SPEKTAKULÆRT: Et Ferronor-tog med vogner fylt med svovel er på vei fra raffeneriet i Potrerillos til Llanta og Diego de Almagro i Chile. Bildet er fra den mest spektakulære delen av banen.
SPEKTAKULÆRT: Et Ferronor-tog med vogner fylt med svovel er på vei fra raffeneriet i Potrerillos til Llanta og Diego de Almagro i Chile. Bildet er fra den mest spektakulære delen av banen. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)

Se bildene

Farlige og spektakulære jernbaner

Åtte bilder som kan ta pusten fra en.

Publisert

En fransk fotograf har knipset noen spektakulære bilder av tog langt utenfor allfarvei i Sør-Amerika.

Se bildene lenger ned i artikkelen.

Jean Marc Frybourg (56) har sitt yrke innen medisin, men hans lidenskap for fotografi har tatt ham verden rundt på jakt etter flotte tog og forbløffende jernbaner.

- Jeg begynte å ta bilder da jeg var gutt og har lært å bruke skikkelig fotoutstyr siden jeg var elleve-tolv år.

Fascinasjonen for tog ble vekket av modellbaner, men i voksen alder er modelltog skiftet ut med ekte. Etter hvert som fototeknikken satt, begynte Frybourg å utvide horisonten med portrett-, landskaps-, naken- og naturfotografi.

Fotografen forklarer at han også er opptatt av fly, og har planer for en bildeserie av fly og flyplasser.

Enn så lenge er det tog som gjelder, særlig damplokomotiv og helst mens de er i drift. Lidenskapen førte 56-åringen til Kina og Mongolia for å se noen av verdens størte samlinger av dampdrevne tog.

- Jernbaner i fjell er en annen favoritt, spesielt jernbaner i Andesfjellene og baner med spektakulær utsikt. De to banene som har imponert meg mest er Potrerillos i Chile og Ferrocarril Central Andina og La Oroya i Peru.

Fotografen kommenterer at også Toquepal-toget i Peru kan ta pusten fra en, men understreker at europere ikke trenger å reise halve jorden rundt får å oppleve flotte togturer.

- Jeg må nevne Sveits. Jeg kommer alltid til å vende tilbake dit. Sveits er en togtilhengers paradis.

Mye tyder på at fyren har tilgode å oppleve Bergensbanen ...

TRIPPELLINJE: To tog slanger seg sammen gjennom fjellet nær Matucana i Peru. En tredje bane kan skimtes nederst til venstre i bildet.
TRIPPELLINJE: To tog slanger seg sammen gjennom fjellet nær Matucana i Peru. En tredje bane kan skimtes nederst til venstre i bildet. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
FARLIG JOBB: Å kjøre et godstog på de farlige og bratte banene i Andesfjellene er en farlig jobb som krever full konsentrasjon. Her ser vi en lokfører mens toget er på vei ut av en tunnel nær Tamboraque Ferrocarril Central Andino-banen i Peru.
FARLIG JOBB: Å kjøre et godstog på de farlige og bratte banene i Andesfjellene er en farlig jobb som krever full konsentrasjon. Her ser vi en lokfører mens toget er på vei ut av en tunnel nær Tamboraque Ferrocarril Central Andino-banen i Peru. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
ET SKUE: Den berømte jernbanelinjen Puente Infiernillo sett ovenfra, nær San Mateo i Peru.
ET SKUE: Den berømte jernbanelinjen Puente Infiernillo sett ovenfra, nær San Mateo i Peru. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
SPEKTAKULÆRT: Et Ferronor-tog med vogner fylt med svovel er på vei fra raffineriet i Potrerillos til Llanta og Diego de Almagro i Chile. Bildet er fra den mest spektakulære delen av banen.
SPEKTAKULÆRT: Et Ferronor-tog med vogner fylt med svovel er på vei fra raffineriet i Potrerillos til Llanta og Diego de Almagro i Chile. Bildet er fra den mest spektakulære delen av banen. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
TIL VÆRS: Et tog på Ferronor-banen klatrer opp de bratte bakkene til Potrerillos-kobberraffineriet nær Diego de Almagro i Chile. Dette er en av de mest iøyenfallende delene av linja mellom Montandon og Potrerillos. Smelteverket ligger  2900 meter over havet.
TIL VÆRS: Et tog på Ferronor-banen klatrer opp de bratte bakkene til Potrerillos-kobberraffineriet nær Diego de Almagro i Chile. Dette er en av de mest iøyenfallende delene av linja mellom Montandon og Potrerillos. Smelteverket ligger  2900 meter over havet. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
LANGT NED: Et tog fullastet med svovel på Ferronor-banen på vei ned fra smelteverket.
LANGT NED: Et tog fullastet med svovel på Ferronor-banen på vei ned fra smelteverket. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)
VAKRE OMGIVELSER: Ikke alle vakre jernbanestrekninger er farlige. Her passerer toget laguner nær Chinchaycoch-sjøen i Ferrocarril Central Andino i Peru. Endestasjonen er kobbergruvene i Cerro de Pasco.
VAKRE OMGIVELSER: Ikke alle vakre jernbanestrekninger er farlige. Her passerer toget laguner nær Chinchaycoch-sjøen i Ferrocarril Central Andino i Peru. Endestasjonen er kobbergruvene i Cerro de Pasco. Foto: Jean-Marc Frybourg/Rex Features (All Over Press)

Del gjerne om du liker artikkelen, og lik oss på Facebook.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her