Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Dette er en bakteriebombe

Å bruke minibanken er som å stikke hånda ned i et offentlig toalett.

Publisert

Det britiske forskningsselskapet BioCote har målt bakterienivået på tastaturet til britiske minibanker, og sammenlignet bakteriene med prøver fra offentlige toaletter i nærheten. Resultatet er ekkel lesning.

Det viste seg at minibankene er like skitne og har de samme bakteriene som toalettene. Mikrobiolog Richard Hastings ved BioCote forteller til avisen Daily Mail at de fant både stavbakterie og bakterier i pseudomonadaceae-familien. Begge bakteriene kan forårsake diarre og kvalme og pseudomonas kan i alvorlige tilfeller forårsake hudblødninger og byller i muskelaturen.

- Vi ble overrasket over nivået og typen av bakterier, sier Hastings til avisen.

Minibanker er slett ikke den eneste grunnen til at du med fordel kan ha en flaske antibac i lomma. Ifølge bakteriespesialist Chuck Gerba ved universitet i Arizona, er det en rekke andre steder bakteriene florerer, skriver nettsiden Men's Health.

Mobiltelefonen

Foto: Bjørnflaten, Thomas (SCANPIX)

Gerba testet 25 telefoner og fant stafelikokkbakterier på nesten annenhver telefon. Varmen fra hånden din og fjeset ditt sammen med varmen mobiltelefonen genererer selv, er ideell grobunn for bakterier.

Spinningsykkelen

Foto: Crestock (Crestock)

Treningssenteret er et typisk sted der magevirus og andre ulumskheter lett sprer seg, så her kan det være lurt å være renslig. Bakterier stortrives på apparater, ribbevegger, benken i garderoben og spinningsykkelen.

Fjernkontrollen

Foto: Crestock

Fjernkontrollen er i likhet med mobiltelefonen en bakteriebombe. Gerba forteller at han har funnet flere tarmbakterier på fjernkontrollen og telefonen enn på badet.

Handlevogn er verstingen

Foto: Lier, Gunnar (SCANPIX)

Ifølge Gerba er offentlige toaletter og telefoner ingenting i forhold til handlerkurven på butikken. Tester han har utført har påvist mer spytt, bakterier og til og med avføring enn noe annet sted. Bare tenk på alle de ungene som sitter i vogna og griser, hoster, harker og snørrer ned på håndtaket...

Denne listen med bakterieverstingene skiller seg en del fra hva folk flest tror er de største koloniene. En spørreundersøkelse utført av BioCote viser for eksempel at minibanken havner ned på en 7. plass over de mest skitne stedene ifølge britene.

Her er hvor folk tror det finnes mest bakterier:

  1. Offentlige toaletter
  2. Offentlige telefoner
  3. Busstopp
  4. T-banestasjoner
  5. Seter på bussen
  6. Seter på T-banen
  7. Minibanker
  8. Togstasjoner
  9. Seter på tog
  10. Betalingssentraler

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her