HISTORISK: I filmen «No Country for Old Men» møter vi spanske Javier Bardem i rollen som leiemorderen Anton Chigurh. Rolletolkningen gjorde Bardem historisk da han ble den første spanske skuespilleren til å vinne en oscar-statuet.
HISTORISK: I filmen «No Country for Old Men» møter vi spanske Javier Bardem i rollen som leiemorderen Anton Chigurh. Rolletolkningen gjorde Bardem historisk da han ble den første spanske skuespilleren til å vinne en oscar-statuet. Foto: (No Country for Old Men)

De beste filmene på HBO Nordic

14 perler på HBO Nordic

«Det finnes ikke gode filmer på HBO Nordic» sier du? Feil. Her er noen av de beste filmene og skjulte perlene på strømmetjenesten.

Publisert Oppdatert

BESTE FILMER PÅ HBO NORDIC: Tiden der du brukte timer og dager i videobutikken før du bestemte deg for kveldens underholdning er borte.

Ved hjelp av noen få tastetrykk kan du velge mellom tusenvis av titler på diverse strømmetjenester. Men med et så ekstremt utvalg, kan man fort kaste bort hele kvelden på å lete etter en godbit enn å se en godbit.

Heldigvis har vi i Side3-redaksjonen saumfart de forskjellige strømmetjeneste for å finne de beste filmene der ute.

Vi har allerede tipset deg om de beste filmene på Netflix. Her har vi funnet frem til anbefalte serier og gode filmer på HBO Nordic.

Strømmetjenesten er nok best kjent for den høye kvaliteten på serier, men sannheten er at det er mange skjulte perler på HBO.

John Wick

Etter en relativt tom periode på 2000-tallet, har gode actionfilmer igjen gjort sitt inntog i filmverden.

Evigunge Keanu Reeves spiller den pensjonerte leiemorderen John Wick, som blir tvunget ut av pensjonisttilværelsen da en gruppe gangstere dreper hundevalpen og stjeler bilen hans.

Mer til er det egentlig ikke.

Det enkle plottet til tross, filmen ble hyllet for sine stunt, stil og kampscener. Hevn på film har sjeldent sett så stilig ut.

Filmen overrasket mange og ble en stor suksess da den kom i 2014. En oppfølger kom i 2017 og en tredje film er ventet en gang i 2019. Det er også snakk om å lage en TV-serie basert på universet rundt Wick.

Gattaca

Den noe vage tittelen til tross, denne sci fi-filmen fra 1997 holder fortsatt stand over 20 år etter den kom på kino. I et samfunn der alt i livet ditt bestemmes utifra din genetiske profil, bestemmer en mann seg for å lure systemet for å oppnå drømmene sine.

Filmen floppet på kino da den kom ut, men ble hyllet av kritikerne og vant en rekke priser verden over. Den ble blant annet nominert til en Oscar og en Golden Globe. I ettertid har «Gattaca» blitt en kultfilm og blir i dag trukket frem som en av de bedre sci fi-filmene fra 1990-tallet.

Mannen bak filmen er Andrew Niccol, samme man som skrev «The Truman Show».

Profeten

En fransk godbit for dem som elsker god krim, drama og action i en herlig kakafoni. «Profeten» (eller «Un Prophète» som den heter på fransk) handler om den unge fransk-algeriske mannen Malik som blir dømt til seks års fengsel etter å ha angrepet en politimann.

I fengsel møter Malik en brutal virkelighet der kun de sterkeste overlever. Da han får innpass til organisert kriminalitet, endrer livet han seg for alltid.

Filmen ble hyllet av kritikerne og vant en rekke prestisjetunge filmpriser da den kom på kino i 2009. Noen anmeldere omtalte filmen som «en fransk «Gudfaren»». Vi skal ikke ta stilling til den sammenligningen, men det er ingen tvil om at «Profeten» er blant de beste i HBO Nordics arkiv.

Jakten

Film skal ikke bare underholde, men også provosere. Og sjeldent tror jeg at jeg har blitt så provosert som jeg ble av danske «Jakten».

Mads Mikkelsen er fantastisk i rollen som den mannlige barnehagelærere som blir beskyldt for å ha et upassende forhold til barna. Filmskaper Thomas Vinterberg lot seg visstnok inspirere av den norske og tragiske Bjung-saken da han skrev manus.

En av de aller beste filmene tilgjengelig på HBO Nordic. Punktum.

Locke

Vi holder oss fortsatt i mørket og beveger oss over til filmen «Lock». På vei hjem fra jobb som byggingeniør, mottar Ivan Locke (Tom Hardy) en telefonsamtale som skal endre livet hans for alltid.

Filmen mottok gode kritikker da den kom, mye grunnet dens spesielle filmatiske grep. Den eneste skuespilleren du nemlig ser i filmen, er Hardy og da kun under kjøreturen som endrer livet hans.

Filmen er skrevet av regissør og manusforfatter Steven Knight, en mann bak «Eastern Promises», ««Peaky Blinders» og «Taboo» (som han laget sammen med Hardy.

En litt annerledes filmopplevelse.

Låt den rätte komma in

På 1980-tallet i Stockholm, blir 12 år gamle Oskar daglig mobbet og plaget av sine klassekamerater. Han er ensom, venneløs og hans foreldre lever fra hverandre. Kveldene blir tilbragt alene på gutterommet. Det forandrer seg dagen den «jevngamle» Eli flytter inn i naboleiligheten. Eli har nemlig en stor, dødelig hemmelighet.

Filmen er basert på en bok av John Ajvide Lindqvist, som også skrev manuset til filmen. «Låt den rätte komma in» er regissert av Thomas Alfredsson.

Det er også laget en amerikansk versjon av filmen og en TV-serie, men vi anbefaler originalen.

A Most Violent Year

Oscar Isaac og Jessica Chastain har hovedrollene i dette amerikanske krimdramaet fra 2014. Isaac spiller Abel Morales, en mann som har bygget seg opp innen oljeindustrien. Da selskapet hans begynner å oppleve voldelige angrep og samtidig blir etterforsket av politiet, føler Morales presset for å beskytte både familien og forretningen hans.

Bakgrunnsteppet i filmen er året 1981, et av de voldeligste årene i New Yorks historie.

The Normal Heart

Dersom litt blytung og kritikerrost drama frister på en lørdags kveld, let ikke lenger. «The Normal Heart» forteller historien om hvordan den gryende HIV-AIDS-krisen traff det homofile miljøet i New York som en bombe på 1980-tallet. Vi følger aktivisten og skribenten Ned Weeks i kampen om å få hjelp og støtte fra myndigheter som lukket øynene til krisen.

Som Netflix, lager HBO også egne  filmer. Dette er en av dem. Filmen ble nominert til en drøss med priser og har Mark Ruffalo, Julia Roberts og Jim Parson på rollelisten.

The Wizard of Lies

Vi fortsetter med HBO-produserte filmer. En av nyere histories største kriminelle handlinger er temaet i den Barry Levinson-regisserte filmen, «Wizard of Lies».

Robert De Niro spiller Bernie Madoff, finansmannen som drev et av verdens største hedgefond. I 2008 ble det avslørt at selskapet egentlig var et stort pyramidespill og Madoff hadde svindlet investorer for over 65 milliarder dollar (!), over 520 milliarder norske kroner.

Foruten De Niro, dukker Michelle Pfeiffer opp i filmens som Madoffs kone.

No Country for Old Men

Regissør-brødrene Joel og Ethan Coen har siden debutfilmen «Blood Simple» (nesten) utelukkende vært forbundet med kvalitet. «Fargo», «Miller's Crossing» og «The Big Lebowski» - det skorter ikke på timer med filmkunst fra brødrene.

Klassikerne til tross, etter noen svake filmer på starten av 2000-tallet slo brødrene noe voldsomt tilbake med neo-noir western-filmen «No Country for Old Men». Basert på Cormac McCarthy's roman med samme navn, følger vi jegeren Llewelyn Moss (Josh Brolin) som en dag snubler over en dopavtale på grensen til Mexico som har gått skeis. Moss stjeler med seg en koffert med to millioner dollar fra åstedet. Uheldigvis tar ikke lang tid før eierne av kofferten har sendt den nådelåse leiemorderen Anton Chigurh (Javier Bardem) for å finne pengene.

Filmen er et visuelt mesterverk basert på en minimalistisk manus. «No Country for Old Men» var også filmen som satte Brolin tilbake på kartet i Hollywoods stjernehimmel, og som presenterte USA for spanjolen Javier Bardem. Uten tvil en av Coen brødrenes aller beste filmer.

Paterno

En annen gammel traver er tilbake i god form i en annen HBO-produksjon. Al Pacino gir alt i rollen som den legendariske college-treneren i amerikansk fotball, Joe Paterno.

Paterno var en av de mestvinnende college-trenerne i USA og hadde vært hovedtrener for prestisjeuniversitet Penn State siden 1966, da det ble avslørt at den tidligere assistenttreneren Jerry Sandusky hadde seksuelt misbrukt gutter mens han var ansatt på universitetet. Verre var at universitetsledelsen mest sannsynlig kjente til Sandusky, men unnlot å varsle politiet.

Men hva visste Paterno?

Filmen følger treneren og hans nærmeste i dagene etter overgrepene ble kjent. Pacino har ikke vært så god på mange år.

Zodiac

Kanskje ikke en skjult perle, men absolutt verdt å nevne. Jake Gyllenhaal spiller Robert Graysmith, en illustratør og hobby-kodeknekker i San Fransico Chronicle på 1969-tallet, samme periode som Zodiac-morderen herjer i området.

Da avisen begynner å motta brev som antas å komme fra seriemorderen, får Graysmith en kanskje noe usunn fascinasjon for seriemorderen.

Filmen er regissert av thriller-kongen David Fincher og har også Mark Ruffalo og Robert Downey Jr. på listen. «Zodiac» er basert på en bok av den virkelige Graysmith, en mann som har brukt store deler av livet sitt på å forsøke å knekke den virkelige saken.

Noe amerikansk politi nå kanskje endelig klarer.

Valentine Road

Dokumentarfilmen «Valentine Road» forteller den sjokkerende historien om hva som skjedde da den 15 år gamle skoleeleven Larry King ble skutt i bakhodet av en medelev.

Historien sjokkerte hele USA.

Captivated: The Trials of Pamela Smart

I 1990 blir den tidligere læreren Pamela Smart dømt for å ha planlagt og overtalt en gruppe tidligere studenter til å ta livet av hennes ektemann.

Saken skapte overskrifter førte til et mediesirkus uten like. Mye fordi hele rettsaken ble sendt på TV.

Denne prisbelønnede dokumentaren fra 2014 tar ikke bare for seg saken, men gjør også et intervju med den fengslede Pamela Smart.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her