Foto: (Thinkstock)

Fem gode grunner til å drikke kaffe

Det smaker ikke bare godt, det kan være ekstremt sunt for deg.

Publisert

I Side3 er vi generelt glad i ting som kan drikkes. Enten det er whisky, øl eller kaffe er vi lutter øre når det gjelder informasjon som taler for at vaner ikke er uvaner.

I serien ting som er overraskende bra for deg tar vi her for oss den mørke, dampende herligheten kaffe.

Skal vi tro tidsskriftet Popular Science kan kaffe ikke bare være bra, men potensielt ekstremt bra for deg, og serverer en del argumenter for at kaffe muligens er en av de sunneste drikkene vi har på planeten.

Hent deg en kopp kaffe, her er våre favoritter:

1. Kaffe kan gjøre deg smartere

Kaffe inneholder som kjent koffein. Koffein påvirker psyken vår, og det stoffet hovedsakelig driver med i hjernen, er å blokkere effektene den hemmende signalsubstansen adenosin. Dette fører til at aktiviteten i nevronene isteden øker, og at det utløses stoffer som dopamin og noradrenalin.

Med andre ord: Kaffe blokkere ett stoff som virker hemmende på hjernen din, og fyrer av andre stoffer som forbedrer både humøret og hjernefunksjon.

2. Kaffe kan hjelpe deg å forbrenne fett

Fitnessbloggen skriver om det med jevne mellomrom, og det er en grunn til at du finner koffein i det meste av fettforbrennende kosttilskudd. Det aktive stoffet i kaffe kan både øke stoffskiftet og forbrenningen av fettsyrer.

Men ikke bare det. Koffein har i studier vist at effekten av trening har økt med over ti prosent i gjennomsnitt.

Med andre ord: Kaffe forbrenner fett og gjør treningen din mer effektiv.

3. Kaffe er proppfull av næringsstoffer

Nei, kaffe er ikke bare en svart, næringsfattig suppe, det er faktisk den største kilden vi i vesten har til antioskydanter og er stappfull av vitaminer og mineraler.

En kopp kaffe skal inneholde så mye som seks prosent av anbefalt daglig inntak av Vitamin B5, elleve prosent av anbefalt daglig inntak av Vitamin B2, to prosent anbefalt daglig inntak av Vitamin B1 og tre prosent av anbefalt daglig inntak av Kalium og Mangan.

4. Kaffe hjelper mot alvorlig sykdom

Innledningsvis nevnte vi whisky og øl. Dette er drikke som leveren din ikke nødvendigvis vil sette pris på, men desto større grunn til å ta et par ekstra kopper sterk kaffe dagen derpå.

For mens alkohol i verste fall kan føre til skrumplever, viser det seg at kaffe kan redusere risikoen for skrumplever med opp mot 80 prosent. Fire kopper kaffe om dagen skal være den ideelle mengden.

Vi kan samtidig nevne at kaffe skal ha gode forebyggende effekt mot livsstilssykdommen diabetes 2. Ja, og så Alzheimer og Parkinsons sykdom da.

5. Kaffe reduserer risikoen for død

Punktene over er fine, og leder elegant opp til dette «punktet over alle punkt». Mange vil hevde at det verste som kan skje, er at du dør. Ta det med ro, og drikke kaffe.

I to store studier som tar for seg fremtidig befolkningshelse, sykdommers forløp, utbredelse, demografi, årsak og konsekvens, viser det seg at kaffe kan være rene vindundermiksturen.

Det skyldes i all hovedsak at kaffe reduserer sjansen for å dra på seg diabetes 2. Undersøkelsen viste at personer som drikker kaffe har 30 prosent mindre risiko for å dø i løpet av en 20 års periode.

Kilder: Kildelisten til denne saken er lang som et vondt år, men du finner alle her.

VERDENS BESTE AVHENGIGHET:Det er ikke tvil om at kaffe er noe av det beste som er oppfunnet. Det er hva som gjør redaksjonen i Side3 istand til å skrive gyve løs på tastaturet hver eneste morgen. Men hva vet du egentlig om denne livgivende eliksiren? Mye mer etter å ha sett videoen ovenfor.

Er du glad i kaffe? Da kan vi anbefale disse sakene også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her