den kun er laget av Disney for å melke penger ut av folk.

Blant anmelderen har «Solo» for det meste fått positiv omtale. Vår anmelder gå den terningkast fire og kalte den «tryg og underholdende, men kanskje litt kjedelig». På samleside for anmeldelser, Rotten Tomatoes, har filmen en totalvurdering på 71 prosent.

Tall fra Filmweb viser at filmen i Norge ligger på andreplass over mest sette på kino i helgen 1. juni. Totalt har den 68.174 solgte billetter. På førsteplass finner man «Deadpool 2», med 195.007 solgte billetter. «DP2» hadde premiere én uke tidligere enn «Solo». Til sammenligning har en annen storfilm, «Avengers: Infinty War», hatt 329.015 besøkende i løpet av seks uker på norske kinoer.

Foto: (Skjermdump/Filmweb.no)
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.