IKKE GJØR DETTE? En amerikansk studie tyder på at det blir mindre sex i forholdet om mannen gjør oppgaver som tradisjonelt har tilfalt kvinnen.
IKKE GJØR DETTE? En amerikansk studie tyder på at det blir mindre sex i forholdet om mannen gjør oppgaver som tradisjonelt har tilfalt kvinnen. Foto: Rex/photofusion

Sexliv

Skal mannfolk ta oppvasken eller skifte dekk?

En amerikansk studie tyder på at ett av valgene vil gi mer sex i forholdet. Men kan det stemme?

Publisert

En ny amerikanske studie synes å kunne gjøre underverk for både sexliv og mannens huslige gjøremål, forutsatt at husvask, støvsuging og matlaging ikke står øverst på mannens drømmeliste over plikter i hjemmet.

Undersøkelsen tyder på at enkelte plikter har en direkte negativ innvirkning på ditt sexliv.

En stor hake

I 64 prosent av amerikanske familier med barn under 18 år, er både mann og kone i arbeid i dag. Det er større likhet når det kommer til hvem som skaffer pengene, hvem som tar skittentøyet og oppvasken, hvem som kjører barna til fotballtreningen og hvem som eier huset.

Et stort flertall av voksne amerikanere under 30 år, mener at dette er en positiv ting, ifølge undersøkelsen fra Pew Research Center. Flertallet ønsker et såkalt egalitært ekteskap, noe som betyr at begge ektefeller arbeider og tar vare på huset, og at forholdet er basert på likestilt makt, felles interesser og vennskap.

Problemet er at det i slike ekteskap finnes en hake. En stor hake.
Les også: Dette elsker jentene

Ifølge forskerne vil et egalitært ekteskap føre til et bedre følelsmessig forhold. Men ha negativ innvirkning på parets sexliv. 

MASKULINT: Kvinner tenner på maskulinitet. Gå ut med søpla, og skift dekk i stedet for å ta ut av vaskemaskinen.
MASKULINT: Kvinner tenner på maskulinitet. Gå ut med søpla, og skift dekk i stedet for å ta ut av vaskemaskinen. Foto: Imago/dehlis

En studie kalt «Egalitarianism, housework and sexual frequenzy in marriage», som ble publisert i The American Sociological Review i 2013, overrasket de fleste. Det gikk imot den tilsynelatende logiske slutningen om at sexlivet ville bedres ettersom ekteskap uvikler seg til å bli mer likestilt.

Feminine oppgaver ga mindre sex

I stedet tyder studien på at hvis menn gjør visse plikter i hjemmet, vil dette føre til mindre sex. Spesielt om mannen gjør det som blir karakterisert som «feminine plikter».

En mann som tar seg av klesvasken, matlagingen  og støvsugingen risikerer, ifølge forskerne, å ha 1,5 ganger mindre sex i måneden enn han som tar søpla, skifter dekk på bilen og andre mer «maskuline pliktene».

I tillegg er det ikke bare frekvensen og mengden sex som påvirkes. Menn som gjør maskuline ting skal øke konas tilfredstillelse under sexen.

Annerledes i Norge?

Side3 tok turen til den travle handlegata Karl Johan i Oslo for å spørre damene om det kunne være hold i disse påstandene. Tommelen pekte uten tvil ned.

Blant dem sin rister på hodet er Sarah Johnsen (32). Hun har vært gift i fire år og er ikke enig i konklusjonen til forskerne. Hun mener snarere at det motsatte gir henne mer glede i tillegg til seksuell lyst.

- Om mannen min lager mat til meg, gir det meg ingen grunn til å ikke gi han en omgang i sengen senere på kvelden. Heller det motsatte. At mannen bryr seg og gjør ting i huset skulle bare mangle. Det beste er om han gjør det uten at jeg spør og at jeg i stedet kan betale tilbake på en annen måte, sier Johnsen.

FORSKER: Bente Træen mener det er en sammenheng mellom sexlivet og husarbeidet til et ektepar.
FORSKER: Bente Træen mener det er en sammenheng mellom sexlivet og husarbeidet til et ektepar. Foto: Frank Karlsen

Johnsen får støtte fra forskeren og forfatteren Bente Træen. Hun skrev i 2013 boken «Sexual and Relationship Therapy» som dreier seg om nettopp dette.
«Sammenliknet med andre vestlige kulturer som USA, har de nordiske landene et mer tolerant og liberalt syn på seksualitet. Tradisjonelt er aksepten for kvinners seksualitet høyere enn i mange av de vestlige landene», skriver Træeni boken, og fortsetter:
«I Norge startet endringen av kjønnsrollene, og et mer egalitært ekteskap rundt andre verdenskrig, hvor det er ventet at en moderne norsk familie skal bidra på lik linje i samfunnet. En vanlig oppfatning, ofte uttrykt i media er at kvinners ønske om å bli tilfredsstilt går hånd i hånd med ektefellens vilje til å delta i husarbeidet».
I en undersøkelse gjort i 2011 ble gutta selv spurt. 657 nordmenn over 18 fullførte den anonyme undersøkelsen. 220 av dem var gift. I undersøkelsen kom det frem at menn ikke i samme grad som kvinner tenker over om husarbeid har en innvirkning på sexlivet. Dog sa menn seg enige at forholdet ville styrkes på et emosjonelt plan med delt husarbeid.

«Me Tarzan, you Jane»

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samvlivsmagasinet cpunktet.no. Også hun deler de samme meningene som Træen og Johnsen. 

Foto: Paul Weaver

- Undersøkelser viser så mangt, men om vi skal tolke resultatet litt tabloid så sier den at myke menn har mindre sex enn machomenn, i allefall i USA. Nå har vel likestillingen kommet lenger her hjemme, og menn som bidrar på lik linje blir ikke oppfattet som myke, men heller ansvarlige og kule. Enslige menn på trilleturer med barn er jo ganske sexy, sier Kjensli.

- Men hvis det er sånn at likestilte par har mindre sex, noe jeg er litt usikker på, så er nok ikke løsningen at mennene skal bidra mindre, men heller at parene hvis de er missfornøyde med tilstanden, senker litt på husarbeidkravene og prioriterer fritiden og hverandre litt annerledes. Da skader det nok ikke å ta fram «me Tarzan, you Jane»-attituden, for det ene bør jo ikke utelukke det andre. Ingenting kommer av seg selv. Heller ikke et frodig sexliv, men det er forundelig hvor mange som ikke invisterer i det og lar det skure og gå av seg selv, fortsetter hun.

Undersøkelsen publisert i The American Sociological Review avslører også at 23 prosent av gifte kvinner har høyere inntekt enn deres ektefeller. 34 prosent av skilte kvinner sier også at de var lykkelig gift.

Vi spurte også folk på Facebook: "Skal mannfolk ta oppvasken eller skifte dekk?".

"Begge deler" synes å være den gjengse oppfatning for både han og henne.
Enig eller uenig? Si din mening nedenfor:

Menn som vasker skilles oftere

De aller fleste som lever i tosomhet og deler bolig med en utvalgt partner, vet at få ting resulterer i flere krangler enn fordelingen av husarbeid.

Den amerikanske undersøkelsen antyder at likestilling fører til mindre sex, men et sterkere parforhold. En fersk, norsk undersøkelse tyder på at likestilling er drepen for mange forhold.

Gjennom Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)-prosjektet «Likestilling hjemme» har nemlig forskerne blant annet sett på hvordan norske familier deler husarbeid, sammenhengen mellom holdninger til likestilling og arbeidsdelingen, og hvordan oppgavefordelingen påvirker samlivet og risikoen for samlivsbrudd.

Rapporten, som er utført på oppdrag av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) i samarbeid med Likestillingsutvalget, viser blant annet at når mannen gjør like mye husarbeid som kvinnen er sannsynligheten for å bli skilt over de neste fire årene 50 prosent høyere enn når kvinner på tradisjonelt vis gjør mest.

Og når mannen gjør mer husarbeid enn kvinnen, er det 78 prosent større risiko for skilsmisse enn når kvinnen gjør mest.

15.000 personer i parforhold er intervjuet i undersøkelsen.

Du kan lese mer om hva samlivsekspertene mener om den undersøkelsen her.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her