Ditt sexliv

Klar tale fra legen: - Ha mer sex!

"Use it or lose it”. Her er syv grunner til mer lakengymnastikk.

Publisert

Om ikke lenge er oktober over og november i full gang, noe som vil være starten på en måned med mer eller mindre velpleide barter. Bartene er en del av den verdensomspennende bevegelsen Movember som skal være med på å sette fokus på menns helse.

I går skrev Side3 om en ny undersøkelse utført av forskere vedUniversitetet i Montreal og Armand-Frappier-instituttet som konkluderte med at sex med med mange kvinner beskytter menn mot prostatakreft.

Menn som har hatt sex med over 20 kvinner i løpet av livet har 28 prosent mindre sjanse til å utvikle krefttypen, ifølge studien "Prostate Cancer & Environment".

Med andre ord, gode nyheter for alle menn (og kvinner).

Men foruten prostatakreft, hva slags andre helsefremmende effekter kan økt seksuell aktivitet ha for mannen?

Mange positive effekter

Lege Kjetil Høye ved Mannehelseklinikken M3 Helse i Hamar har ikke fått lest undersøkelsen, men støtter opp under om at mer sex kan forebygge prostatakreft hos menn.

- Under samleie, klemmes prostatakjertelen så den tømmes for væske og renses. Å ha en sunn prostatakjertel er viktig, blant annet fordi sekret fra prostatakjertelen hindrer giftig miljø i skjeden å stoppe sæd på vei til egget. Jeg liker å kalle kjertelen "livets portal", forklarer legen.

- Har man prostatitt, altså betennelse i prostatakjertelen, viser forskning at hyppig sædavgang er blant de beste behandlingsmetodene, legger Høye til.

Foruten å holde prostatakjertelen renset og fin, forklarer legen at hyppig sex og sædutløsning har andre positive effekter. Blant annet øker testosteronnivået i kroppen. Høye forklarer at man ikke alltid trenger å bedrive lakengymnastikk for å holde seg frisk. Noen ganger holder det å få ereksjon.

- Har man sex ofte, vil testosteronnivået i kroppen øke noe som har en rekke andre positive effekter på menns helse. Men aktisk trenger man bare å ha en ereksjon for å øke testosteronnivået, forteller Høye.

Manne-legen forklarer at penis er et hydraulisk system som burde brukes - ofte.

- Penis inneholder svamplegemer som trenger jevnlig blodforskyning og stimulering for å holde på funksjonen. «Use it or loose it», som jeg sier, humrer Høye.

Med andre ord, mer sex kan forebygge impotens hos menn.

God trening

Ifølge Den norske legeforeningen er testosteron blant annet viktig for psykisk velvære og muskeloppbygging. Mangel på testosteron kan også gi større fare for hjerte - og karsykdommer.

Men mer sex har også en rekke andre fordeler enn bare økt testosteronnivå, forteller Høye. Sex frigjør endorfiner i hjernen og gir økt velvære, samt gjør deg lykkeligere og hjelper deg å stresse ned.

- En studie i USA utført blant mannlige toppledere viste at en utløsning gjorde dem lykkeligere og mer avslappet. Andre studier viser også at en utløsning  fungerer bedre som sovemedisin enn 10 milligram med sovemedikamenter. I tillegg forteller studier at menn som har mye sex lever lenger enn andre menn som har mindre sex.

Dersom du ikke så langt har fått nok gode argumenter til å øke den seksuelle aktiviteten i ditt liv, slenger vi på en liten bonus: sex = forbrenner kalorier.

- Ja, sex er trening og forbrenner kalorier, helt klart. Det er ikke alle som finner det motiverende å jogge langs veien og da kan jo sex være en fin aktivitet å forbrenne litt kalorier. Dessuten er det jo viktig med en aktivitet som motiverer og gir deg et tilfredsstillende resultatet som gjør at du vil fortsette med aktiviteten. Der er jo sex helt perfekt for mange, ler Høye.

- Mer sex er bare positivt?

- Absolutt. Jeg slår gjerne et slag for trygg sex. Det er positivt for hele kroppen, avslutter Høye. 

Likte du denne artikkelen? Gå ikke glipp av disse:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.