Foto: Amager Bryghus

Dette er forbudt øl

Syndig øl ble for sterk kost for svenskene.

Publisert

Det danske bryggeriet Amager Bryghus står bak en litt spesiell ølserie med syv forskjellge smaker - én for hver av dødssyndene.

- Vi må krype til korset. Vi er ikke Guds beste barn her på brygghuset. Vi er i virkeligheten syndere for Vårherre. Vi banner og fråtser i ukristelig grad med humle, men nå vil vi gjerne gjøre bot og bekjenne våre synder i håp om å unngå skjærsilden, proklamerer bryggeriet.

Foto: (Wikimedia Commons)

Botsgangen innebærer å brygge «syv syndige øl» i håp om å medvirke til en høyere grad av verdensomspennende sjelelig frelse.

- Eller i det minste å frelse oss selv, skriver Amager.

En frisk idé og spennende konsept, synes bryggeriet. I overkant friskt og spennende synes svenskene, som ikke ser det som nødvendig med alkoholholdig, flytende frelse.

Ifølge avisen Expressen ble etiketten på flasken som representerer lyst for sterk kost, og må sensureres. Bryggeriet sier til Side3 at også teksten bakpå flasken ble i overkant syndig for svenskene.

- Vi prøver å ha humor i alt vi gjør, men det har tydeligvis gått svenskene hus forbi, sier bryggeriets Henrik Papsø til Side3.

Foto: Simon Hartvig Daugaard (Amager Bryghus)

Tegningen av kvinnen på flasken, som er signert tegneren Simon Hartvig Daugaard, ble for mye skam for svenskene, skriver danske Ekstra Bladet. Avisen legger ikke skjul på at de synes forbudet er tullete.

Også bryggeriet synes svenskene er i overkant gammeldagse.

- Jeg synes det er gammeldagse regler i Sverige. Det skal ikke være pornografiske bilder på øl, men det synes jeg ikke det er her, sier bryggerieier Morten Valenting Lundsbak til avisen Sydsvenskan.

I beskrivelsen av ølet, som altså også blir sensurert, står det følgende:

«Denne stærke belgiske ale er så sødmefuld, at vi ikke er bange for at kalde den for rendyrket begær på flaske. Under brygningen blev stemningen så løssluppen, at brygger Jacob og brygger Morten brød ud i store mængder spontane kindkys til hinanden. Hvis ikke det havde ringet på døren, var det sikkert ikke stoppet ved kindkyssene. Denne øl er så vellystig, at vi ikke garanterer for følgerne, hvis du serverer den for kæresten i stearinlysenes skær: det kan meget vel ende i en langvarig forsørgerpligt. Vi har brygget en øl med de mest sensuelle sukre, vi kunne finde i Netto og så har vi krydret den med velrenommerede afrodisiaka som spansk flue, østers og pulveriseret hjortepenis. Eller osse er vi bare fulde af løgn ...»

Foto: Amager Bryghus

Systembolagets pressesjef Lennart Agén er - ikke overraskende - uenig.

Han mener kvinden er ganske yppig, brystene er fremhevet og at det hele handler om lyst.

- Samlet kan det tydelig kobles til sex, kjærlighetslyst og seksualitet - både i tekst og bilder, sier han.

«Syndens øl» har blitt importert til Norge uten problem av Haandbryggeriet, men drammensbryggeriet har nå sluttet å ta inn ølet.

Et søk på «Amager Bryghus» ga ingen treff på Vinmonopolets nettsider. Polet bekrefter til Side3 at ølet har blitt solgt gjennom spesialbutikker i 2012, men at «ingen av produktene er aktive» i 2013.

Bryggeriet selv vil gjerne tilby øl i Norge igjen.

- Vi vil gjerne inn på det norske markedet igjen, men har hatt det for travelt med å brygge øl for Sverige til å kontakte noen norske importører ennå, sier Henrik Papsø.

Det er med andre ord håp for syndig øl i Norge fremover.