TIL ENGANGSBRUK: Til dere som lurte - kondomer skal ikke, under noen omstendigheter, brukes om igjen.
TIL ENGANGSBRUK: Til dere som lurte - kondomer skal ikke, under noen omstendigheter, brukes om igjen. Foto: Science Photo Library - Ian Hooton / Getty Images

kondombruk

Minner folk på at de ikke må prøve å bruke kondomer flere (!) ganger

- Vi sier det fordi folk gjør det.

Publisert Oppdatert

Dette er ikke en røverhistorie.

Vi gjentar - dette er ikke en røverhistorie.

Den amerikanske etaten Centers for Disease Control And Prevention (CDC), har denne sommeren sett seg nødt til å gå ut offentlig og spesifikt bedt seksuelt aktive amerikanere om ikke å bruke kondomer flere ganger.

Hva i alle dager, tenker du mest sannsynlig nå, men jo - folk gjør det faktisk. CDC, som er underlagt Helse og omsorgsdepartementet i USA, skriver:

«Vi sier det fordi folk gjør det! Ikke vask eller bruk kondomer om igjen! Bruk en splitter ny en for hver gang du har sex».

Omtalt verden over

Nyheten har blitt omtalt i en rekke medier verden over, blant annet Ladbible, Daily Mail, USA Today og Medical Daily.

Ifølge en studie om amerikanere og kondombruk fra 2012, som både Daily Mail og Medical Daily refererer til, skal mellom 1,4 og 3,3 prosent ha forsøkt å bruke ett kondom flere ganger.

Det skal sies at i gamle dager fikk folk instruksjoner om å vaske et kondom etter bruk, men dette er på ingen måte praksis og frarådes på det sterkeste i 2018.

- Mange får ikke ordentlig informasjon

Stine Solli er sykepleier hos Sex og samfunn og jobber med seksualundervisning for ungdom og Sex og samfunns chattjeneste.

Hun er ikke overrasket over nyheten om personer som driver gjenbruk av kondomer.

- Mange får ikke ordentlig informasjon om hvordan et kondom brukes riktig, og kan tenke at så lenge det sitter på, fungerer det slik som det skal. Spesielt om man skyller og vasker det. Det kan også være praktiske årsaker som at man ikke har mer enn ett kondom, eller økonomiske årsaker, sier hun til Side3.

Men, bare så det er klart én gang for alle: Kondomer skal altså IKKE brukes flere ganger.

- Kondomer ødelegges raskt. Dette sier vi eksplisitt i undervisningen fordi det ikke er innlysende for alle. Spesielt med tanke på når man prøver å sette på et kondom. Man fikler kanskje litt, prøver å rulle det på penis, setter det på feil vei og snur kondomet. Men da vil seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia kunne smitte til den man har sex med.

Stine Solli, sykepleier hos Sex og samfunn.
Stine Solli, sykepleier hos Sex og samfunn. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

Kan medføre risiko for graviditet

Hun legger til at hvis det i tillegg har vært sædrester på kondomet, vil det kunne medføre en risiko for uønsket graviditet.

Og for dere som lærte noe nytt av denne artikkelen (shame on you) - her får du oppskriften på hvordan et kondom skal brukes:

  • Et kondom skal alltid brukes én gang, selv om man ikke får det ordentlig på.
  • Ruller du på kondomet feil vei, ta alltid et nytt et - hvis ikke kan man smitte den man har sex med.
  • Det er også viktig å holde på kondomet når man tar penis ut fra skjede eller anus etter at man har hatt sex, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Når man har hatt utløsning er det viktig å tenke på at kondomet ikke sitter like godt på.
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her