<b>SØVN GIR ØKT SEXLYST:</b> Én time ekstra søvn om natten øker sexlysten med hele 14 prosent, viser ny forskning.
SØVN GIR ØKT SEXLYST: Én time ekstra søvn om natten øker sexlysten med hele 14 prosent, viser ny forskning. Foto: Colourbox

Ditt sexliv

13 tips for økt sexlyst

Ikke stol på oss, stol på vitenskapen. Dette gir økt sexlyst.

Publisert Oppdatert

Det virker kanskje åpenbart at å være uthvilt sørger for mer action på soverommet, men vitenskapen har sett nærmere på sammenhengen mellom søvn og sex.

Gode nyheter: En undersøkelse publisert i Journal of Sexual Medicine viser at sexlysten til en kvinne i et forhold som får én ekstra time søvn per natt øker med 14 prosent.

Mer søvn = mer sex.

Mer søvn gir altså mer sexlyst - for kvinner. En får ikke en klarere vinn-vinn-situasjon enn det. Her er det med andre ord bare å la dama sove, mens du fikser frokosten og sanker kjærestepoeng.

Men det er ikke bare mer søvn som kan ha en positiv innvirkning på både sexlivet og sexlysten. Under følger en rekke forslag til hvordan man innarbeide gode søvnvaner, for å få økt sexlyst og aktivitetsnivå på soverommet.

1. Sengen er til sex og søvn

Ikke spis, les, jobb eller se tv fra sengen. Soverommet bør være forbeholdt søvn og sex. Ikke svekk opplevelsen av sengen som et positivt sted for søvn og velvære.
-Soverommet kun bør bruke til søvn og seksuell aktivitet, uttalte professor og søvnforsker Ståle Pallesen til forskning.no for noen år siden.

2. Få en god døgnrytme

Dersom du har vansker med å sovne bør du innføre faste tider for å legge deg og for å stå opp. Disse tidene skal også holdes i helger og ferier. Stå derfor opp til samme tid hver morgen. En stabil døgnrytme er avgjørende for god søvn. Det gjør det også lettere å sovne til samme tid. Ifølge en undersøkelse i regi av Fitbit, svarte en av tre voksne amerikanere at de ikke får nok regelmessig søvn. Forskere har også vist at for lite søvn og for mye søvn kan begge deler øke risikoen for hjerteproblemer.

3. Legg deg gradvis tidligere

Har du problemer med å sovne til ønsket tid, kan du prøve å gradvis legge deg tidligere. Gå til sengs for eksempel 15 minutter tidligere hver kveld i fire dager. Før du vet ordet av det, har sexlysten økt med 14 prosent!

4. Spis til faste tider

Det er ikke bare faste leggetider som er med på å etablere en god døgnrytme. Spis sunn og næringsrik mat til omtrent samme tid hver dag, og sett deg ned og nyt maten. Unngå å spise de siste tre timene før du legger deg. Det finnes også forskning som forteller det hva du bør spise for å sove godt.

5. Vær aktiv

Regelmessig trening fører blant annet til bedre søvn, mer energi på dagtid og en skjerpet konsentrasjon. Særlig aerobic virker positivt på søvnen, viser studier. Denne type trening gjør det lettere å sovne, i tillegg til at du får en dypere søvn.

De positive fordelene av det å ha en regelmessig treningsrutine er blitt gjentatt til det kjedsommelige, men én helsefordel som ikke blir nevnt ofte nok (spør du oss) er den økte sexlysten.

- Trening stimulerer testosteronproduksjonen i kroppen, noe som er en nøkkel til å ha en sterk libido (sexlyst), har Holly Richmond, en Phd, psykolog og sexterapeut, fortalt YourTango.

Sexterapeuten anbefaler par å trene sammen.

- Det å trene sammen med partneren din er en flott måte å gjøre noe sammen på, samtidig som du vil føle deg sterkere, få mer selvtillit og føle deg mer sexy.

Richmond anbefaler yoga som den ultimate «sextreningen».

- Yoga har vist seg å være et effektiv motmiddel mot utmattelse og stress, samtidig som det kan redusere symptomer for depresjon og angst - alle faktorer som kan bidra til en nedsatt sexlyst.

I tillegg trener man balanse, kjernemuskulatur og fleksibilitet med yoga, alle egenskaper som kan være greie å ha dersom man skal bedrive lakengymnastikk.

Om yoga ikke er din greie, anbefaler forskere spinning eller sykling for å øke sexlysten. Ifølge en undersøkelse utført av University of California San Francisco, skal spesielt kvinner få økt sexlyst av disse aktivitetene. Årsaken skyldes en økning av kjemikalier som serotonin og dopamin i kroppen, skriver The Insider.

6. Legg deg når du er søvnig

Mange har vansker med å skille mellom tretthet og søvnighet. Det er først når du er søvnig at du skal krype under dynen. Typiske tegn på søvnighet er at øynene begynner å svi, og at du dupper av. Er du bare sliten, bør du vente med å legge deg. Sliter du med å sovne raskt, kan du bruke noen av disse fem søvntipsene fra SIDE2.

7. Ikke sov på dagtid

Motstå fristelsen til å sove om ettermiddagen. En middagslur kan forstyrre døgnrytmen og nattessøvnen. Det kan gjøre ekstra trett neste dag. National Sleep Foundation skriver at en kort middagslur kan nyttig, men at man ikke bør sove lenger enn 20 minutter og at man ikke bør ta middagsluren for sent på dagen.

8. Ro ned før du legger deg

Ha et fast ritual på kveldstid som får deg til å slappe av. Dette er særlig nyttig hvis du har en stressende hverdag. Mediter, ta et varmt bad, les en bok eller lytt til rolig musikk. Å drikke en kopp te eller kakao kan også gjøre nytten. Helsenorge.no har også flere råd for hvordan man kan roe ned før man legger seg, som å unngå alkohol, bruke faste ritualaler, unngå koffeinholdige drikker etter klokken 17.

9. Dropp alkohol

Selv om alkohol kan gjøre det lettere å sovne er det ikke å anbefale som sovemedisin. Alkohol går utover den dype søvnen. Denne søvnfasen er avgjørende for at du skal føle deg uthvilt.

Forskning viser også at for mye alkohol kan ha en negativ innvirkning på sexlivet ditt. Selv om mange nordmenn bruker alkoholen som et glidemiddel for å komme i kontakt med en potensiell partner for natten (eller livet), kan et stort inntak medføre lavere sexlyst, og for menn, problemer med å oppnå og opprettholde en ereksjon.

10. Se en skrekkfilm - eller noe annet som skremmer livet ut av deg

Kanskje ikke en løsning for alle, men ifølge vitenskapen kan det å se en skrekkfilm føre til økt sexlyst. Det er nettsiden Inverse som skriver dette. Følgende av det å bli skremt, setter i gang en rekke kjemiske prosesser i kroppen. Én av dem er at adrenalinet i kroppen øker, noe som igjen kan medføre til en økt libido for en stund.

Dessuten er jo en skrekkfilm en gyllen grunn til å krype litt nærmere partneren din.

11. Spis mer fisk

Det er en vedtatt sannhet at øster skal være en av de bedre matrettene å innta dersom du vil øke sexlysten (selv om eksperter ikke er helt enige om den reelle effekten), men visste du at fisk også er et triks for å øke aktiviteten på soverommet?

Forskere ved Harvard University utførte en studie der de fulgte 501 par som forsøkte å få barn. Personene som deltok i undersøkelsen fikk beskjed om å registrere inntaket av fisk, meieriprodukter og seksuell aktivitet. Parene ble fulgt i ett år eller til de ble gravide.

Studien viste at parene som spiste fisk to ganger i uken eller oftere, hadde sex 22 prosent oftere enn parene som ikke inntok så mye fisk. Forskerne mente også at parene som spiste fisk hadde lettere for å bli gravide. 92 prosent av parene som hadde fisk til middag to ganger eller oftere i uken ble gravide i løpet av studien, sammenlignet med 79 prosent av parene som ikke inntok fisk så ofte.

13. Kle deg i fargen rødt

Foruten en dusj, et smil og en smooth åpningsreplikk kan fargen på klærne du går i ha noe å si for hvordan andre reagerer på deg.

En undersøkelse utført av forskere ved University of Rochester i 2008, avdekket at personer kledd i fargen rødt virker mer attraktive overfor en potensiell partner.

- Fargen rødt signaliserer status og makt, og kan virke opphissende for kvinner, forklarte lederen for studien, professor i psykologi ved universitetet, Andrew J. Elliot, da studien ble publisert.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her