UTRO? Dersom du har kontakt med andre personer og holder dette skjult for kjæresten, kan det hende du bedriver hva eksperter kaller «mikro-utroskap».
UTRO? Dersom du har kontakt med andre personer og holder dette skjult for kjæresten, kan det hende du bedriver hva eksperter kaller «mikro-utroskap». Foto: (Illustrasjonbilde/Colourbox)

Ditt sexliv

Det har dukket opp en ny utro-trend: Mikro-utroskap

Du kan være utro uten å være klar over det, mener ekspert.

Publisert Oppdatert

Hvor går grensen for utroskap: Hemmelige meldinger til kollega? Et kyss? Samleie?

Hva enn du definerer som utroskap, kan det oppfattes på en annen måte for andre. Nå skriver avisen Daily Mail om en ny utroskaps-trend - «mikro-utroskap».

Ifølge den australske psykologen og samlivseksperten Melanie Schilling er «mikro-utroskap» en økende trend.

Ifølge Schiller består denne type utroskap sjeldent av sex, men heller små handlinger man velger å holde skjult fra kjæresten.

- «Mikro-utroskap» er en serie av små handlinger som indikerer at en person er følelsesmessig og fysisk fokusert på noen andre enn partneren, forklarer psykologen til avisen.

Signalene

Hun legger til at mange tenker kanskje ikke over at det de driver med faller innenfor kategorien utroskap.

- Eksempler på at du bedriver med «mikro-utroskap» kan være at du holder skjult for partneren din at du prater med en mann/kvinne på sosiale medier, dersom dere har interne vitser, du snakker ned seriøsiteten av ditt nåværende kjærlighetsforhold overfor denne personen eller du lagrer nummeret deres på telefonen under et kodenavn, sier Schilling.

Til Daily Mail forklarer psykologen at forskjellen på en god tone med en annen og «mikro-utroskap», er graden av hemmelighetskremmeri rundt kommunikasjonen med vedkommende.

Dersom du føler du må holde kontakten med vedkommende skjult for kjæresten, burde tenke over om det du driver med er «mikro-utroskap».

- Det er hemmeligholdet og løgner som følger denne kommunikasjonen som definerer om det er «mikro-utroskap». Det burde ikke være noe problem at partneren din har andre venner som de tilbringer tid sammen med uten deg. Men dersom hun eller han begynner å lyve om å være kontakt med en person eller holder skjult at de har møttes, burde det ringe en bjelle, mener psykologen.

Hør podcasten «Hun vs. Han»: Burde det være regler når man drar på nachspiel uten kjæresten?

Schilling legger til at det er tegn du burde være obs på dersom du tror kjæresten din holder på med «mikro-utroskap».

- Har han eller hun private samtaler som de hurtig avslutter i det du kommer inn i rommet eller tar kontakt med en ekskjæreste for å markere et jubileum de delte sammen, burde du være på vakt, sier Schilling.

Emosjonelt svik

Begrepet «mikro-utroskap» vil kanskje mange koblet til det mange kaller «emosjonelt utroskap» - det å ha et sterkt, følelsesmessig bånd med en annen person enn partneren.

Ifølge en undersøkelse fra 2016 utført ved Chapman University, California, avslørte at en overvekt av kvinner syntes det var verre dersom partneren fikk følelser for en annen, enn hvis han hadde hatt en affære som inkluderte samleie, men ingen følelser.

Den amerikanske studien støttes av en undersøkelse utført av forskere ved NTNU i 2015. Også her oppga kvinner at de ville vært mer opprørt av det emosjonelle sviket enn selve utroskapen. For menn var resultatet motsatt, der man opplevde utroskap som mest opprørende.

Dette mener nordmenn er grensen for utroskap

Etter artikkelen om «mikro-utroskap» gikk på nett, raste debatten i sosiale medier om hvor grensen for utroskap går. På Twitter virket det å være konsensus om at så lenge man holder noe skjult for partneren eller begynner å lyve om et forhold med et en annen personen overfor partneren, defineres det som utroskap.

For noen år tilbake utførte Side3 en uhøytidelig spørreundersøkelse blant våre lesere om hvor grensen for utroskap går. Totalt var det rundt 150.000 som avga sin stemme.

Et knepent simpelt flertall (24 prosent) setter grensen for utroskap ved å ha sex med en annen person enn den du er sammen med.

Det var imidlertid et tett løp mellom kyssing, tafsing og flørting. Hele 21 prosent av de som stemte mente at grensen for utroskap går allerede ved flørting.

Å se på porno var det et klart mindretall som mener kvalifiserer som utroskap.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her