Foto: MC2 Christopher Menzie (U.S. Navy)

Dette er gutta som tok bin Laden

Navy SEAL er kjent som verdens tøffeste elitesoldater.

Publisert

USAs president Barack Obama kunngjorde søndag at amerikanske spesialstyrker hadde aksjonert og drept Al-Qaidas leder Osama bin Laden.

Disse spesialstyrkene var en elitegruppe fra Navy Seals. Det antas at det var SEAL Team 6 - eller United States Naval Special Warfare Development Group - som stod for operasjonen.

Operasjonen tok 40 minutter

Gruppen på rundt 40 amerikanske marinejegere - Navy Seals - tok av i sine helikoptre og fløy lavt over grensa fra Afghanistan til herkapshuset i Abbottabad hvor det var antatt av bin Laden oppholdt seg, bare 11 mil fra Pakistans hovedstad Islamabad.

Her rappelerte ifølge L.A. Times 24 soldater ned fra to helikoptre, og fant verdens mest kjente og USAs mest forhatte terrorist, og da han ikke ville overgi seg, ble han drept med en kule i hodet.

Foto: Ap
Foto: Afp Photo

Ifølge ABC News fyrte bin Laden av sitt eget våpen, han var altså tøffere enn Saddam Hussein, men hadde lite å stille opp med mot de amerikanske soldatene. Flere andre personer ble også drept, blant annet en kvinne som ble brukt som skjold.

Hele operasjonen skal ha tatt 40 minutter, og mesteparten av denne tiden ble brukt til å søke gjennom bygningen, ifølge ABC News.

Det er ikke kjent hvem som avfyrte skuddet som tok livet av bin Laden.

LES MER:USA dumpet bin Laden i sjøen
SAMLESIDE: Alt om Osama bin Laden.
VIDEO:«På innsiden av den topphemmelige operasjonen»

Et av helikopterne, en CH47 Chinook, ble skadet under operasjonen, men ikke fullstendig ødelagt. Soldatene skal imidlertid ha valgt å sprenge helikopteret i luften med egne eksplosiver.

Foto: Spc. Mary L. Gonzalez
Foto: John Moore (Getty Images)

JFK fikk fart i sakene

«Seal» står for «SEa, Air and Land», og er kjent for å være USAs førstevalg i de viktigste, militære spesialoperasjonene. Det er kun menn som blir trent til Navy Seals.

Foto: Unknown (Historisk)

Navy Seals opererer vanligvis som en liten gruppe og med lette våpen, som gir muligheten til å forflytte seg så raskt som mulig.

Angrepstaktikken er en velkjent suksessformel.

- Overveldende, massiv ildkraft, sier Kevin Dockery, forfatteren av boken «Navy Seals: The Complete History», til Military Channel.

Du kan se mer om Navy Seals våpenarsenal på YouTube.

Navy Seals har sitt utgangspunkt i andre verdenskrig, da som Naval Combat Demolition Unit (NCDU), men det var først da krigsveteranen John F. Kennedy la 100 millioner dollar på bordet i 1961 at det virkelig ble fart i sakene.

Intensiv trening og opplæring begynte, og CIA begynte å bruke Seals i Vietnamkrigen i begynnelsen av 1963. Forholdet mellom drepte Viet Cong-soldater (eller «Den nasjonale front for frigjøringen av det sørlige Vietnam», som det heter på norsk) og de amerikanske elitesoldatene er i kraftig ubalanse: 200 til 1 i Navy Seals favør.

Bare to av 10 klarer det

For å bli en Seal i dag må soldaten gjennomgå et beinhardt opplegg kjent som SQT - SEAL Qualification Training. Hit kommer du bare om har bestått et 24 ukers testprogram

Treningsopplegget er regnet som blant de hardeste i verden, bare to av ti soldater makter å gjennomføre det. Gjennom opplæringen skal soldaten bli ekspert på kamp i vann, kommunikasjon, nærkamp, kamp på land, fallskjermhopping, våpen, medisinsk behandling og stridslyst.

Etter endt opplæring kan soldaten vente seg videre praktisk opplæring før han regnes som en ekte Seal. Det kan ta 30 måneder fra en mann starter treningen til han kan regnes som Navy Seal.

[ UTSTYR ] U.S. Special Operations Forces

United States Special Operations Forces er en elitedel av forsvaret i USA, med flere typer grupper av elitesoldater, som Delta Force og Navy SEAL.Delta Force ble dannet i 1977 og basert på britenes SAS-soldater. Navy Seal har sin opprinnelse i 2. verdenskrig og er marinenes primære innsatsgruppe. Delta Force er kjent som USAs fremste antiterrorstyrke.Her er en oversikt over våpen som inngår i det grunnleggende utstyret til spesialsoldatene:Kilde: Reuters

Foto: (Wikimedia Commons)

Navy Seals har vært nøkkelsoldater i mange av verdens største konflikter, blant annet i Vietnam, Grenada, Den persiske gulf, Panama og ikke minst Afghanistan.

Samarbeid med Norge

Umiddelbart etter terrorangrepet 11. september 2001 ble Navy Seal-soldater stasjonert i Afghanistan. Her har de deltatt i diverse operasjoner i samarbeid med blant annet danske, tyske og norske marinejegere i en kampenhet kalt K-Bar. Ifølge Wikipedia har denne enheten drept over 200 Taliban- og Al Qaida-soldater.

Foto: U.S. NAVY (NAME IN FOUO FILE) (FLTCOMBATCAMGRUPAC)

Navy Seals har inspirert en rekke bøker, spill og filmer som skytespillene i «SOCOM»-serien og ikke minst filmer som «Navy Seals», «Tears of the Sun», «The Fines Hour», «Behind Enemy Lines» og «A Few Good Men».

Scenen med Jack Nicholson som oberst Nathan R. Jessep er en av de mest minneverdige:

Foto: Ho
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her