SÅ MANGE ER UTRO: Hvor mange som er utro varierer veldig i forhold til hvem du spør og hvor grensen skal gå. Forskning tyder likevel på at et sted mellom hver fjerde og hver femte gifte person har vært utro mot ektefellen.
SÅ MANGE ER UTRO: Hvor mange som er utro varierer veldig i forhold til hvem du spør og hvor grensen skal gå. Forskning tyder likevel på at et sted mellom hver fjerde og hver femte gifte person har vært utro mot ektefellen. Foto: (colourbox)

Utroskap

Så vanlig er det å være utro

Spørsmålet blir egentlig: "Hvor går grensen?"

Publisert

Sosialpsykolog Justin J. Lehmiller skriver den populære bloggen Sex & Psychology og nylig tok han for seg et spørsmål han ofte får fra sine lesere:

"Hvor vanlig er egentlig utroskap? Hvor mange prosent innrømmer at de har vært utro?"

- Dette er et overraskende vanskelig spørsmål å svare på fordi det avhenger av hvordan en definerer utroskap. Er det snakk om seksuelt utroskap eller også om være følelsesmessig utro? skriver Lehmiller.

Samlet 31 studier

Forskere har kommet fram til vidt forskjellige svar på spørsmålet om hvor vanlig det er å være utro avhengig av hvor denne grensen blir satt.

I 2010 tok en gruppe forskere for seg 31 tidligere studier på utroskap. Resultatet ble publisert i tidsskriftet "Personality & Individual Differences".

Her går det fram at så mange som 85,5 prosent av befolkningen er utro!

Eller bare 1,2 prosent. 

Det kommer an på spørsmålet som blir stilt. Studien som kom fram til av hver åttende person har vært utro mot partneren sin, definerte blant annet flørting som utroskap.

Kort fortalt er det svært vanlig å være utro, men utbredelsen av utroskapen vil variere kraftig avhengig av hvordan du stiller spørsmålet, og til hvem.
Sosialpsykolog Justin J. Lehmiller

Hver fjerde (ekte)mann

I en annen undersøkelse går det fram at menn er hakket mer utro enn kvinner og at par som ikke er gift med hverandre er mer utro enn ektefolk. 

Hvorvidt en spør om en noen sinne har vært utro eller om man har vært utro med den personen en er i et forhold med akkurat nå, vil også påvirke resultatene mye, skriver Justin J. Lehmiller.

Psykologen har likevel funnet tall i forskningsresultatet fra 2010 som er verdt å trekke fram. Blant annet om utroskap blant par som er gift:

På tvers av de 31 undersøkelsene later det til at et sted mellom hver fjerde eller femte gifte person har vært utro mot den personen de er gift med.

I statistikken for ugifte par under høyere utdanning stiger tallet til mellom hver andre og hver tredje person.

- Husk samtidig at disse tallene antagelig er høyere i virkeligheten, fordi personer som har vært utro ikke alltid vil innrømme det selv i anonyme undersøkelser, skriver Lehmiller.

Psykologen understreker at undersøkelsene er foretatt i USA, og at det kan være forskjeller fra land til land. Han er imidlertid ikke i tvil om at utroskap er temmelig vanlig.

- Kort fortalt er det svært vanlig å være utro, men utbredelsen av utroskapen vil variere kraftig avhengig av hvordan du stiller spørsmålet, og til hvem.

En uhøytidlig spørreundersøkelse i Side2- og Side3-redaksjonen ser ut til å sette grensen for utroskap ved kyssing. Er du enig eller uenig? Stem gjerne nedenfor og si din mening i kommentarfeltet under.

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2263638/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

Kilde: www.lehmiller.com

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.